Salveta koja je promenila tok fudbalske istorije, ali i sudbinu Barselone, stavljena na aukciju - već se naziru stotine hiljada evra 1Foto: AP Photo/Lewis Joly

Barselona je bila gigant i pre dolaska verovanto najboljeg fudbalera ikada, ali je afirmacijom Lionela Mesija postala „besmrtna“.

Čudan je klub Barselona. Personifikacija je katalonskog prkosa prožetog groz vekove. Raditi u Barsi mnogo je teže nego li u većini vrhunskih klubova na svetu, što su nedavno priznali Pep Gvardiola i Ćavi Ernandez.

Gvardiola je posle četiri godine na klupi Barselone toliko bio isceđen da je na godinu dana otišao u Ameriku i izolovao se od svakog medijskog uticaja.

U Kataloniji se uvek mogu hvaliti time da su za Barselonu igrali jedini fudbaleri oko kojih se vodi stalna polemika ko je od njih najbolji u istoriji.

Dijego Maradona je prvo evropsko iskustvo imao upravo u dresu Barseloni, iz koje je kasnije prešao u Napoli, dok je priča Lionela Mesija sa primesama holivudskog epiloga.

Kao „neuhranjen“ sa problemom rasta u pubertetu, stigao je kao dečkić u Barselonu sa 12 godina. Klupski skauti prepozanli su u momčiću krhke građe unikatan fudbalski talent zbog kojeg su, u trci sa vremenom, potpisali prvi ugovor na salveti.

Na tom parčetu od celuloze, na kojem je bilo teško pisati, Đozep Marija Mingela, Karles Reksač i agent Horasio Gađoli obavezali su se u restoranu da će ispuniti razne uslove prema porodici Mesi, samo da Lionel dođe u Barselonu i karijeru nastavi u tom klubu.

Bio je 14. decembar 2000. godine i taj datum je verovanto „drugi rođendan“ za klub iz prestonice Katalonije.

Mesi je u Barseloni pomerio sve granice mogućeg. Postao je najbolji strelac i asistent u istoriji kluba, osvojio je sa Barsom četiri Lige šampiona i sijaset individualnih priznanja, a za mnoge ljubitelje ove igre najbolji je fudbaler u istoriji najpopularnije kolektivne igre na svetu.

Pomenuta salveta sada će se naći na aukciji, s obzirom na to da agent Gađoli nije uspeo da se dogovori sa Barselonom kako bi završila u klupskom muzeju.

Gađoli je angažovao britansku kompaniju Bonams, koja će organizovati aukciju i prvi Mesijev ugovor staviti na licitaciju.

Očekuje se da početka cena bude čak 350.000 evra. Veruje se da će se i Barselona uključiti u ovu borbu van terena.

Jan Ehling iz kompanije Bonams veoma je uzbuđen zbog cele priče.

– Ovo je jedan od najuzbudljivijih predmeta koje sam ikada držao u ruci. Da, u pitanju je obična salveta, ali je ona toliko čuvena, jer je njom obeležen početak karijere Lionela Mesija. Ona je promenila njegov život, a uticala na stvaranje nekih od najveličanstvenijih trenutaka za milijarde ljubitelja fudbala na svetu – razmišljanja  je Ehling.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari