Sa obe strane “presudili” najiskusniji 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Crvena zvezda je sa maksimalnim učinkom izašla iz prve dve finalne utakmice plej-ofa ABA lige sa Partizanom, već sutra ima prvu meč loptu, a u najgorem slučaju po nju, imaće je još dva puta, poslednju pred svojom publikom.

Retke su i inače situacije da se neko vraća od 0:2 u serijama na tri dobijene utakmice, čak i u mnogo civilizovanijim uslovima za igru, a u ABA ligi se tako nešto do sada nije desilo. Jasno je da kompletan pritisak prelazi na ekipu koja više nema prava na kiks, da rasterećenost u tesnim utakmicama može da bude “x” faktor, te da ekipa koja je u tako velikoj prednosti može da kalkuliše i sa opterećenjem nekih igrača.

Partizan je odigrao prilično bledu utakmicu, kompletna predstava inače nije, osim u pojedinim sekvencama, bila na nekom posebnom nivou, ali je imao takmičarski momentum kad je posle dugog minusa preokrenuo rezultat. Tu psihološku prednost nisu iskoristili već su krenuli iz greške u grešku, a potom i u jurnjavu sa protivnikom koji je u takvim situacijama “prosečno” iskusniji.

Osnovni razlozi za tesnu a važnu pobedu Zvezde su sjajna partija Kalinića, bitne epizode Holinsa, Ivanovića i Mitrovića, a možda pre svega, viši nivo koncentracije od protivnika u trenucima kad je to presudno. Svakako i činjenica da su ključne igrače protivnika rano opteretili ličnim greškama, i tako im pokidali ritam.

Razlozi za poraz crno-belih su naravno ti isti, s tim što je njihov udeo u mnogima bio veći nego onaj protivnika. Kalinić jeste bio i bukvalno perfektan, poznato je koliko je za njegovu igru bitno da li će pogoditi prvih nekoliko šuteva, znao je to naravno i Željko Obradović. I Kalinić je udvajan, a onda je u dva navrata iz udvajanja greškom Zagorca i Ledeja (Lesora) ostavljen na otvorenom šutu i posle je to bila serija. Baš Ledej i Lesor su uz Pantera izuzetno brzo dobili po tri lične greške, kao i Zagorac, i to je izazvalo dosta improvizacije u petorkama, koje su uticale na igru u oba pravca.

Ostalo je nepoznato zašto je Balša Koprivica odigrao samo poslednjih 11 sekundi, nagađalo se da je povređen, ali je mnogo veća nepoznanica trenutna forma Alena Smailagića koji na terenu deluje potpuno pogubljeno. Nije u pitanju samo šut (0-4), već i tromost, čudne kretnje i utisak da nije 100 odsto na terenu.

Navijačima crno-belih “na prvu loptu” je veliki uzrok poraza i učinak Kevina Pantera. Pravio je nerezonske faulove, birao loša rešenja, a bio i nervozan zbog izuzetno agresivnih “na ivici faula” Holinsa i Lazića. Od 15 šuteva iz igre pogodio je pet (na dve utakmice ukupno 24 poena) i moraće i on mnogo više da igra za tim, i tim za njega. Ledej je ofanzivno bio ispod svog nivoa, a napravio je i dve njemu nesvojstvene greške u dodavanju u ključnim momentima. Lesor i Avramović su bili najbolji deo tima, Mur solidan, i to je to.

Crveno-beli su opet iskoristili svoje uporedne prednosti, dali su čak 19 poena iz kontre ili posle ofanzivnog skoka, kad se lomilo tu su bili Kalinić i Mitrović. Dejan Radonjić je skratio roster za Stefana Markovića i Erona Vajta, Stefan Lazarević trebalo je da bude defanzivno iznenađenje, to je donekle i bio. Ukoliko serija bude produžena i na četvrti, i na peti meč, mora se računati i na faktor umora.

Suđenje i incidenti

Domaći “navijači” horski su vređali Željka Obradovića, Zorana Savića i Aleksu Avramovića, a i TV kamera više puta je uhvatila i “neverbalnu komunikaciju” nekih od njih iz redova bliskih terenu upućenu Panteru i Lesoru, košarkašima koji su bili i članovi Crvene zvezde. Nisu naravno bile pošteđene ni sudije, koje su upotrebile samo jedan instrument od svih koji im stoje na raspolaganju. Prekidali su meč, upozoravali, tražili od zvaničnika Zvezde da apeluju na njih, i to je ponekad izazvalo još glasnija skandiranja. U propozicijama piše, ali sudije u ABA ligi nikad nisu, i nikad neće naložiti pražnjenje dvorane ili njenog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari