Sasuolo (ni)je bauk 1Foto: Aleksandar Koković/ FoNet

Posle devet godina bez učešća u grupnoj fazi nekog od takmičenja pod okriljem UEFA i glatkog poraza od Ludogoreca u dvomeču kvalifikacija za Ligu šampiona nema lakog rivala za Crvenu zvezdu u plej-ofu za Ligu Evrope, ali izvučeni Sasuolo ipak bolje zvuči od Šahtjora, Makabija i Sparte, eskiviranih na žrebanju parova poslednje runde borbe za LE.

Za razliku od srpskog prvaka, sa kontinentalnom i svetskom titulom u klupskim vitrinama, italijanski predstavnik nema nikakvo međunarodno iskustvo. U svojoj skoro stogodišnjoj istoriji više je igrao u nižim rangovima takmičenja nego u Seriji A, čiji je član tek od 2013, a trener Euzebio di Frančesko, za razliku od Zvezdinog stratega Miodraga Božovića, više se oslanja na domaće fudbalere nego na strance. Ali, i takav Sasuolo ume da zagorča velikanima sa Apenina, kao prošlogodišnjom pobedom protiv Milana u nacionalnom Kupu ili u šampionatu, gde je u velikoj meri zahvaljujući trijumfima nad Juventusom, Laciom, Napolijem i Interom završio na nikada boljem šestom mestu. Ekipa iz Modene nema ime, snagu i iskustvo izbegnutih protivnika iz Ukrajine, Izraela i Češke, ali joj je sastav tržišno vredniji (99.70 miliona evra) od kompletnog kadra crveno-belih (27.98). I lakše je stigao u predvorje LE, pošto je posle remija u Švajcarskoj (1:1) na svom terenu ubedljivo savladao Lucern (3:0).

– Možemo da budemo zadovoljni, mada nije bilo mnogo mesta za biranje. Sve su to ekipe ujednačenog kvaliteta. Sasuolo ima fenomanalne igrače. Pobeđivali su Juventus, Napoli… Ali imamo i mi naše adute. Dobra stvar je što oni nisu u takmičarskom ritmu. Prvenstvo im još nije počelo. Takođe, dobro je što se revanš igra na našem stadionu – tako stvari vidi Zvezdin sportski direktor Blažo Raosavljević uoči gostovanja u Italiji 18. avgusta i revanša na “Rajku Mitiću” nedelju dana kasnije.

Vojvodina na AZ Alkmar

Suprotno beogradskom timu novosadska Vojvodina izvukla je ekipu evropskog pedigrea, jer je AZ Alkmar samo u poslednjoj deceniji igrao dva četvrtfinala LE. Dvostruki prvak Holandije van granica te zemlje najdalje je otišao 1981. godine, kada je stigao do bitke za titulu u tadašnjem Kupu UEFA i izgubio je od Ipsviča. Srpski ljubitelji fubala na delu su ga videli u prošlosezonskim utakmicama sa Partizanom u grupnoj fazi LE, a sada će opet 18. avgusta na terenu ovog člana Eredivizije i 25. na stadionu “Karađorđe”.

 

Zvezda ne zna sa Italijanima

Statistika može, a ne mora ništa da znači, jer su svaka utakmica i ekipa priča za sebe, ali Zvezdašima se sigurno neće svideti podatak das u crveno-beli dobili samo tri od 21. susreta s italijanskim klubovima. Uz sedam remija i 11 poraza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari