Selektor Srbije uvodi važne novine u sistem igre, bez jasnog ishoda 1Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport

Dragan Stojković sprema novitete kako bi stekao bolju sliku o tome koliko igra reprezentacije Srbije može biti bolja, a odbrana stamenija.

Kako na Svetksom prvenstvu u Kataru, a onda i tokom kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj igra reprezentacije Srbije nije bila u skladu s aočekivanjima javnosti.

Mnogo je problema bilo u svim aspektima igre i linijama tima, ali se čini da je posebno porozna bila odbrana u sistemu sa trojicom štopera.

Promene u sistemu igre, selektor Srbije najavio je već za meč sa Rusijom 21. marta. Pokušaće da implementira ideje u sistemu sa četvoricom pozadi, dakle sa klasičnim bekovima.

– Ljudi vole da komentarišu sa strane, dok sede u stolici, možemo li sa tri, četiri ili sa pet pozadi. Imaju pravo, ne ljutim se, samo želim da od igrača izvučem maksimum. Stvaranje simbioze u timu zavisi od kvaliteta. Ne postoji idelani sistem ili garancija da ćete biti pobednik. To je samo raspored igrača na terenu, koji se modifikuje tokom utakmice. Ne možete da se držite samo jednog detalja. Svi pametuju previše, mi možemo sve, a ne možemo ništa.

Neće se libit selektor Stojković da proba da igra sa četvoricom u poslednjoj liniji, mada nije u potpunosti siguran kako će to izgledati

Evo, sa četvoricom ćemo da igramo. Probaćemo i videćemo na šta će da liči. Bitno je da igrači prihvate principe igre. Hoće li to biti 4-3-3 ili 4-2-3-1, to su već podsistemi. Čiso da podsetim one koji „znaju sve“ o sistemima, jer se gledaju tri linije, a ne četiri. Malo da ih edukujem, da ne greše previše u tim stvarima.

Osvrnuo se selektor i na igre Srbije tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

– Naravno da nisam bio zadovoljan igrom, rezultatom da. Sad imate taj paradoks, imate igru koja vas oduševi, a ne donose rezultat. A imate obrnuto, kao u Budimpešti, ne može niko da me ubedi da je Mađarska bila bolja od nas. A izgubili smo, dva puta. Ali utisak mora da bude daleko bolji. Igrači su svesni toga. Radićemo na tome. Radićemo i na ideji da se promeni sistem. Tražićemo najbolje rešenje. Ali da sam zadovoljan igrom – nisam. Rezultatom? Prezadovoljan sam. Potpisao bih da bude tako pre početka kvalifikacija.

Grupa na kontinentalnom šampionatu sa Engleskom, Danskom i Slovenijom sigurno je veoma zahtevna i teška.

– Srbija, jedna mala nacija, je među 16 najboljih u Evropi. Tim momcima možemo da kažemo samo: bravo! Što se tiče Eura, ima vremena. Naravno da je grupa teška. Ne postoji na Euru laka utakmica i laki protivnici. To valjda svi znamo. Ili ne znamo? Svi ćemo kao papagaji da ponavljamo: kako je teška Engleska, tako i Slovenija i Danska. Mi moramo da budemo kompetitivni, da budemo zdravi. Zamislite da Vlahović ima problema na Euru? Kao u Kataru. Voleo bih samo da nas zaobiđu ti maleri. Imali smo taj peh, ja sam to iskusio baš bolno. Sad bih voleo da mi ekipa bude spremna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari