Sa mladim igračima nema ko da radi 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije posle samo četiri utakmice u svojoj kvalifikacionoj grupi oprostila se od plasmana na Evropsko prvenstvo a Zvonko Živković je „sporazumno“ raskinuo ugovor sa savezom i napustio funkciju selektora. Odlazak Živkovića je posledica loših rezultata, ali njegov zamenik Aleksandar Rogić suočiće se sa istim problemima, tako da je i njegova sudbina već izvesna.

Legenda srpskog fudbala i nekadašnji trener Ivan Golac smatra da je izbor selektora samo jedan korak u radu sa mlađim reprezentativnim selekcijama.

– Prvo treba uspostaviti kriterijume po kojima se bira selektor. To mora biti moralna i karakterna ličnost, znalac i psiholog. On mora da bude autoritet tim mladim ljudima, ne mogu anonimusi da to rade. Treba zaraditi poštovanje te dece, a mislim da oni nemaju respekt. Možda imaju kao deo vaspitanja koje nose iz kuće, ali ne i prema ljudima koji ih treniraju jer osećaju da nešto nije u redu.

Golac smatra da je najbitnije da Fudbalski savez napravi plan i program rada i da ga se pridržava.

– Morate biti ozbiljni na svakom koraku, morate imati plan, program, organizaciju, kriterijume i struku. To kod nas ne postoji, ne samo u mlađim kategorijama, nego kad je u pitanju i A reprezentacija. Već decenijama se kod nas pogrešno radi i ovo što se dogodilo mladoj reprezentaciji su samo posledice. Više nismo ozbiljan protivnik kao što smo nekada bili.

Golac smatra da je to što za reprezentaciju nastupaju igrači koji igraju u svojim klubovima osnovni problem ekipe koju je vodio Zvonko Živković.

– Kako je moguće da igra neko ko ne igra u svom klubu?! To bi bilo isto kao da zaposlite nekog ko ništa prethodno nije uradio, ko nema radno iskustvo. Neverovatno je da ne znaju koji igrači nastupaju u svojim klubovima. To znači da se niko ne bavi tim poslom, da niko ne prati šta se sa njima dešava u klubovima za koje nastupaju. Verovatno se ništa nije promenilo od vremena kada sam ja igrao, tada je bilo važnije da se pokupe dnevnice za putovanja nego da urade ono što im je posao.

Golac se ne slaže da je loša finansijska situacija osnovni problem našeg fudbala.

– Veći problem je siromaštvo intelekta nego nedostatak novca. Ne može se sve kupiti, ključno je znanje, organizacija i program. Ako ne znaju kako mogu da se ugledaju na one koji imaju uspeha. Recimo, Englezi su se posle niza decenija lutanja vratili na nivo na kojem su nekada bili i njihovi mladi igrači postaju glavni i u klubovima koji su nekad imali po 11 stranaca u prvom timu poput Čelsija. Barselona je primer kako treba raditi po programu, igrači se uklapaju u sredinu, a ne da se sredina menja kad god se pojavi neki novi igrač.

 

Dugogodišnji trener u Fudbalskom savezu Srbije Milovan Đorić smatra da je Živkoviću trebalo pružiti podršku i da nije dobro menjati selektora nakon nekoliko loših rezultata.

– Činjenica je da smo pravili greške u izboru selektora, ali mislim da je trebalo dati podršku Živkoviću. Selektor mora da bude siguran da može mirno da radi sa ekipom koju izabere, ne treba ih smenjivati posle nekoliko poraza, To se radi na kraju kvalifikacionog ciklusa, sedne se mirne glave, napravi analiza i porazgovara, a ne ishitreno.

Iskusni trener smatra da selektor bira igrače, ali da nema puno uticaja na njihov razvoj ili trenutnu formu.

– Selektor tu ne može ništa da uradi, on je sa njima tri dana, nema vremena da ispravlja nedostatke. Najviše od njih zavisi kako će se razvijati, ali i od klubova u kojima igraju i trenera. Kod nas niko nema strpljenja za mlade igrače osim Aleksandra Stanojevića. Siguran sam da će od ovih mladih fudbalera koji igraju u Partizanu on napraviti dobre igrače.

Bivši selektor mlade reprezentacije smatra da ova generacija igrača do 21 godine nije pokazala da je dobar tim, ali da pojedinci mogu da jednog dana zaigraju za A selekciju.

– Gledao sam utakmice koje je ova selekcija odigrala protiv Ukrajine i Francuske. Jasno je da ne možemo da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, ali tu ima igrača koji mogu jednog dana da budu čak i A reprezentativci. Nisu dobri kao tim, ali pojedinačno neki od njih imaju kvalitet da dođu do najbolje reprezentacije. Puno će zavisiti od toga za koje klubove igraju i ko će im biti treneri.

I Đorić smatra da je najvažnije to da igrači u tom uzrastu igraju, ali da je problem to što jako mladi odlaze u inostrane klubove u kojima ne dobijaju šansu.

– To su igrači koji su se pokazali u našoj ligi, ali naša liga je slaba. Posle toga su ih kupili bogati klubovi, kojima nije problem da daju milion ili dva evra za petnaest klinaca i očekuju da će jedan od njih moći da igra jednog dana u toj ekipi. Pošalju ih u Holandiju ili Belgiju, pa čak i u tim okolnostima neki od njih ne igraju. Dobar primer je Stuparević, koji je nekada bio dominantan igrač u svom uzrastu, ali već dugo ne igra.

Đorić kaže da je veliki problem to što treneri ne žele da rade sa mlađim kategorijama jer su loše plaćeni.

– Sve manje trenera koji hoće da se bave mlađim kategorijama. U Srbiji su treneri poniženi, to su socijalni slučajevi jer klubovi ih slabo plaćaju. Da bi dobili profesionalnu licencu oni se zadužuju po 5-6 hiljada evra, a posle nemaju gde da rade. U velikoj Jugoslaviji ja nisam hteo da radim ako mi neko ponudi manje od 100 hiljada maraka, a sada su plate bedne. Samo savez dobro plaća ali ne mogu svi da se zaposle u savezu.

 

Živković otišao, Rogić 13. selektor u poslednjih 15 godina

Fudbalski savez Srbije i selektor mlade reprezentacije Zvonko Živković sporazumno su raskinuli saradnju, objavljeno je na zvaničnom sajtu FSS. Njegov naslednik, Aleksandar Rogić, biće 14. trener ove selekcije u poslednjih 15 godina.

– FS Srbije zahvaljuje se na saradnji Zvonku Živkoviću i želi mu sve najbolje u daljoj karijeri. Za vršioca dužnosti selektora mlade reprezentacije imenovan je Aleksandar Rogić sa svojim stručnim štabom – piše u saopštenju FSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari