Sistem koji daje sigurnost 1Foto: STARSPORT

Zamišljeno je sprovedeno u delo.

Nažalost, povrede Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića ostavile su opor ukus i donekle zamišljenog i zabrinutog selektora Aleksandra Đorđevića, koji je juče pred sam polazak u Kinu otvoreno govorio o određenim taktičkim finesama, mogućim rokadama igrača, kao i sistemskim rešenjima koje bi FIBA morala da donese u službi samih košarkaša, preopterećenih i na neki način „nateranih“ da u velikom broju otkažu učešće na predstojećem Mundobaksetu.

Sa preostalih 12 igrača, rovitim Vladimirom Lučićem, košarkaši Srbije otišli su u Kinu, zemlju organizatora Svetskog prvenstva od 31. avgusta do 15. septembra, zacrtanog cilja uokvirenog u jednu od medalja, ali i sa prevashodnom željom da šampionat završe u kompletnom sastavu. Prethodno, Miroslav Raduljica i saigrači odigraće poslednje tri pripremne utakmice sa Italijom, Novim Zelandom i Francuskom.

Na predviđenom mestu, juče se pojavio i Miloš Teodosić, nažalost sa čizmom na povređenoj levoj nozi, koja je predstavljala jasnu indikaciju da kapiten Srbije neće putovati u Kinu zbog možda i hroničnih problema sa tetivom koja spaja petu i prste. Nešto kasnije, kolege iz reprezentacije došao je da pozdravi i Dragan Milosavljević, zajedno sa Teom siguran putnik za Kinu da nesrećnim slučajem na Akropolis kupu nije doživeo povredu prednjih ukrštenih ligamenata kolena.

– Ono što se desilo Gagiju Milosavljeviću je najteža povreda koja igrača može da zadesi. On je dao mnogo reprezentaciji. Veliki je deo reprezentacije i osetiće se njegovo odsustvo. Što se tiče Teodosića, poslednja magnetna rezonanca i analize pokazali su da ruptura i dalje postoji – 4,5 mm. U dogovoru s njim 99 odsto neće biti s nama na SP. To je još jedan veliki gubitak za ovu reprezentaciju, igrački i ljudski. Moramo da budemo svesni da što pre usmerimo oružja na drugu stranu i nadoknadimo njihov izostanak. Oni su bili putnici za Kinu, sad moramo da nadoknadimo njihove izostanke – poručio je selektor Đorđević, koji je odlučio da iz predostrožnosti i preventive u stručni štab uvrsti i trećeg fizioterapeuta Marka Sokića, uz standardne Dušana Sajića i Velibora Kosanovića..

Ako se u obzir uzme i rovitost Vladimira Lučića, sasvim je razumljivo i to što selektor razmišlja i o određenim taktičkim finesama, odnosno pomeranjima igrača sa pozicija: Bjelicu u nekim situacijama na tri, kao i Simonovića, odnosno Raduljicu i Jokića na četiri, igrajući u paru sa dvojicom centara. Reprezentacija Srbije imaće u Kini samo petoricu spoljnih igrača, zbog čega je Đorđević odlučio da Simonovića pomeri na nisko krilo (godinama već igra na četiri). Popularni Simon na Akropolis kupu dobio je sina tako da je propustio jučerašnje okupljanje, priključivši se saigračima na aerodromu. Razloga za slavlje imali su i zbog rođenja ćerkice Nebojše Ilića, menadžera reprezentacije koji je u 51. godini prvi put postao otac.

– Lučić je planski ostao u Beogradu, odradio je terapije kako bi sanirao rupturu koju je zaradio. Dešavalo se nekoliko puta da s tolikom tvrdoglavošću reaguju, da žele da igraju i onda naprave veću štetu. Imamo iskustva s tim i onda smo tražili od njega da stane malo i vidimo kakav je problem. Za 5-7 dana očekujem da će biti tu, da će u trećoj ili već drugoj pripremnoj utakmici dobiti neke minute. On nije izgubio fizički mnogo, samo je potrebno da uđe u sistem i uigra s ekipom. Uvek se pravi selekcija igrača i računa se na nešto što može da se desi, a nije planirano, da anticipiramo ako dođe do problema. U ovom trenutku sam jako zadovoljan. Mundobasket 2014 smo išli sa šest visokih i šest niskih, sa četvoricom petica klasičnih i dvojicom krilnih centara. Može da se desi da ćemo to ponoviti. Postoje ideje vezane za pomeranje igrača za pozicije, ali to je nešto što nam daje dobra rešenja. Imamo visinu, impozantnu fizičku prednost, u mojoj glavi se stvara nešto o čemu moramo da ćutimo, da ne kažemo nikome. Recimo, igrač kao Bjelica može da bude izuzetno koristan, probali smo da ga spustimo i na trojku, gde on može da kreira iz driblinga, kontrola lopte mu je izuzetna. Dosta se toga izrodilo, iako imamo prepoznatljiv sistem koji nam daje sigurnost – ostao je selektor Đorđević malo i tajnovit pred put u Kinu.

Mi smo ništa bez igrača

Povrede Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića dodatno su uverile selektora Đorđevića da FIBA pod hitno mora da revidira kalendar takmičenja i igrače rastereti određenih, nametnutih obaveza:

„To moramo da rešimo svi zajedno, mi iz federacija i ljudi koji vode košarku. Da utičemo da se usklade kalendari. Košarka se ne igra u kancelarijama, savezima ili institucijama, već samo na terenu. Ona koja se sviđa i zbog koje su pune dvorane u Areni, Kaunasu i Atini. Samo zbog Teodosića, Milosavljevića, Sabonisa, Valančijunasa i svih koji na terenu plene i oni su ti u koga se navijači zaljubljuju. Mi bez njih ne vredimo ništa. Već je generalni sekretar Dejan Tomašević uputio mejl FIBA gde je stavio u ‘CC’ i sve druge Saveze. Mislim da tako moramo da reagujemo. To je naš zadatak, to je dobro što smo uradili. Za lične stvari sam odlazio u Bern i direktno na sastancima sa Baumanom (preminuo 13. oktobra 2018), Radovićem i Zaglisom koji vode FIBA vezano za sva takmičenja. Ne samo za ovo. Mi insistiramo na tome da apsolutno FIBA mora da reši da dopusti 14 igrača na takmičenjima. Ne vidim razlog zašto bi to bio problem. Čak i taktički, a posebno za ovakve stvari. Setimo se 2011. kada su se dvojica spoljnih igrača povredila i ostali smo sa disbalansom koji nismo mogli da rešimo. Zašto ako imamo sjajne košarkaše, veliku selekciju, rad koji postoji. Postoji nešto dublje ovde, to je slika srpske košarke“, opravdano je kivan selektor Đorđević na FIBA organizaciju.

Sastav Srbije

Plejmejkeri: Vasilije Micić (Efes), Stefan Jović (Himki), bekovi: Bogdan Bogdanović (Sakramento), Marko Gudurić (Memfis), niska krila: Vladimir Lučić (Bajern), Marko Simonović (Olimpija Cedevita), krilni centri: Nemanja Bjelica (Sakramento), Stefan Birčević (Bon), centri: Nikola Jokić (Denver), Boban Marjanović (Dalas), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Miroslav Raduljica (Đangsu Dragons).

Raspored prvog kruga

Grupa D, Fošan

31/08 Srbija – Angola 9.30

02/09 Srbija – Filipini 13.30

04/09 Srbija – Italija 13.30

Dve najbolje ekipe iz Grupe D formiraće Grupu J u Vuhanu, zajedno sa dva najbolja tima iz Grupe C u kojoj su Španija, Iran, Portoriko i Tunis. U drugu fazu prenosi se samo rezultat protiv ekipe koja je prošla dalje, a u četvrtfinale plasiraće se takođe dva najbolja tima iz Grupe J. Potencijalni rivali „orlova“ u četvrtfinalu biće timovi iz Grupe A (Obala Slonovače, Poljska, Venecuela, Kina) i Grupe B (Rusija, Argentina, Južna Koreja, Nigerija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.