Biti ili ne biti za Partizan protiv Reala: Da li je istina da onaj ko je vodio 2:0 nikada nije ispao u četvrtfinalu Evrolige? 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ)

Košarkaši Reala i Partizana igraće u sredu uveče od 21 sat odlučujuću utakmicu četvrtfinalne serije za plasman na Fajnal for Evrolige.

Mesto poprišta biće „Vizink centar“, dom Košarkaškog kluba Real Madrid, mesta na kome je Partizan u ovoj seriji ostvario obe pobede.

Međutim, crno-beli nisu bili kadri da isti uspeh ponove u Štark Areni, pa će “majstorica” odrediti putnika u Kaunas.

Seriju je Partizan započeo dvema iznenađujućim pobedama. Ako su se navijači crno-belih potencijalno nadali i jednoj pobedi u prestonici Španije te ranim brejkom koji bi se trijumfima u Areni potvrdio, dvema gotovo da niko nije.

Pa ipak, Željko Obradović je još jednom pokazao zašto je najbolji trener u Evropi dugi niz godina, a Partizan da se radi o jednoj krajnje neugodnoj ekipi koja može da se suprostavi bilo kojoj ekipi u Evroligi.

I dok je prva pobeda izborena u poslednjoj sekundi utakmice fenomenalnom trojkom Kevina Pantera nad Geršonom Jabuselom, dotle je druga bila čas košarke oličena u 15 poena prednosti na 100 sekundi pre kraja utakmice, a tada je viđena prava tuča na terenu iz koje je srpski predstavnik izašao sa težim posledicama.

Na jedan nesportski faul Serhija Ljulja kapiten Partizana Kevin Panter je reagovao veoma burno. Potpuno nepotrebno mu se uneo u lice, a ubrzo su ih okružili igrači obe ekipe. Došlo je do sitnog nadguravanja koje je prešlo u veliku tuču. Posebno je sirov bio Geršon Jabusele koji je rvačkim zahvatom na parket oborio beka Partizana Dantea Egzuma, povredivši ga pri tome. Evroliga je brzo zasedala i donela kazne bez pravo žalbe: Jabusele je kažnjen pet utakmica, Panter sa dve, a Matijas Lesor i Gabrijel Dek sa po jednom.

To je značilo da Partizan prvu utakmicu pred domaćim navijačima igra bez najboljeg strelca i najboljeg skakača ove ekipe.

Odsustvo Deka i Jabuselea se moglo nadomestiti jer je Real poznat kao jedan od timova sa najdužom klupom u Evroligi, dok je potpuno drugačija situacija sa Partizanom, Roster od tek 13 košarka nije slutio da može da isparira raspoloženom protivniku.

Pa ipak, tu utakmicu je Partizan izgubio dosta tesno, rezultatom 82:80.

U ekipu Reala se vratio Valter Tavares koji je zbog povrede preskočio drugi duel u seriji i u potpunosti je nadskočio visoke igrače beogradskog tima.

Njegov skok je prelomio meč, kada je u finišu sureta uhvatio loptu u napadu i pored četvorice igrača Partizana zakucao u faul.

Između treće i četvrte utakmice dogodio se nezapamćen zločin u Beogradu koji je do temelja potresao čitavu Srbiju. Maloletni K.K. je osumnjičen da je u sredu 3. maja upao u svoju Osnovnu školu “Vladislav Ribnikar” i ubio devet ljudi, čuvara škole i osam svojih drugova i drugarica.

Četvrta utakmica se ipak igrala, a nikome nije bilo do igre.

Igrači obe ekipe su na parket Arene izašli u majicama OŠ Vladislav Ribrinak, a utakmica je počela minutom ćutnje umesto himnom Evrolige.

Zaigrao je Real mnogo bolje od samog starta, a Partizan je konstantno morao da sustiže rezultatski minus.

Iako je u jednom trenutku i izjednačio, pa čak u drugom poluvemenu i poveo, nije mogao da isparira raspoloženom protivniku koji ipak nije bio toliko pogođen nesrećom kao igrači Partizana.

Uz to, u dvorani nije bilo navijanja u prvom poluvremenu, a u drugom su se navijačima stezala grla od bola koji se nadvio nad Srbijom, pa se može reći da je u nekom trenutku delovalo kao da se utakmica igra na neutralnom vremenu.

Sada je na programu peta utakmica, a tradicija kaže da nikada u istoriji Evrolige u majstorici nije pobedio gostujući tim.

Ipak, trener crno-belih Željko Obradović na to dodaje:

– A imate i onaj drugi podatak da onaj ko je vodio 2:0 nije ispao, ali statistika postoji da bi se neke stvari menjale. Videćemo u sredu posle utakmice šta je bilo. Pogledajte poslednju utakmicu kako smo izgubili, jedna lopta, skok, odbrana, to može da odluči. Sve su to faktori koji odlučuju na košarkaškoj utakmici i treba biti spreman na sve i reagovati na tok utakmice.

On je potom i najavio šta nas to čeka u Vizing centru u sredu od 21 sat.

– Peta utakmica, nema šeste, to je valjda problem… Neko će na fajnal-for, svašta se desilo u ovoj seriji i peta će da odluči. Idemo sa željom da damo sve od sebe i naravno da smo iz ove dve utakmice u Beogradu izvukli pouke i razgovarali na treninzima kako bismo popravili šta nije valjalo. Pre svega moramo da na Tavarešu postavimo odbranu, da im ne dozvolimo kontre i da imamo bolji protok lopte kao odgovor na njihovu zonu.

Partizan ni u ovoj utakmici neće biti kompletan pošto je na trećoj utakmici serije bek Aleksa Avramović doživeo povredu ruke, nakon koje je istu morao i da operiše, pa ga očekuje višenedeljna pauza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari