Srbija ispala sa Evrobasketa: Italijani dobili "psihološki " rat 1photo: Johannes Zimmermann/STARSPORT

Srbija je u osmini finala Evrobasket izgubila od Italije- 94:86 (20:28, 25:23, 21:17, 28:18) u utakmici koja je bila više psihološki nego košarkaški rat, koji je kako je vreme odmicalo jasno išao na ruku rivala.

 

Serijom trojki Italijani su u poslednjoj četvrtini napravili plus 12 (72:60), na pet i po minuta do kraja. Napravili su seriju 16:2, Srbija je bila skoro bez poena skoro šest minuta. Napravljena je nedostižna razlika protivnika, usledila je nervoza na strani Srbije, i nije bilo povratka. Italijani su na taj način postali „noćna mora“ Srbiji, nakon što su ih prošle godine  izbacili u kvalifikacijama za OI u Tokiju.

Italijani su očekivano krenuli agresivno, i takođe očekivano sa pritiskom na sudije. Poveli su 7:4 i u dva navrata im je reagovanje na odluke arbitra oprošteno, Srbija je malo stegla odbranu, Vanja Marinković je s dve trojke relaksirao i rezultat i redove svoje ekipe, a selektor Italije Đan Marko Počeko je imao „one man šou“ za koji je kažnjen „samo“ sa tehničkom greškom.

Seletor Srbije Svetislav Pešić je čim je Srbija dosegla 10 plus razlike, izmešao petorku, pritisak Počeka je doneo efekat da se grublja igra Italijana u odbrani ostajala nekažnjena, ali Srbija je čuvala prednost pa čak došla i do 14 poena viška u jednom trenutku druge deonice. Nije neobjašnjiv kriterijum sudija uopšte na Evrobasketu pa i na ovoj utakmici objašnjenje za povratak Italijana u utakmicu, ali je vrlo opasno za ovaj šampionat da se kriterijum suđenja menja iz minuta u minut.

Košarkaši Srbije su odigrali solidnu odbranu u drugoj četvrtini, u napadu je to malo škripalo, ali je opet dovedeno na preko 50 poena. Italijani sa „bezbroj“ lažnih petica i natprosečnim procentom za tri poena (8-19 u prvom poluvremenu), pre svega Melija, održali su rezultatski kontakt i sve vreme nastavljali pritisak na sudije, pre svega selektor Počeko, čije je ponašanje više ličilo na nekog od vođa navijača na tribinama, nego na selektora. Košarkaši Srbije zadržali su koncentraciju i održali razliku do velikog odmora, s tim da je očigledno falio poenterski učinak Kalinića (6), a posebno Lučića koji se u prvom poluvremenu nije upisao u listu strelaca.

Srbija je treću četvrtinu odigrala kao jednu od najlošijih na šampionatu. Ušli su u ritam Italijana i atmosferu koju je još jednom „cirkuskom predtsvom“ napravio selektor Italijana Pačeko, koji je zbog druge tehničke „klupi“ morao da napusti dvoranu  i usput se u krug sa svim redom izpozdravljao.

Italijani su serijom trojki došli do „legal“ rezultata i potpuno pojačali pritisak koji je na kraju imao pravi efekat.

Najefikasniji kod pobednika bilo je Marko Spisu sa 22 poena (6-9 za tri) koji je doneo prevagu u poslednjoj četvrtini, Meli je dao 21, Fontekio 19, a Polonara 16 poena. U selekciji Srbije Jokić je dao 32, Micić 16, a Kalinić 12 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari