Sabonis: Rusi su lažovi, ne treba im verovati. Poveli su bratoubilački rat 1Arvidas Sabonis (desno) Foto: EPA/ELVIRA URQUIJO

Legenda litvanske košarke Arvidas Sabonis izjavio je u intervjuu za najpopularniji litvanski portal „15min“ da je agresija Rusije na Ukrajinu zločin, nazvao Ruse „lažovima“ i dodao da je to zemlja kojoj svet više ne treba da veruje.

„Nikada više ne treba verovati tim lažovima. Sebe nazivaju zemljom mira, a bombarduju decu i slobodne ljude“, izjavio je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, a zatim dodao:

„Statistika kaže da 70 odsto Rusa podržava rat. Nadam se samo da je taj broj mnogo manji, ali ove moje reči će malo toga promeniti. Rusija je pokazala svetu da joj više ne treba verovati“

Sabonis, koji je nastupao za SSSR do proglašenja nezavisnosti Litvanije, kaže da je razgovarao sa svojim bivšim saigračem iz reprzentacije Sovjetskog saveza Aleksandrom Volkovim, koji sada živi u Kijevu.

„Tog jutra kad je počeo rat probudio sam se oko 5 sati, Putin je nešto govorio. Odmah sam pozvao Volkova, poslao mi je snimak na kome se sa njegovog prozora vidi eksplozija. Nisam mogao da verujem da je takva situacija.

„Proveo sam ceo dan gledajući TV. Mislio sam da će sve stati kada Putin proglasi nezavisnost Donjecka i Luganska, ali oni su napali Ukrajinu sa svih strana. Ko je to mogao da zamisli? Ko bi pomislio da će se takav rat voditi u današnje vreme. Nisam stručnjak za te stvari, ali ako neko ne zaustavi Vladimira Putina, stvari bi mogle biti drugačije „.

Litvanac je naglasio da ne želi da razgovara sa Rusima.

„Uopšte ne mislim da pričam sa Rusima. Neki se izvinjavaju, neki ćute. Kad u Rusiji uvedu 15 godina zatvora zato što ste protiv rata, šta drugo da očekujete? Neki ljudi ne razumeju. šta se stvarno dešava a propaganda nije počela juče.“

On je podržao odluku o izbacivanju ruskih klubova iz evropskih klupskih takmičenja.

„Ruse treba izbaciti iz Evrolige, to je nesumnjivo. Teško je reći kada bi mogli da se vrate. Ne znamo šta će biti dalje, ne znam ni kako bi Ukrajinci mogli nešto da igraju protiv Rusa. Sloveni ubijaju Slovene, svirepo. Brat je krenuo na brata. Stvari se neće ispraviti ni za narednih 50 godina“, izjavio je Sabonis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari