Španija odbila vize kosovskim bokserima, ne mogu na Svetsko prvenstvo 1Foto: Pixabay/andreas160578

Kosovskoj bokserskoj reprezentaciji odbijene su vize za učešće na Svetskom prvenstvu koje se održava u Španiji, saopštio je Bokserski savez Kosova.

Sledeće nedelje počinje Svetsko prvenstvo u boksu za mlade i traje sve do 26. novembra.

Prvenstvo se održava u gradu La Nucía, u Španiji, koja ne priznaje Kosovo, piše Kossev.

Iz Bokserskog saveza Kosova saopštili su ranije ove nedelje da su se za učešće prijavili na vreme i ujedno podneli zahtev za vize u Skoplju u Severnoj Makedoniji.

Međutim, kako navode, 10. novembra su dobili negativan odgovor iz ambasade.

„Ovo je skandalozna odluka i nije prvi put da španska politika šteti našim sportistima. Veoma smo tužni zbog ove vesti i za nas je to zaista neprihvatljivo, jer smatramo da politika ne treba da sprečava naše sportiste da učestvuju na takmičenju“, navode iz Saveza.

Dodaju da su se bokseri maksimalno pripremili, da su u dobroj formi i da im je bio veliki san da budu deo ovog Svetskog prvenstva.

„Osećamo se diskriminisanim“, dodali su.

Bokserski savez je ujedno saopštio da je zatražio pojašnjenje od Međunarodne bokserske federacije (IBA) u vezi sa odbijanjem viza.

„Zatražili smo od IBA-e da se posveti i uloži napore da osigura da naši bokseri imaju jednak tretman i da imaju pravo da učestvuju na svim velikim događajima kao i svi bokseri iz drugih federacija koje su pod okriljem IBA-e“.

Iz Saveza navode da ovo nije prvi put da oni, kao deo IBA-e, ne mogu da učestvuju na ovakvim događajima i podsećaju na slične situacije koje su se prthodno dogodile u Indiji i Srbiji.

Podsetimo, bokseri sa Kosova nisu učestvovali na Svetskom prvenstvu koje je održano prošle godine u Beogradu.

Prema navodima kosovskog bokserskog saveza – njihovi bokseri su tada tri puta zaustavljani na prelazima ka centralnoj Srbiji, a po „nalogu Vlade Srbije“ i nije im bilo dozvoljeno da uđu. Tada su usledile reakcije prištinskih zvaničnika koji su kritikovali zvanični Beograd, i pozvali ga da „pokaže snagu u bokserskom ringu, a ne na granici“.

Oglasili su se i iz Evropske unije, sa zahtevom da se obezbedi ravnopravno učešće Kosova na Svetskom prvenstvu u boksu.

Sa druge strane, dan nakon početka prvenstva, predsednik Bokserskog saveza Srbije, Nenad Borovčanin, kazao je da se „kosovski bokseri nisu ni prijavili“, preneo je Tanjug.

On je odbacio navode o zabrani ulaska boksera sa Kosova, rekavši da je reč o pokušajima „politizovanja sporta, zloupotrebe i manipulacije“.

Bokserski savez Kosova je još 2014, primljen u Svetsku boksersku federaciju (AIBA). Ova odluka AIBA-e usledila je tada nešto više od mesec dana od odluke Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta da Kosovu odobri provizorno članstvo i godinu dana od odluke da Kosovo bude član AIBA-e sa ograničenim pravima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari