Spahija se ne slaže sa Kukočem: Nikola Jokić je najbolji evropski centar u NBA ligi 1Foto: AP/Rick Bowmer

Hrvatski stručnjak smatra da je Srbin kao dvostruki MVP i NBA šampion neprevaziđen među evropskim igračima na poziciji petice.

Razmena mišljenja i stavova nešto je što bi trebalo da bude opšte prihvaćeno u društvu i što ne bi trebalo da deluje kao direktno zameranje onome ko ima drugačije mišljenje o istoj stvari.

Neven Spahija, cenjeni hrvatski košarkaški stručnjak sa višegodišnjim NBA stažom kao asistent u stručnom štabu Atlante i Memfisa, ne slaže se sa razmišljanjima Tonija Kukoča.

Proslavljeni jugoslovenski i hrvatski košarkaš, gostujući nedavno na Sportklubu istakao je da Nikola Jokić još uvek nije na nivou Vlada Divca i Dina Rađe, tačnije njihovih košarkaških kvaliteta koje su prezentovali kao centri nastupajući svojevremeno za Lejkerse, odnosno Bosoton.

– Toni Kukoč je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. To je čovek koji je napravio čuda u svojoj karijeri i ima pravo na mišljenje. Nije mi jasno zašto se neko ljuti. Imam svoje mišljenje o kojem mogu da pričam – poručio je Neven Spahija u razgovoru za hrvatski Index.

– Nikola Jokić je apsolutno najbolji centar koji je iz Evrope došao u NBA. Dvostruki je MVP, MVP je finala, čovek je koji je na svojim leđima doveo klub do titule prvaka, momak čije su brojke abnormalne – izložio je argumente Spahija i nastavio u dahu.

č

– Nikola Jokić je dečko koji košarku svaki dan činim boljom. Dakle, neviđen kvalitet. Ne postoji evropski centar koji može i blizu prići onome što je Jokić. Sasvim sam drugačijeg mišljenja od Kukoča, ali ne ljuti me njegovo mišljenje.

Kako bi dodatno potvrdio svoje mišljenje, Spahija je naveo i da je Jokić podjednako dominantan i kada se vrati u Evropu. Nekadašnji trener Makabija, Baskonije, Valensije i Fenerbahčea smatra i da bi, kojim slučajem da dođe u Evroligu, Srbin sigurno bio MVP.

– Jokić je jednako dobar i u Evropi i u Americi. Razlika je ta što, kad igra za reprezentaciju, dođe izmrcvaren od prethodne NBA sezone. Tačno, postoje drugačija pravila koja ometaju Jokića, u prvom redu defenzivno pravilo od tri sekunde prema kojem obrambeni igrači puno više pomažu nego u NBA, gde se više igra jedan na jedan i defenzivno i ofanzivno. Međutim, da Jokić dođe u Evropu igrati osam meseci, opet bi bio MVP.

Tema razgovora bila je i Evroliga, tačnije sistem takmičenja koji je u suštini nepravedan jer je zatvoren u smislu da sportski rezultati ne određuju ko će biti deo Evrolige.

– Apsolutno je dobro da je Evroliga jedinstvena i zatvorena i jedini ulaz u nju bi trebalo biti osvajanje Evrokupa. Samo to može doneti kvalitet. Da klubovi jednu godinu igraju Evroligu, a već drugu ne, to bi bila velika greška. Zato mi je potpuno jasno da Venecija, čak i ako bude prvak, neće igrati Evroligu. Inače, klub je sad počeo graditi novu dvoranu za deset hiljada gledalaca i biće gotova za dve godine. S finansijama koje ima, s budžetom koji može imati s obzirom na to ko je vlasnik, sponzore i potencijalne rezultate, Venecija ima šansu ući u Evroligu preko Evrokupa – rekao je Spahija i naglasio.

– Mada, s obzirom na ovu sezonu, ne mislim da bi svi klubovi koji trenutno igraju Evroligu trebalo da imaju sigurnoi mesto.

Bio je i precizniji u svojoj konstataciji.

– Mislim na Albu i Asvel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari