Gudurić jedini pretio, Slukas odveo Olimpijakos na Fajnal-for u Kaunasu 1foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Posle Barselone, Olimpijakos je večeras postao drugi tim koji se plasirao na Fajnal-for u Kaunasu. Crveno-beli su večeras u majstorici bili daleko bolji rival od Fenerbahčea u hali „Mira i prijateljstva“ (84:72). Marko Gudurić bio je jedini u Feneru koji se trudio da domaćinu pomrsi konce u petom meču, koji je završio sa rekordnim brojem pogođenih trojki.

Ogromno interesovanje bilo je kod navijača Olimpijakosa za večerašnji susret. Procene su bile da je u potražnji bilo čak 85.000 ulaznica, a da je samo njih 15 hiljada najsrećnijih i najupornijih uživo posmatralo prolazak crveno-belih na Fajnal-for, koji će se od 19. do 21. maja održati u Kaunasu.

Olimpijakos je podebljao tradiciju prema kojoj nijedan gostujući tim u majstorici nije uspeo da se plasira na F4 turnir. Atinski velikan je tim koji je 16. put slavio u petom meču kao organizator utakmice u kojoj je apsolutno izdominirao maestralni Kostas Slukas (22p, 6as).

Nekadašnji bek Fenerbahčea bio je nezaustavljiv, iako je istanbulski velikan sasvim korektno započeo meč i sve do neka četiri minuta pre kraja druge četvrtine delovao kao tim spreman da se nadmeće do poslednje sekunde.

Marko Gudurić, ispostaviće se, jedini je parirao domaćinu, pokazavši na delu široku lepezu svojih šuteva sa distance. Do kraja poluvremena imao je 14 poena, sve vreme šutirajući impresivno za tri.

Prve naznake konačnog ishoda videle su se na četiri minuta do polaska na veliki odmor. Od rezultata 29:31 domaćin je napravio seriju 15:0. Maltene do poslednjih petnaestak sekundi Fener je bio bez poena i u tom intervalu Olimpijakos je napravio ključnu razliku od nekih trinaestak poena.

Dosta je u taktičkom smislu rizikovao Dimitris Itudis. Gotovo čitavu treću deonicu igrao je bez Nika Kalatesa, jedinog „izvornog“ plejmejkera.

Pokušavao je i sa niskom petorkom bez petice, ali ni u jednoj taktičkoj finesi nije uspeo da iznenadi kolegu sa suprotne strane. Jednostavno, Gudurić večeras nije imao nijednog raspoloženog saigrača, pogotovo u bekovskoj liniji. Osim srpskog asa, nijedan igrač Fenera nije pogodio šut sa distance.

Gudurnih impresivnih 8/12 sa distance, ukupno 26 poena, koristili su Feneru samo da se poraz ne pretvori u potpunu katastrofu.

Momenat kapitulacije gostiju dogodio se, zapravo, pred kraj treće deonice kada je Slukas vezao osam poena. Iako su svima apsolutno poznate njegove napadačke vrline, sjajni plejmejker do nespokoja je dovodio protivničku odbranu u „piku“ kao i kod akcija iz uručenja.

Njemu se u poslednjoj deonici priključio Vezenkov (17p), što je, uprkos izuzetno lošim procentima šuta za tri poena (21 odsto) bilo dovoljno da se Olimpijakos po osmi put plasira na Fajnal-for, a u Kaunasu će pokušati da postane prvak Evrope po četvrti put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari