"Siti kupuje uspeh, dajem prednost Interu": Ivan Golac za Danas o finalu Lige šampiona 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Ostalo je da se odigra još samo jedna utakmica nakon koje će biti spuštena zastava na fudbalsku sezonu 2022/2023 u Evropi. U finalu Lige šampiona sastaće se Mančester siti i Inter, a mesto poprišta biće stadion „Ataturk“ u Istanbulu kapaciteta 76.000 ljudi.

Bukmejkeri daju velike šanse engleskom predstavniku da dođe do evropske krune, ali proslavljeni igrač Partizana Ivan Golac, koji je dobar deo igračke karijere proveo na Ostrvu, smatra da na duže staze gledano novac ne može da pobedi iskustvo koje neka ekipa ima Evropi.

Kako ste videli polufinala koja su za nama?

– Ja sam očekivao finale Milan – Real. Iskustvo je bitno u ovom delu sezone, a Milan i Real ga imaju na evropskoj sceni i previše. Baš kao i trofeja. Ipak, na terenu smo videli neku sasvim drugu priču. Real je demoliran. Kada je golman najbolji igrač u poraženoj ekipi onda vam je jasno koliko je sati. Real je primio četiri gola od Sitija u utakmici, a njihov čuvar mreže Tibo Kurtoa je skinuo barem tri-četiri zicera. Zamislite da su i te lopte ušle u njegovu mrežu, bilo bi 7:0 – izbila bi bruka. Na momente mi je na toj utakmici delovalo kao da odrasli ljudi igraju protiv dece, kao da vanzemaljci igraju sa ljudima sa Zemlje. Real je pokazao nemoć, bilo ih je mučno gledati. Što se tiče drugog para, tu je Inter rešio pitanje finaliste u prvom poluvremenu prve utakmice, sve ostalo je bilo odrađivanje posla. To me je iznenadilo malo, očekivao sam neizvesniji dvomeč, iskreno.

Kome dajete prednost u finalu?

– Interu. Siti kupuje uspeh. Sa tolikim ulaganjima i nije neko dostignuće osvojiti titulu u Premijer ligi. U Evropi se meri njihov uspeh, a tamo ga nemaju. Reč je o dve sjajne ekipe, uzeli su skalp Realu i Milanu, to mnogo znači na psihičkom planu. Inter je iskusniji u evropskim klupskim fudbalskim takmičenjima. Osvojili su Ligu šampiona pre 13 godina predvođeni Žozeom Murinjom. Možemo reći da su zasluženo i jedni i drugi stigli do finala i da je reč o sudaru trenutno dve najbolje ekipe na starom kontinentu. Inter je jedan od najboljih timova kada govorimo o defanzivnom fudbalu. Njihova odbrambena taktika je izuzetno moćna, teško ju je probiti i dati im gol. Za to vreme ako ih napadnete sa velikim brojem igrača – vi možete primiti gol bilo iz prekida bilo iz kontre. U kontri vreba maestralni Lautaro Martinez, svetski šampion sa Argentinom na nedavno završenom Mundijalu u Kataru, a pored njega u napadu igra jedan Edin Džeko, pravi sidraš i napadač starog kova. Čovek koji može da primi loptu leđima okrenut golu i da je zadrži u svom posedu, a posebno je opasan iz prekida i kornera. Očekujem da dobije mnogo vazdušnih duela na utakmici. On je i igrao u karijeri za Siti pa dobro zna kako diše tim sa „Etihada“. Inter može i da napadne ako treba. Mislim da ćemo od njih videti zatvoreniju varijantu u finalu. Uz to, uvek su dovodili fudbalere iz Južne Amerike koji imaju taj dar u driblingu i taj vic u nogama, da jednim potezom izbace kompletnu odbranu protivničkog tima. Baš takav je Lautaro Martinez u ovom sastavu nero-azura. Očekujem spektakularno finale, sudar dve škole fudbala. Možda će ovo biti jedno od najboljih finala u istoriji. Očekujem da će na samom početku susreta izabranici Simonea Inzagija stati iza lopte i svesno prepustiti posed lopte „građanima“.

Da li verujete da se italijanski fudbal vratio na velika vrata u Evropu?

– Da. Pogledajte samo ovo, u finalima klupskih evropskih takmičenja ove sezone su bili Fiorentina, Roma i Inter. Kada se to poslednji put dogodilo? Ja ne mogu da se setim iskreno. Roma je bila sjajna u finalu, ali ga je igrala u „Seviljinom takmičenju“ pa otuda ni ne čudi poraz. Fiorentina nije bila loša, ali je Vest Hem bio fizički jači i čvršći na terenu i na čistu snagu je osvojio titulu. Pogledajte Napoli, taj tim niko nije mogao da zaustavi u Evropi, a onda su naleteli na Milan. Da im je protivnik bio bilo ko drugi – siguran sam da bi ih prošli, ali to su Italijani i zato su uvek neugodni kao protivnici i ne smete ih nikada potceniti. Iako Milan nije bio favorit u tom dvomeču – izbacio ih je poprilično lako. Još se samo sada čeka Juventus, ali da, sasvim sigurno možemo govoriti o povratku italijanskog fudbala na velika vrata.

Da li mislite da se menjaju tendencije u fudbalu i da sada novac može više značiti od iskustva u eliminacionim utakmicama Lige šampiona?

– Ne. Pogledajte recimo PSŽ, toliko su para uložili i šta su u Evropi napravili? Ništa. Čini mi se ponekad da bi ih Bajern mogao izbacivati svake godine iz Lige šampiona. Bajern je ta stara škola fudbala koju veoma cenim, ne troše mnogo para u prelaznim rokovima, stvaraju svoje igrače i uvek konkurišu za trofej. I Barselona se polako podiže, sada čekamo Liverpul. Pogledajte recimo gde je Čelsi, a u januarskom prelaznom roku su potrošili preko 300 miliona evra na pojačanja. U donjoj su polovini tabele Premijer lige, miljama daleko od Evrope. Zaista ne strahujem da će novac u toj meri promeniti evropski fudbal: da ćete u u bilo koji tim moći sunuti milijardu evra i da ćete uprkos nedostatku iskustva u evropskim takmičenjima apriori biti favorit protiv jednog Reala, ili Barselone ili Liverpula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari