Vaterpolisti Partizan Rajfajzena ispali su iz trke za titulu kontinentalnog šampiona, odakle ih je, kao i pre tri godine, izbacio dubrovački Jug. Beogradskih plus dva (11:9) bili su pretanka zaliha za revanš meččetvrtfinala Evrolige, jer je, ionako igrački veoma jak, domaćin uspeo da iskoristi brojne slabosti u igri srpskog tima, očekivani sudijski „vetar u leđa“ i prednost svog bazena – 7:11 (2:3, 2:4, 3:2, 0:2).

Jug – Partizan 11:7

(3:2, 4.2, 2:3, 2:0)

Bazen: Gradski u Dubrovniku. Gledalaca: 3.000. Sudije: Tulga (Turska), Juhas (Mađarska). Igrač više: Jug 17 (8), Partizan 10 (5). Peterci: Jug 1(0)

JUG: Vićan, Vranješ, Bošković1, Azevedo 3, Seman, Smodlaka 1, S. Sukno 1, Bušlje 1, I. Sukno, Dobud 3, Drobac, Obradović1, Nižić.

PARTIZAN: Soro, Mirković, Rađen, Bejli, Aleksić1, Pijetlović 1, Prlainović 2, Gocić, S. Mitrović, Filipović, Vasović 2, Vujasinović1, B. Mitrović.

 

Crno-beli su podbacili tamo gde su najjači – u odbrani, koja je posebno bila propusna u situacijama sa igračem manje (17/8), a kada se tome dodaju nedopustiva neefikasnost sa igračem više (10/3) i ishitreni šutevi iz čistih pozicija, onda ne čudi što su posle startnog vođstva (1:0) stalno bili u rezultatskom zaostatku. Neujednačenim kriterijumom u prve dve četvrtine arbitri Tulga i Juhas samo su otežavali posao psihički nespremnim Beograđanima, koji za razliku od evropske konkurencije formu stiču i održavaju samo u ovom takmičenju, pa su Vujasinovići ekipa dobacili samo do 7:9. Bez (na samom početku treće četvrtine) treći put isključenog Filipovića, raspoloženih golgetera i defanzivne čvrstine Partizan nije uspeo nijednom da poentira u poslednjih osam minuta i makar malo se približi, na početku sezone zacrtanom, plasmanu na fajnal-foru u Rijeci.

Najlošije odigrana najvažnija utakmica u Evroligi ostavila je bez efekta letošnje pojačavanje ekipe, a upravu crno-belih stavila pred ozbiljnu analizu i nove, još teže, zadatke.

Dejan Udovičić, trener Partizana: Nismo uspeli da se odbranimo sa igračem manje, što je uz lošu realizaciju igrača više u nekim fazama utakmice, na kraju, odlučilo pobednika. Kada smo poboljšali igru Filipovićje dobio treće isključenje, pa je rezultat prelomljen većna početku treće četvrtine. Ne bih da komentarišem suđenje, pa ni činjenicu da smo poslednju četvrtinu odigrali u „neobičnom“ sastavu. Hteli smo na fajnal-for, imali uz Pro Reko i Jug najbolju ekipu, ali nismo uspeli proći u završnicu.

Prlainović: Uz Jug stoji ceo Dubrovnik

– Treba biti iskren pa reći da najvažniju utakmicu u sezoni nismo odigrali na svom nivou, ali i realan pa priznati da na fajnal-for ne idu samo najkvalitetniji timovi većklubovi koji ulože maksimum. Jug je u tome prvi u Evropi, iza njega stoji ceo Dubrovnik. Možda amaterima sa tribina to ne deluje tako, ali u mečevima kao što je ovaj suđenje je jako bitno. U jednom trenutku je odnos isključenja bio 6:1 u korist domaćina, a kada bismo došli u priliku da smanjimo zaostatak na potrebnu razliku dobijali smo nepostojeće kontrafaulove, dok Jugu nisu suđeni očigledni prekršaji – rekao je dvostruki strelac crno-belih Andrija Prlainović.

Vasović: Milion opravdanja

– Mislim da smo kvalitetniji tim od Juga, ali smo mu poklonili prolaz. Vrlo sam deprimiran, ma kakvo ludilo od atmosfere i suđenja imali u Dubrovniku očekivao sam ne plasman na fajnal-for, većnašu pobedu. Vratio sam se u Partizan da osvojim evropsku titulu. Ne znam zašto nismo uspeli u toj nameri. Milion je razloga i opravdanja: loša psihološka priprema nas igrača, malo jakih utakmica u sezoni, nedovoljna spremnost, propuštene prilike u prvoj utakmici, podbačaj u drugoj… – nabrojao je iskusni Jugoslav Vasović.

 

Fudbalska atmosfera na Gružu

Dubrovačka publika je i bukvalno „osmi igrač“ ekipe Juga. Tri hiljade navijača mnogo pre početka utakmice ispunilo je do poslednjeg mesta tribine bazena na Gružu, tada a i tokom utakmice, složno i sve vreme, gromoglasnom pesmom i aplauzima dodavala adrenalin svojim ljubimcima. Iako vrlo naelektrisana atmosfera i često začinjena uobičajenim nacionalističkim uvredama, nalik onoj na fudbalskim stadionima, nije se izrodila u ozbiljnije incidente.

 

Rezultati

MLADOST – Olimpijakos 11:6 /5:8/

JUG – Partizan 11:7 /9:11/

PRO REKO – Vašaš9:10 /11:8/

Jadran – PRIMORAC 8:9 /12:12/

U zagradi je rezultat prvog meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari