Uvek je lepo setiti se ekscentričnog kolumbijskog golmana Renea Igite i njegovih akrobatskih odbrana na kojima bi mu pozavideli i najveći artisti sveta ili pomenuti nemačkog golmana Manuela Nojera.

Vodeće golmansko ime današnjeg fudbala svet je „kupio“ jedinstvenim stilom čuvanja mreže. Vratar Novog Pazara, Jasmin Koč (28) s vremena na vreme zna da se upusti u dribling dajući na taj način omaž Igiti, a po izlascima daleko od gol linije verna je kopija čuvenog Nemca. Drugačiji je, zato je i skrenuo pažnju na sebe. Za samo par meseci, otkako čuva mrežu Novog Pazara, uspeo je onome što mnogim golmanima ne pođe za rukom tokom čitave karijere. Njegov stil, atraktivan i atipičan nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

* Pre nešto više od mesec dana na Gradskom stadionu gostovala je Inđija, po vodom natopljenom terenu početkom drugog poluvremena, pri rezultatu 3:1 za Novi Pazar (pobeda „plavih“ 4:3), napustili ste svoj gol u nameri da sprečite kontranapad gostiju. Prvi ste stigli do lopte i onda na 25 metara od mreže promašili je, to gosti koriste i smanjuju prednost. Jedan deo publike se nasmejao, većina je glasno negodovala. Ko je u pravu?

– Događa se, srećom greška nije uticala na rezultat. Igralo se više u bazenu nego na travi, to ne kažem da bih tražio opravdanje, već da objasnim da je u takvim uslovima za igru sve moguće. Jedan golmanski as kakav je Ter Štegen u meču Barselona – Sevilja na idealnom terenu i u sličnoj situaciji poklonio je loptu protivničkom fudbaleru i potom primio gol. Na tome mu niko nije zamerio, kao ni mladom Svilaru koji je na početku karijere postigao dva autogola u Ligi šampiona. Dobili su samo podršku, koja ni u mom slučaju nije izostala od šefa i saigrača. Naš narod je takav pa posle jedne greške u njoj odmah vidi nameru, traži se sklanjanje s gola. Osam godina sam strpljivo čekao priliku da stanem na gol Pazara, pa samo nerazumnom čoveku bi moglo da padne na pamet da u takvoj situaciji želim da radim protiv sebe. Meni je najvažnije da me taj trenutak nije demoralisao, ostao sam psihički jak i do kraja meča zaustavio sve što sam mogao.

* Utisak je da je stil branjenja u kojem je istrčavanje s gol linije važan detalj skoro pa usađeno u vama?

– Još kao klinac uživao sam da gledam sadašnjeg trenera golmana u Novom Pazaru Suada Prtinca. Voleo je da odlazi daleko od svog gola, iskreno meni se to sviđalo. U modernom fudbalu najbolju prođu imaju golmani – treći bekovi, oni koji igraju sa obe noge. To je stil koji negujem i od kojeg odstupati neću. Jedna greška u 12 utakmica, zar je to mnogo? Zadovoljan sam na koji način mi teče debitanska sezona u Prvoj ligi, primam manje od jednog gola po utakmici, što i nije tako loš skor, 13 mečeva – 12 golova.

* Mnogi koji prate mečeve Novog Pazara skloni su da kažu kako je samo pitanje dana kada će posle nekog neuspelog Kočovog driblinga kao kazna doći gol.

– Ne driblam često, a kada to činim uspešan sam. Ne želim po svaku cenu na taj način da se oslobodim protivničkog igrača, već što situacija zahteva takav potez. Nikada kao golman Jošanice, Pobede iz Beloševca i Novog Pazara nisam primio gol kroz noge ili posle neuspelog driblinga. Ja nemam strah ni u jednoj situaciji, ne treba da ga bude ni kod navijača.

* U igri Jasmina Koča nedostaje samo još gol u protivničkoj mreži.

– Biće valjda neki penal za nas. Još nam nije dosuđen, doduše, nije ga bilo ni protiv Pazara.

* Kad smo već kod penala, volite li da se suočavate sa izvođačima?

– Penali su izazov za svakog golmana. U kup utakmici u Pirotu od šest jedanaesteraca dva sam odbranio, a pet puta pogodio stranu u koju će se šutirati. Držim se principa da uvek sačekam šut i onda krenem. Sa igračima koji ,,gađaju“ desnom nogom lakše izlazim na kraj, dok je sa ,,levacima“ nešto teže.

* Možda je ovaj razgovor trebalo početi sa uspešnim odbranama, bilo ih je toliko da s pravom nosite epitet jednog od najstandardnijih igrača Novog Pazara u ovoj sezoni. Koje će se utakmice pamtiti po dobro obavljenom poslu?

– Pre svega, ona u Zemunu sa Teleoptikom. Samo u prvom poluvremenu zaustavio sam 4, 5 zicera. Odlično je bilo i protiv TSC i sad sa Proleterom, ali i u meču nesrećno izgubljenom od Radničkog iz Kragujevca. Sve je pokvario primljeni gol na samom kraju utakmice.

* Bilo je i onih koji su mišljenja da je taj udarac mogao da se brani?

– Svi koji su igrali fudbal dobro znaju da kad se lopta posle šuta odbije od tvog igrača i promeni pravac teško može da se zaustavi. U toj situaciji sam nekako uspeo da se vratim i dodirnem je vrhovima prstiju, ali kad ste na krivoj nozi prosto je nemoguće da sprečite najgore.

* Pre početka prvenstva ciljana je Super ligu, od koje ste u ovom trenutku prilično daleko. Ima li Novi Pazar tim za elitnu ligu?

– Iskreno, nema. Nedostaju nam najmanje četiri igrača, u svakoj liniji po jedan. Zbog loše realizacije špic je najpotrebniji.

* Navijači nisu zadovoljni rezultatima?

– Nismo ni mi. Na gostovanjima, iako nismo pobeđivali, igrali smo dobro i sve do Pirota iz svakog meča donosili bod, problem su nam stvarali kiksevi na domaćem terenu. Borbenost nije nikad sporna, ali koštali su nas ti neverovatni promašaji, a ne kako se ponekad može čuti to što na pojedinim utakmicama nismo hteli da igramo. Dođe dan kad ne ide ništa, pa izgubi jedan Real od Đirone i svi kažu dešava se.

* Prošle sezone Jasmin Koč čuvao je mrežu srpskoligaša Jošanice. Koji Koč je bolji, onaj iz tih dana ili ovaj što stoji na golu prvoligaša?

– Pre svega, želim da kažem da između dve lige ne postoji velika razlika. Jedino je vidim u većem profesionalizmu. Bio sam golman sa najmanje primljenih golova u Srpskoj ligi, a sad sam, zbog kontinuiteta branjenja, za nijansu bolji nego što sam bio.

* Za kraj je ostalo jedno, možda, neprijatno pitanje. Da li su u pravu oni navijači koji kažu da ste „lud“ golman?

– Jesu, ali u pozitivnom smislu. Moj moto je – sam protiv svih. Moja glava ide tamo gde neće ni nečija noga.

Toldo i Nojer

Kad spominje svoje idole, dvojica imaju zauzimaju mesto u njegovom životu: ,,Kao mali obožavao sam Frančeska Tolda, sad je Manuel Nojer neko čije poteze prosto upijam“ – nema dilemu, Koč. Za najboljeg golmana u našoj zemlji smatra Vladimira Stojkovića, a od čuvara mreže iz bivših jugoslovenskih zemalja broj jedan mu je Slovenac Jan Oblak.

Novi poraz

Novi Pazar je stvarao i propuštao prilike za gol, a Bežanije je to znala da kazni. U 13. kolu Prve lige, Bežanija – Novi Pazar 2:0 (0:0). Golove su postigli Busnić u 58. i Pavlović (autogol) u 75. minutu. U subotu (13.00) „plavi“ dočekuju lidera šampionata, Dinamo iz Vranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari