Srbija “matematički” na Evropskom prvenstvu 1Foto: Starsport

Digitroni su večeras bili osnovno sredstvo rukometaša Srbije u niškom “Čairu” nakon jedva izvojevanog remija protiv drastično podmlađene Poljske – 34:34 (19:19).

Bod vredan kao medalja “matematički” bi trebalo da obezbedi pulenima selektora Jovice Cvetkovića plasman na Evropsko prvenstvo, iako će sve biti jasno 18. juna protiv Belorusije u Minsku. Čak i ukoliko “orlovi” završe kvalifikacije na trećem mestu Grupe dva, mogli bi da se nađu na kontinentalnom šampionatu kao najbolja trećeplasirana selekcija. Srbija naredni meč dočekuje kao vodeća reprezentacija sa sedam bodova.

Trijumf protiv najslabije selekcije u grupi značio je i direktan prolaz na šampionat Starog kontinenta. Poljska je stigla u Niš sa potpuno podmlađenom ekipom, sa svega jednim bodom na svom kontu, međutim uprkos očekivanoj pobedi, rukometaši Srbije odigrali su ubedljivo najlošiji meč u dosadašnjem delu kvalifikacija. Remi je na kraju delovao kao puna mera; Petar Nenadić je u poslednjem napadu imao šut za pobedu, ali na osnovu prikazanog svi u taboru “orlova” trebalo bi da budu presrećni što nisu doživeli poraz.

Rasterećeni, Poljaci su sa novim selektorom i postavom u kojoj su nosioci igre postali puki epizodisti u dosadašnjem delu kvalifikacija, nalik levom beku Črapakovskom, modernim stilom igre potpuno razmontirali odbranu Srbije. Izabranici selektora Cvetkovića nikako nisu uspevali da pročitaju akcije gostiju, koji su daleko lakše pronalazili rešenja, konstantno menjajući vrlo uigrane napade. Isključivo zahvaljujući Petru Nenadiću “orlovi” su nekako uspevali da ostanu u rezultatskom egalu, apsorbujući preveliki broj primljenih golova. Ilustracije radi; na poslednjem dvomeču protiv Rumunije primili su po 22 gola, a u prvih 30 minuta sinoćnjeg duela čak 19. Uspeo je Cvetković tajm-autom u prvom poluvremenu rečima u stilu: “Hoću da se gine za svaku loptu”, da prodrma svoje izabranike, koji su se oslonili na individualno umeće Petra Nenadića. Srednji bek Srbije golom na samom kraju prvog poluvremena (19:19) podsetio je na minijaturu u Rumuniji u poslednjoj sekundi meča, kojom je i postavio “orlove” na čelo kvalifikacione grupe. Malo se toga u pristupu promenilo u nastavku meča, koji je nakratko prekidan zbog upaljene baklje, odnosno bacanja tvrdih predmeta na parket. Poljaci su permanentno bili u vođstvu od dva do tri gola lako pronalazeći rešenja u napadu. Mučili su se naši rukometaši i sa igračem više u napadu, a i kada bi dolazili u zicer pozicije mladi golman Poljske Korneski činio je čuda na golu. Samo zahvaljujući neiskustvu gostiju, oličeno u dve-tri tehničke greške u poslednja dva minuta, Srbija je uspela da izjednači i da u poslednjem napadu dođe do trijumfa, ali je Nenadić, strelac devet golova, bio neprecizan. Velike zasluge za iščupan bod pripadaju i sinoć odličnom golmanu Cupari.

– Imali smo napad za pobedu, međutim na osnovu prikazane igre trebalo bi da budemo presrećni i osvojenim bodom. Mislim da smo “matematički” obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo. U Belorusiji ćemo takođe ići na pobedu, bez obzira na to što imamo problema sa povređenim igračima – istakao je Petar Nenadić posle meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari