Selekcija Estonije u malom 1EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Fudbaleri Partizana u meču 2. kola Grupe B Lige konferencija u četvrtak (18.45) na svom stadionu dočekuju estonskog šampiona Floru, jedini tim od 96 učesnika grupne faze evropskih klupskih takmičenja u kojem nastupaju isključivo domaći igrači. I ekipa iz Talina će tako biti prvi tim u ovom veku koji će u Humskoj nastupiti isključivo sa domaćim igračima.

Plasman Flore u grupnu fazu Lige konferencija je najveći uspeh u istoriji estonskog klupskog fudbala.

Uspon ovog kluba započeo je 2017. godine kada je ekipu preuzeo holandski trener Arno Pijpers, godinu dana pre estonski šampion je u dvomeču doživeo blamažu jer ga je izbacio Linkoln Red Impsi sa Gibraltara.

On je potpuno izmenio sistem rada u klubu koji je ostao neizmenjen i kad je Holanđanina zamenio Jirgen Hen.

Već 2019. Flora je bila bolja od niškog Radničkog u kvalifikacijama za Ligu Evrope, da bi prošle godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisali prvake Islanda i Malte.

Tek u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope zahvaljujući pobedi u Zagrebu Dinamo je zaustavio Estonce.

Iako u našoj fudbalskoj javnosti pa i među navijačima Partizana vlada uverenje da će crno-beli lako doći do nova tri boda u Ligi konferencija, meč između Flore i Genta u prvom kolu ovog takmičenja veliko je upozorenje za igrače Aleksandra Stanojevića.

U duelu sa belgijskim timom pokazali su da se ne radi o ekipi koja se protiv jačih timova isključivo brani, mada su do gola Genta najčešće dolazili posle kontranapada.

Flora je ovog leta u kvalifikacijama za evropska takmičenja odigrala osam utakmica i ni jednom nisu dozvolili protivniku da ih nadigra.

U kvalifikacijama za Ligu šampiona su u prvom kolu eliminisali Hibernijans sa Malte, a zatim u dvomeču u sa Legijom iz Varšave doživeli dva minimalna poraza (1:0 i 2:1).

U kvalifikacijama za Ligu Evrope eliminisala ih je tek posle izvođenja penala kiparska Omonija, a plasman u grupnu fazu Lige konferencija obezbedili su sa dve pobede nad irskim Šamrokom.

U šampionatu Estonije trenutno se nalaze na drugom mestu sa 11 bodova manje od prvoplasirane Levadije i, uprkos tome što su odigrali dve utakmice manje, čni se da neće odbraniti titulu. Ipak, glavni uzrok ovog neuspeha je činjenica da su ovog leta zbog nastupa u Evropi veliki broj prvenstvenih mečeva odigrali sa rezervnim sastavom.

Za ekipu iz Talina nastupa čak jedanaest reprezentatativaca Estonije, a zlobnici bi rekli da je razlog to što je predsednik Flore Pele Pohlak ujedno i predsednik Fudbalskog saveza ove zemlje.

Najbolji igrači su napadač Rauno Sapinen i vezni fudbaler, 37-godišnji Konstantin Vasiljev. U Beogradu zbog povrede neće nastupiti Henrik Purg, defanzivac, koji je takođe reprezentativac Estonije.

U odnosu na prošlogodišnji tim Flora je ostala bez dvojice važnih igrača.

Vladislav Kreida je kao pozajmljeni igrač otišao u Helsingborg, dok je Frank Livak pojačao direktnog konkurenta u borbi za titulu Levadiju.

Vasiljev: Pokazaćemo šta umemo

Najbolji igrač Flore Konstantin Vasiljev bio je 2010. godine strelac jednog od golova kojima je reprezentacija Estonije u Beogradu pobedila Srbiju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

– Evropa je veliki izazov i svi smo uzbuđeni zbog igranja u Ligi konferencija. Svaki fudbaler želi da dogura najdalje što je moguće i želimo da budemo najbolji mogući sparing partneri i da svetu pokažemo na terenu šta sve naši momci mogu – rekao je 37-godišnji Vasiljev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari