Selektor Stojković: Žao mi je što Crvena zvezda i Partizan nisu pustili igrače; utakmica u Americi nije ekskurzija 1Dragan Stojković. Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije sastavljena mahom od igrača iz domaće lige, 26. januara odigraće prijateljsku utakmicu sa SAD u Los Anđelesu.

S obzirom na to da je termin odigravanja utakmice u vremenu kada nije u pitanju zvaničan termin FIFA, klubovi nisu bili u obavezi da puste svoje fudbalere.

Svesni su bili toga u Fudbalskom savezu Srbije, što je bio i razlog da pozive upute uglavnom momcima iz domaćeg prvenstva.

Nisu svi domaći klubovi bili saglasni sa ovom akcijom Saveza; prema rečima selektora Stojkovića, planirano je bilo da sedam fudbalera iz Crvene zvezde i Partizana takođe krenu put Los Anđelesa.

„Uželeli smo se rada, ovaj period od Katara do danas bio je u analizama i svemu onome što treba kao ozbiljni ljudi da radimo da bismo uvideli gde smo grešili. Bez obzira na sneg koji je pao, ne remeti nam planove. Treninzi će biti više taktički, pomeranja i način na koji ćemo igrati.

Imamo 17 igrača na raspolaganju za ovu utakmicu i želeo bih da se zahvalim svim klubovima koji su izašli u susret i pustili svoje igrače. Moram da napomenem zbog javnosti, kao što vidite na spisku nema igrača Crvene zvezde i Partizana i žao mi je zbog toga, ali se ne ljutim.

To je njihovo pravo, oni nisu dali dozvolu svojim igračima da budu deo tima ovaj put, ali nema nikakvih problema. Žao mi je jer sam želeo te igrače da vidim uživo i na delu, što ne znači da ih neće biti ubuduće. Bila su planirana sedmorica igrača“, otkrio je selektor Stojković.

Pozvani igrači bili su dugo analizirani u smislu fudbalskih kvaliteta.

„Ova grupa igrača je dobro poznata fudbalskoj Srbiji. To su igrači koji su se pokazali i dokazali, njihov kvalitet je zadovoljavajući i kada se stvori ovakva šansa, oni zaslužuju da budu tu. Pokazali su svoj kvalitet u domaćoj ligi, a videćemo sada i da li mogu na jednom višem nivou.“

Apostrofirao je šef struke reprezentacije Srbije da pristup obavezama u Americi mora biti krajnje profesionalan.

„Utakmica u Los Anđelesu predstavlja sve samo ne ekskurziju, bez obzira što je prijateljska. Ona je odlična šanse za sve igrače da pokažu talenat i kvalitet, jer mart se bliži i početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Imaju sve u svojim nogama da pokažu i dokažu da im je mesto u A selekciji. Možda neće biti iznenađenje da neko od njih bude na spisku za mart“, želi selektor da putnike za Los Anđeles ovom izjavom još više motiviše.

I selekcija domaćina biće sastavljena većinom od fudbalera tamošnje MLS.

„Igrači neće imati od mene pritisak u smislu rezultata i da nešto moraju. Samo moraju da pokažu svoj kvalitet i daju sve od sebe da nešto što se budemo dogovorili na treninzima to i sprovedu u delo. Ovakva vrsta utakmice daje selektoru mogućnost da sklopi jasniju sliku po pitanju kvaliteta koji ovi igrači imaju. I Amerikanci će iskoristiti mogućnost da provere neke potencijalne reprezentativce.“

Jedan od retkih reprezentativaca koji će zaigrati u SAD, a da nije iz domaće lige, Dejan Joveljić, biće faktički domaćin našoj ekspediciji, s obzirom da nastupa za ekipu iz Los Anđelesa.

„Idealna prilika za njega da nas dočeka i pokaže nam malo Los Anđeles. Šalim se… On je igrač koji zaista ima neverovatan kvalitet, skroman je, puno radi za ekipu. Pričalo se da je mogao da ide na Mundijal, naravno da jeste, ja cenim njegove kvalitete, ali ima vremena za njega, on je mlad. Mart je vrlo blizu i sve će zavisiti od njega“, poručio je Dragan Stojković pred put za Los Anđeles.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari