Simone Inzagi: Ništa nismo dobili besplatno, zamoljen sam da Inter odvedem u osminu finala 1EPA-EFE/Roberto Bregani

Do pre dva meseca bio je otpisan; mediji su Simoneu Inzagiju tražili zamenu, a danas ga svi veličaju, nakon plasmana Intera u finale Lige šampiona.

Za godinu i po dana na klupi Intera, Simone Inzagi osvojio je tri trofeja – dva Superkupa i jedan Kup Italije. Ipak, javnost u Italiji konstantno mu spočitava isključivost u forsiranju formacije 3-5-2 odnosno nemogućnost prilagođavanja protivniku.

Takođe, neretko je kritikovan zbog toga što mu ekipe redovno u formi padaju u prva tri meseca u godini, što se dogodilo i ove sezone, kao i nemanje sposobnosti da pronađe alternativne načine da pojedince učini boljim igračima.

Ipak, u samo poslednja dva meseca, Simone Inzagi naterao je i najrevnosnije kritičare da se „pospu pepelom“. Inter je fantastičnu seriju nepobedivosti produžio na osam utakmica pobedom i u revanšu polufinala Lige šampiona.

Minimalnih 1:0 ispostavilo se kao jagoda na šlagu preslatke torte napravljene isključivo za proslavu eliminacije najvećeg protivnika – Milana.

Inter se sinoć po osmi put plasirao u finale Lige, odnosno Kupa šampiona i u Istanbulu će 10. juna imati šansu da se domogne najvrednijeg trofeja, po četvrti put od postojanja kluba.

Inzagi je zaslužio dubok naklon za sve što je ove sezone uradio. U polufinalnom dvomeču, Inter je isto toliko puta savladao Milan, čime je produžio ovosezonsku seriju nepobedivosti protiv Rosonera na čak četiri utakmice.

Osim trofeja u Superkupu (takođe savladan Milan) Inter se plasirao i u finale Kupa Italije. Istovremeno, na dobrom je putu, da bez obzira na ishod finalne utakmice u Istanbulu, i naredne sezone zaigra u Ligi šampiona.

Nerazuri su plasman u finale Lige šampiona čekali punih trinaest godina, još od Žozea Murinja i najbolje sezone u istoriji kluba okončane tripletom (prvenstvo, Kup Italije i Liga šampiona).

Samo tokom polufinala sa Milanom, Inzagi je pokazao da i te kako ume da se prilagodi situaciji i odsutva tako važnih štopera Škrinjara i De Fraja učini neprimetnim.

Time što je Darmjana upario sa Aćerbijem i Bastonijem dobio je na fleksibilnosti poslednje linije i lakšu transformaciju iz odbrane u napad.

Uspeo je da Lautara Martineza vrati u formu u najbitnijoj fazi sezone. Verovanto najkompletniji napadač u Italiji, Argentinac je sinoć došao do 25. gola u tekućoj sezoni.

Bio je komplementaran sa Džekom,a  još bolji sa Lukakuom, koji je dobijenih, poslednjih dvadesetak minuta na meču iskoristio na sjajan način, asistirajući svom najboljem prijatelju u ekipi.

– Ponosan sam što sam u ovom klubu, znam kada su me zvali šta se desilo Interu poslednjih godina. Pre 19 meseci sam zamoljen da uđem u osminu finala Lige šampiona, što klubu nije pošlo za rukom od 2011. godine. Mislio sam da je prošlosezonska serija Lige šampiona bila veoma dobra, a ova je još bolja. Niko nam ništa nije dao besplatno, suočili smo se sa jakim protivnicima i izborili plasman u finale – ponosito je delovao Simone Inzagi posle revanđa polufinala Lige šampiona.

Stefano Pioli, u odnosu na svog kolegu, narednih dana biće tema broj jedan u medijima. Uprkos tome što je od prosečne ekipe napravio tim kadar da prošle sezone osvoji Skudeto, a ove dođe do polufinala Lige šampiona, deluje kao da javnost na Apeninima ne ume da ceni ono što je u današnjem fudbalu prava retkost – da sićom kupiš skupoceno odelo.

– Svi smo veoma, veoma razočarani, nemamo reči da to opišemo. Imali smo sjajan niz u Ligi šampiona. Prošli smo Totenhem i Napoli, ali želeli smo i u finale. Ponavljam, razočarani smo jer smo sve uproprasili u prvih 15 minuta prve polufinalne utakmice.

Uveren je Pioli da je serijal mogao da poprimi drugačiju konotaciju da kojim slučajem njegovi puleni nisu na početku prve utakmice čak dva puta kapitulirali.

– Ako počnete polufinale i već posle 12 minuta gubite sa 2:0, to će na kraju napraviti veliku razliku. Istina je da je konačan rezultat nepovoljan, ali uglavnom je bilo izjednačeno. Na žalost, nismo dovoljno rizikovali i nismo bili tako opasni u napadu kao što smo obično, zasluge naravno ima i čvrsta odbrana Intera. Na ovom nivou, morate podići letvicu i pokušati sve. Nažalost, Inter je postigao gol iz prve šanse, a mi nismo uradili isto.

Pioli se nada da će njegovi izabranici imati dovoljno snage i zrelosti da u poslednjih dvadesetak dana sezone u potpunosti pažnju usmere ka domaćem prvenstvu, posebno jer MIlan nije obeznedio mesto u Ligi šampiona za narednu takmičarsku godinu.

– Suočili smo se sa veoma jakim timom i u velikoj meri smo bili na visini zadatka. Imali smo nekoliko prilika… Ne mogu ništa da zamerim igračima, dali su sve od sebe, trudili smo se svojim stilom fudbala i svom energijom koja nam je ostala. Sada moramo da završimo sezonu maksimalno moguće, jer bi bila šteta da sad padnemo.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari