Serija koja zvezdaše ne ostavlja ravnodušnim: Šta se može očekivati od odlučujućih susreta Zvezde i Budućnosti za finale ABA lige 1Pedja Milosavljevic/STARSPORT

I dok jedan polufinalni par nije ni poznat, danas je objavljen tačan termin početka serijala između Crvene zvezde i Budućnosti u borbi za mesto u finalu ABA lige.

Svoje mečeve četvrtfinala košarkaši Partizana odigraće protiv Studentskog centra nakon završetka borbe za plasman na Fajnal-for Evrolige.

Problem za analizu čelnika regionalnog takmičenja mogao bi da bude i razmak od čak deset dana između mečeva koje su odigrali košarkaši Crvene zvezde i Zadra, a ono što je pozitivno jeste da je danas objavljeno kada će tačno početi polufinalni serijal između ekipa koje su u poslednjih deset godina razvile veliko rivalstvo.

Naime, sa Malog Kalemegdana su obavestili javnost da su puštene u prodaji karte za prvi meč polufinala protiv Budućnosti, koji će se odigrati u nedelju, 14. maja u 19.30 u hali „Aleksandar Nikolić“.

U seriji na dve dobijene utakmice, pak, ne zna se kada će se odigrati drugi meč, koji će biti organizovan u „Morači“, kao ni datum za eventualnu majstoricu.

Bez obzira na to ko će činiti drugi polufinalni par, jasno je da će serijal između Zvezde i Budućnosti biti medijski zanimljiviji ali i javnosti interesantan zbog čitavog istorijata međusobnih mečeva u regionalnim okvirima.

U periodu kada je Partizan polako silazio sa regionalnog podijuma, lagano se razvijao rivalitet između Crvene zvezde i Budućnosti.

Negde od 2015. uprave obeju ekipa imale su sve ambicioznije planove, potkrepljene vrlo solidnim finansijskim sredstvima.

U tom periodu, gledajući samo kroz prizmu plej-ofa, Zvezda i Budućnost sastali su se čak četiri puta, od mogućih sedam „ukrštanja“ u doigravanju, s obzirom na to da je sezona 2019/20 okončana prekidom takmičarske godine zbog korona virusa.

U svim serijalima Crvena zvezda je imala prednost domaćeg terena, što je slučaj i u polufinalu tekućeg plej-ofa.

Prvi put, rivali su se sastali u polufinalu plej-ofa u sezoni 2016/17. Zvezda je slavila sa 2-1 u pobedama, savladavši u majstorici Podgoričane sa 82:59.

Majstoricu su obeležili Čarls Dženkins sa 17 poena, Ognjen Kuzmić je dao 13, a Marko Simonović poen više.

Interesantno je i to da su se svi serijali, osim u takmičarskoj 2017/18 završavali u majstorici. Te godine, u regionalnom finalu, Budućnost je, ispostaviće se, napravila kapitalnu prednost brejkom u prvom meču.

Po Beograđane je tada bio koban današnji član Crvene zvezde, Nikola Ivanović sa 20 poena, dok je Nemanja Gordić uz 18 poena imao i četiri asistencije.

Imala je priliku Zvezda da u prvom susretu u „Morači“ dođe do ribrejka, međutim, Matijas Lesor nije realizovao zicer vredan pobede.

U naredne dve sezone, mečevi Crvene zvezde i Budućnosti bili su obeleženi političkim konotacijama, uvredljivim skandiranjima, pogotovo u Podgorici i majstoricama u Beogradu.

Čini se da je u tim finalima i proizveden animozitet koji je i danas prisutan, mada ne u tolikoj meri.

Zvezda je obe finalne serije rešila u svoju korist u majstoricama u hali „Aleksandar Nikolić“.

U takmičarskoj 2018/19 Budućnost je u petom meču deklasirana (97:54) u prepunom Pioniru i ambijentu u kojem bi pale i mnogo kvalitetnije ekipe.

Dve godine kasnije, peti susret je bio daleko neizvesniji (67:60). Lendri Nnoko (17p), Džordan Lojd (15p) i Ognjen Dobrić (12p) predvodili su crveno-bele do nove regionalne titule.

U poslednjih osam godina, Zvezda je čak šest puta bila regionalni šampion. U serijalu od sedam finala, ne računajući sezonu koju je prekinula korona, jedino je Budućnost u takmičarskoj 20017/18 uspela da na kratko prekine niz srpskog velikana.

Gubitak te serije, uprkos kasnijim tirjumfima nad ekipom Budućnosti, još uvek peče navijače Crvene zvezde koji sigurno neće ravnodušno gledati na predstojeći serijal u polufinalu regionalnog takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari