Sahranjen Ilija Petković 1FoNet/Aleksandar Barda

Legendarni fudbalski reprezentativac, trener i selektor Ilija Petković, koji je umro od korona virusa, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, u prisustvu nekoliko stotina bivših i sadašnjih sportskih radnika i poštovalaca, od kojih je veliki broj poreklom iz njegovog rodnog Knina.

Nakon opela u crkvi na Novom groblju, od Petkovića se oprostio njegov saigrač i kum Miloš Smiljanić, koji je rekao da se o „Petku“ kao čoveku, suprugu, ocu, dedi, fudbaleru, treneru i sportskom radniku može govoriti samo u superlativu.

Kako je istakao, njegovi obožavatelji delili su se u dve kategorije, od kojih su prva oni koji su voleli njegov fudbal, driblovanje, golove i centaršuteve, zbog čega treneri nisu džabe govorili „Dajte loptu Petku“, to je bila najbolja taktika, znali su da će svojim umećem dati ili namestiti gol.

Smiljanić je kao drugu kategoriju naveo narod, ljubitelje fudbala koji su ga voleli, jer je imao pozitivnu energiju, kojom je sve plenio. Govoreći o munjevitom fudbalskom putu Petkovića, koji je 1964. godine iz kninske „Dinare“ došao u OFK Beograd, Smiljanić je podsetio da je već 1968. godine kao reprezentativac briljirao na utakmici sa Francuskom, kada je postigao dva gola.

On je ukazao i da je jedan od tih golova bio legendaran, da su čak i čuvenom Maradoni, kada je postigao sličan gol driblingom preko celog terena, rekli da je kopirao Petkovića.

Smiljanić je podsetio da u Petkovićevom fudbalskom umeću dovoljno govori i to da je već imao potpisan predugovor sa madridskim Realom, ali nije mogao da ga realizuje jer je u SFRJ tada stupilo pravilo da se ne može u inostranstvo pre navršenih 28 godina, a njemu su falila dva meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari