Sahranjen Franc Bekenbauer 1Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH

Legendarni nemački fudbaler i trener Franc Bekenbauer, koji je umro u 78. godini, sahranjen je danas u Minhenu, preneli su nemački mediji.

Sahrani je prisustvovala samo porodica. Kovčeg prekriven cvećem pratila je mala grupa rođaka okupljenih na groblju na jugu Minhena, pokazuju fotografije objavljene u nemačkoj štampi.

Njemu će počast biti odata i za nedelju dana, 19. januara na Alijanc areni. Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će prisustvovati tom događaju.

Bekenbauer je jedan od najboljih fudbalera svih vremena, mnogo je doprineo razvoju modernog nemačkog fudbala, a smatra se i da je „izmislio“ ulogu libera u ekipi.

Kao igrač je 1974. godine osvojio Svetsko prvenstvo sa Zapadnom Nemačkom, a 1990. godine trijumfovao je na Mundijalu kao selektor i jedan je od samo trojice igrača koji su i kao igrač i kao selektor osvajali Mundijal, posle Brazilca Marija Zagala i Francuza Didijea Dešana.

Legenda je fudbalskog kluba Bajern za koji je odigrao 584 utakmice, postigao 75 golova i osvojio brojne titule kao igrač i kao trener. Osvojio je kao igrač tri uzastopne titule evropskog prvaka, kao i četiri titule u Bundesligi.

Igrao je još za Njujork Kosmos i Hamburg, a bio je i sportski direktor Olimpika iz Marseja i dugogodišnji član uprave Bajerna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari