Kevin PunterFoto: STARSPORT

Ulaznica za Fajnal-for u Kaunasu biće podeljena u Madridu. U sredu će sve stati u 40 minuta košarkaškog nadmudrivanja dveju ekipa koje su do majstorice uspele u onome što niko nije mogao ni da zamisli na početku serijala (21.00).

Real je postao prvi klub koji je dva doživljena brejka kod kuće uspeo da ri-brejkovima pretvori u majstoricu na svom terenu težine plasmana na Fajnal-for Evrolige.

Mnogo je faktora uticalo na razvoj situacije u seriji – od povrede kolena Valtera Tavaresa, preko tuče u drugoj utakmici zbog koje je Real izgubio Geršona Jabuselea do kraja evroligaške sezone, a Partizan Kevina Pantera za utakmice u Beogradskoj areni (Lesor i Dek bili kažnjeni jedan meč), pa sve do tragedije u beogradskoj osnovnoj školi zbog koje je četvrti susret odigran u emotivno preteškim okolnostima, odnosno povrede kolena Gabrijela Deka koji je završio sezonu, tačnije loma ruke Alekse Avramovića.

U međuvremenu, karte su tako posložene da će od preostalih štihova za majstoricu svi biti na talonu u Madridu.

Osim Deka i Jabuselea, Real će imati sve asove na raspolaganju, dok će Partizan imati najveće moguće pojačanje u liku Kevina Pantera.

U njegovom odsustvu brojni statistički parametri u igri Partizana su opali, dok je rival taktički imao dovoljan komfor da u mečevima u Beogradu igra zonu 2-3 do granica izdržljivosti.

Povratkom Amerikanca sa srpskim pasošem Partizan bi primarno trebalo da poboljša procente šuta za tri poena. U obema utakmicama u Madridu, crno-beli su sa distance šutirali neuporedivo bolje u poređenju sa utakmicama odigranim u Beogradskoj areni.

Do brejkova su dolazili sa prosečnom preciznošću od 46 odsto sa distance, dok su u Areni kapitulacije doživljavali sa uspešnošću od svega 30 odsto.

Naročito evidentan hendikep u datom kontekstu bio je u četvrtom meču, u kome na zonu rivala crno-beli nisu imali rešenja, s obzirom na to da su sa distance šutirali svega 26 odsto.

Povratkom Kevina Pantera, Partizan će dobiti aduta u formi jednog od najboljih šutera u Evroligi ove sezone. U regularnom delu evroligaške sezone, 29-godišnji košarkaš ubacio je 74 trojke neuporedivo više od bilo kog saigrača i to na procentima od maltene 44 odsto.

Sa njim na parketu, Real će morati da napravi defanzive korekcije, smanji minute u kojima će igrati zonu, sa više pažnje i pomaganja na strani pomoći.

Ne samo što je košgetirski bio raspoložen, Panter je na mečevima u Madridu odisao kreativnošću. U proseku je beležio 4,5 asistencija, neretko bivajući sekundarni kreativac, odnosno onaj zbog kojeg je Ral morao odbranu da koriguje i time ostavlja više prostora Nanaliju, Egzumu, Papapetruu, Madaru.

Takođe, u „piku“ Panter je ubedljivo najproduktivniji košarkaš Partizana u ulozi „bol hendlera“. Ima najprecizniji šut sa poludistance zbog čega će u Realu morati da smisle način na koji će ga braniti kada naspram sebe na petici bude imao Valtera Tavaresa.

Ukoliko gorostasni Tavares u dropu bude branio centra crno-belih, Panter bi mogao sit da se nadaje koševa sa poludistance.

U nekim drugim varijantama, u kojima Tavares nije toliko vičan, bek Partizana mogao bi da razigra, ne samo Lesora ili Smailagića već i pasovima po širini saigrače u spoljnoj liniji.

Statistički, u seriji evroligaških pobeda na strani, Partizan se trijumfalno vraćao kad god je za tri šutirao više od 40 odsto. Doduše, bilo je pobeda na strani, nalik utakmicama sa Virtusom u Bolonji i Bajernom u Minhenu, u kojima je Partizan trijumfovao sa lošim procentima šuta sa distance, međutim, od poslednjih osam evroligaških gostovanja na šest je pobeđivao sa uspešnošću sa distance većom od 40 odsto.

Takođe, do brejkova u Madrdu je dolazio oslonjen na impresivnu preciznost Pantera, koji je u prvom susretu za tri šutirao 5/8, a u narednom 4/6.

Valjalo bi istaći i da je Panter majstor „teških šuteva“ kadar da iz izgubljenih situacija dođe do realizacije, naročito kada primarne akcije u napadu Partizana ne prođu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari