Sofija osvaja evropske medalje u brzom klizanju iako u Nišu nema gde da trenira 1Foto: Privatna arhiva

Dvanaestogodišnja Sofija Rodić iz Niša posve je neobična devojčica jer je izabrala da se bavi brzim klizanjem i to u gradu u kome ne postoji ledena dvorana.

Međutim, ta činjenica ne sprečava Sofiju da postiže fantastične uspehe, te se nedavno vratila iz Italije sa bronzanom medaljom.

Mala klizačica je u ukupnom plasmanu bila treća na tradicionalnom takmičenju u brzom klizanju „60. Trofeo Alberto Nicolodi“ u mestu Baselga di Pine u Italiji.

Takmičenje je okupilo brze klizače iz 13 zemalja, a u kategoriji od 11 do 13 godina u kojoj se Sofija takmičila, za medalje se borilo 18 devojčica.

Sofija osvaja evropske medalje u brzom klizanju iako u Nišu nema gde da trenira 2
Foto: Privatna arhiva

U Italiju sam otišla da uživam i da dam sve od sebe. Ipak, nadala sam se da ću da osvojim medalju. Pošto sam nedavno preležala kovid, bilo mi je teže, nisam znala da li ću imati dovoljno snage. Uspela sam da postignem uspeh zahvaljujući prevelikoj volji i želji”, priča Sofija.

I upravo ta prevelika volja i želja je ono što daje krila ovoj neverovatnoj devočici iz Niša.

Sofijin otac Petar kaže da ona nema uslova da trenira i da je pravo čudo kako može da se nosi sa njenim konkurentkinjama.

Niš ima malo klizalište u balon-sali, nikada u gradu nije postojala ledena dvorana. Rukovodstvo klizališta nam maksimalno izlazi u susret tako da “krademo termine”. Ali to nije dovoljno, pa moramo jednom do dva puta mesečno da vodimo Sofiju u Beograd, Zagreb ili Budimpetšu da bi mogla da ima neophodne treninge”, naglašava otac.

On dodaje da je želeo da njegova Sofija ove godine uđe u olimpijski ciklus, kako bi pokušala da izbori učešče na zimskoj olimpijadi za četiri godine.

Sofija mi je rekla da sada to ne želi i da će sve da uradi da to bude za osam godina. Ali da bi Sofija mogla da izbori pravo da učestvuje na olimpijadi za zimske sportove potrebno je da Grad Niš to prepozna i finansijski nam pomogne. Sofija bi tako bila prvi sportista iz Niša koji je učestvovao na nekoj zimskoj olimpijadi ”, konstatuje Sofijin otac.

Rodić kaže da su najuspešnije klizačice iz Holandije i Mađarske, ali da te dve zemlje mnogo ulažu u brzo klizanje.

„Podatak da u Mađarskoj postoji 28 ledenih dvorana sam govori koliko Mađari polažu u ovaj sport. U Srbiji moja ćerka može da trenira jedino u Beogradu”, ističe on.

Rodić kaže da Osnovna škola “ Ratko Vukičević” iz Niša, koju pohađa Sofija, ima veliko razumevanja za njeno bavljenje sportom.

Sofija je sada u šestom razredu, ali se brzim klizanjem bavi od svoje sedme godine. Tako da sve vreme dok ide u osnovnu školu Sofija mora povremeno da izostaje zbog treninga ili takmičenja. Uvek su nam izlazili u susret, mada Sofija uspeva  sve da nadoknadi. Ona je odlična učenica”, ponosno kaže Sofijin otac.

Sofija u Italiji već osvajala srebrne medalje

Sofija Rodić na ovom takmičenju u Italiji učestvuje od 2018. godine. Uspela je da osvoji srebrnu medalju 2019. i 2020. godine, a prošle godine zbog epidemije koronavirusa nije održano.

Sofija je vodila oštru borbu za finale sa Katerinom Soloviovom iz Ukrajine i Lise Dijkstra iz Holandije.

U ukupnom plasmanu Sofija je osvojila bronzu, ali je u svim disciplinama uspela da obori i lične rekorde: na 500 metara (0:49.741), na 777 metara (1:20.299) i na 1.000 metara (1:43.038).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari