Selektorova mašta može svašta 1FSS/Photo by Seb Daly - UEFA/UEFA via Sportsfile

Aleksandar Jović (ne)vidi razloge neuspeha Srbije na Evropskom prvenstvu U19 za fudbalere.

Reprezentacija Srbije neuspešno je završila učešće na Evropskom prvenstvu do 19 godina zauzimanjem poslednjeg mesta u grupi. Nijedan od ciljeva, nažalost, izabranici Aleksandra Jovića nisu ostvarili u Slovačkoj, s obzirom na to da nisu prošli grupu, kao i da su porazom od Austrije u poslednjem kolu (3:2) ostali bez šanse da se kroz baraž domognu mesta na narednom Svetskom prvenstvu u Indoneziji.

Podatak da su na tri meča primili čak devet golova, protkanih kardinalnim greškama, mahom poslednje linije, a pre svega štoperskog tandema Leković-Ilić, nije promenio ni za jotu razmišljanje selektora Jovića, koji je, sve vreme, kao glas na pokvarenoj traci, ponavljao kako je ponosan na svoje fudbalere i da ni od jedne reprezentacije „orlići“ nisu nadigrani. Nije selektor kretao u analizu učinjenog iz perspektive tehničke pismenosti Petkovića i saigrača, taktičke uigranosti i sposobnosti pretvaranja šansi u golove.

Nije ga zanimalo ni to da malo pojasni kako je moguće da protiv Austrije „orlići“ prime tri gola posle kornera, maltene na identičan način. Nije se Jović bavio ni eksplikacijom konstantnog menjanja startne postave, stavljanja igrača, nalik Miletiću, na nepriordne pozicije (kao krilo završio na levom beku protiv Austrije, Ajdar kao veznjak u manevru, bio na krilu); nije ni primetio da su štoperi Ilić i Leković bili toliko loši, da su kiksevima u tehnički rutinskim stvarima, direktnim potezima poklanjali gol-šanse rivalima. Mogao je Jović da se priseti da je imao razne opcije koje je trebalo iskoristiti, pre formiranja konačnog spiska, da na šampionat nije poveo talente formata Milovanovića, Baždara, Subotića…

Selektor je zaboravio i na to da su „orlići“ nadigrani, taktički, od sve tri reprezentacije; da inicijativu nisu znali da iskoriste, kao i da su golove primali na način koji je bio direktna posledica nedostataka tehničke obučenosti štopera, ali i bekova. Kulminacija lošeg, nažalost, doživljena je u presudnom meču za ostanak u baražu za plasman na Mundijal. Iako je Srbiji i bod bio dovoljan, selektor je nemenjanjem, faktički, ničega u poslednjoj liniji (postala i poroznija jer je vezni Miletić igrao na beku umesto Krsmanovića) dobrano kumovao katastrofalnim reakcijama odbrane kod sva tri gola Austrijanaca.

Tako je, generacija koja je od strane struke okarakterisana kao jedna od najperspektivnijih, rezultatski prošla kao loš đak iz matematike na prijemnom na Elektrotehničkom fakultetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari