Serhio Ljulj - veteran šahovske mirnoće 1Foto: Euroleague 

U sezoni u kojoj su više puta otpisivani, košem Serhija Ljulja, košarkaši Reala po 11. put postali su prvaci Evrope.

Ima nešto i u režiji „više sile“, nečega neopisivog i nedokučivog koja jedina zna epilog, a koji svi ostali naslućuju, nadajući se, možda, da se sudbina može izbeći.

Uprkos veličini i košarkaškom značaju, Real Madrid su čak i pred početak plej-ofa Evrolige otpisali novinari koji su i po „službenoj dužnosti“ njemu naklonjeni.

Pisalo se o tome da je to tim veterana u kome su čak osmorica igrača starija od 30 godina, a njih šestorica imaju više od 33.

Bilo je jasno i da su od starta sezone imali problema sa povređenim igračima, među kojima su i oni koje boli svaki deo tela (Rudo Fernandez, Serhio Ljulj).

Mnogi su odavno prešli igrački zenit, neretko podesećajući na veterane koji se sa setom sećaju svojih najboljih dana i guste kose.

Tokom nezaboravnog serijala sa Partizanom, već u prvom delu uvodne utakmice Valter Tavares doživeo je povredu kolena, zbog koje je propustio drugu utakmicu.

Posle dva doživljena brejka, javnost je već smenila Ćusa Matea. Uveliko se pisalo o tome da je njegov naslednik, najverovatnije, Serđo Skariolo i da se samo čeka na kapitulaciju u Beogradu pa da nasledniku Pabla Lasa bude uručen otkaz.

Kako je vreme prolazilo, a serijal sa crno-belima postajao sve teži i stresniji, u svoju ulogu epizodiste, Serhio Ljulj se sve više unosio.

Njegov nesportski potez i način na koji je faulirao Kevina Pantera, ispostavio se, potom, kao jedan od krucijalnih momenata u čitavoj seriji.

Zbog tuče na kraju druge utakmice, obe ekipe promenile su lične opise u naredne dve. Real je bolje iskoristio momentum, izborio se za majstoricu, a kada je već bilo tako, Serhio Ljulj je žarko želeo da novu šansu pretvori u svojih „pet minuta“.

Tamo gde je izazvao opštu pometnju – u košarkaškom ringu, sačekao je povoljan trenutak da već grogiranom rivalu zada konačan udarac.

Sa dve trojke preokrenuo je rezultat i izvadio“kraljevićima“ kartu za Kaunas.

Iako su i u Litvaniji morali da igraju bez povređenih Gabrijela Deka i Vensana Poarijea, kao i suspendovanog Geršona Jabuselea, Madriđani su bili tim kome je, možda i najviše odgovarao sistem Fajnal-fora na jednu dobijenu utakmicu.

Preiskusni, sa biografijama na kojima bi Ljulju, Fernandezu, Rodrigezu pozavideli i mnogi stanovnici Kuće slavnih, oslonjeni na snagu, gabaritnost i znanje Valtera Tavaresa, „kraljevići“ su, po već ispisanom scenariju iz treće i pete utakmice sa Partizanom, napravili rezultatske preokrete, prvo protiv Barselone (-6 na poluvremenu) a zatim i Olimpijakosa pred start četvrte deonice (-4), gubivši tokom finala i 12 razlike.

Iako su ideje vodilje u poslednjih 20 minuta Fajnal-fora bile Tavares i Rodrigez, a Ljulj bivao u potpunoj košgeterskoj senci, zahvaljujući već oprobanom receptu Ćusa Matea, veteran je dobio mogućnost da po ko zna koji put u karijeri zablista.

Baš kao u majstorici sa Partizanom, odnosno završnici protiv Barselone, Mateo je u odsutnim trenucima na teren poslao one najprekaljenije (Rodrigez, Fernandez, Ljulj) svestan da u njima može pronaći džokera.

Kao mngo puta u fantastičnoj karijeri, u poslednjem napadu Reala, Ljulj, koji do tri sekunde pre kraja utakmice nije imao nijedan poen, šutirajući samo dva puta, u svom stilu, manirski je u desnu stranu nadriblao do linije slobodnih bacanja, podigao se na šut i sa ramena uputio kiflu koja je jednostavno morala da prođe kroz obruč za konačnih 78:79.

– Naporno smo radili. Čitave sezone se nismo predavali, verovali smo jedni u druge i sada se ta vera isplatila – poručio je Ljulj posle utakmice u kojoj je uspeo da po treći put postane šampion Evrope u dresu Reala.

Trideset šestogodišnji košarkaš sa Menorke već šesnaest sezona nastupa za Real. Navijači Crvene zvezde ga možda pamte još dok je sa Madriđanima igrao protiv crveno-belih u Evrokupu, a košarkaška javnost sigurno po identičnoj frizuri, razbarušenoj i čini se nikad očešljanoj kosi.

Sa Realom je ukupno osvojio 25 trofeja; 2017. bio je proglašen i za MVP Evrolige, a iste godine bio je najkorisniji igrač ACB lige. Dva puta je bio MVP finalne serije u Španiji, dva puta MVP Kupa Kralja i tri puta Superkupa Španije kao i MVP FIBA internacionalnog Kupa.

U dresu Španije jedino nije bio olimpijski šampion. Tri puta je bio najbolji u Evropi, a svetsko zlato osvojio je u Kini 2019.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari