Srpski basketaši osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, Stojačić pogodio za trijumf (VIDEO) 1Foto: FIBA

Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Jerusalimu jer je u finalnoj utakmici pobedila Litvniju rezultatom 22:20.

U neizvesnoj utakmici, sa puno preokreta, trijumf šampionima Starog kontinenta doneo je Strahinja Stojačić, koji je pri rezultatu 20:20 preuzeo odgovornost, šutirao za dva poena i pogodio koš.

Do pete uzastopne titule šampiona Evrope Srbija je stigla u sastavu Strahinja Stojačić, Marko Branković, Nemanja Barać i Stefan Kojić, četvorka kojoj je ovo bilo prvo zajedničko veliko takmičenje.

Srpski basketaši su na početku finalnog duela imali veliki peh jer se posle nekoliko sekundi od početka povredio Barač, koji je ostao u igri, ali je očigledno trpeo velike bolove.

Litvanci su to iskoristili i došli do dva poena prednosti na prvom tajm-autu (7:5), međutim, šampioni su sa tri uzastopne dvojke preokrenuli na 11:5.

Činilo se da će u tom trenutku rezultatski prelomiti meč, ali je zahvaljujući neobičnom sudijskom kriterijum njihov rival ubacio sedam vezanih poena i tako ponovo došao u vođstvo (12:11).

Uprkos tome, bilo je očigledno da srpski basketaši igraju veoma dobro pa su do sledećg tajm-auta stekla tri poena prednosti (16:13), da bi nešto kasnije Stojačić ubacio dvojku za najveću prednost od pet poena (19:14).

Pri rezultatu 19:15 Kojić je imao dva slobodna bacanja i priliku da već tada reši pitanje pobednika, ali je promašio prvo i tako dao priliku Litvancima da se vrate u meč.

Oni su to iskoristili, uspeli da dođu do poena zaostatka (20:19), pa čak su imali i napad za pobedu, ali su uspeli samo da poravnaju rezultat.

Pri rezultatu 20:20 Srbija je imala napad za trijumf, koji je iskoristio Stojačić i šutem za dva poena doneo novo zlato srpskim basketašima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari