(FOTO) "Skači! Hvataj loptu! Tako je bre!": Kako su Subotičani bodrili košarkaše u finalu Svetskog prvenstva 1Foto: J. Patarčić/Danas

Oko 14 časova subotičke ulice su bile prazne, ali je centar grada bio pun.

Nema tog ugostiteljskog objekta koji danas nije izneo televizor ili platno u baštu lokala na kojem bi projektovao najvažniji događaj dana, finale Svetskog prvenstva u košarci, u kojem se reprezentacija Srbije nadmetala sa reprezentacijom Nemačke za zlatnu medalju.

U pojedinim lokalima se tražilo i mesto više.

Kako saznajemo na licu mesta, u jednom kafiću mesta su bila rezervisana pet dana unapred, ne bi li gosti osigurali svoju “stolicu” sa najboljim pogledom na televizor.

Na putu do centra grada, primećujemo da su na nekim terasama istaknute zastave Srbije, kako bi se pružila podrška našim košarkašima.

(FOTO) "Skači! Hvataj loptu! Tako je bre!": Kako su Subotičani bodrili košarkaše u finalu Svetskog prvenstva 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Za one koji nisu našli mesto u svom omiljenom kafiću, lokalna samouprava je organizovala gledanje utakmice u centru grada, preko video-bima.

Tek što je prošlo 14 časova, već je počela da se okuplja pubika svih uzrasnih dobi.

Bake i deke sa unucima, roditelji sa decom, momci i devojke ogrnuti zastava željno su isčekivali da sudija dune u pištaljku i označi početak najvažnijeg meča na Svetskom prvenstvu.

Podršku košarkašima Srbije iz prvog reda pružao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, zajedno sa sekretarom Sportskog saveza grada Subotice Dejanom Vukovićem, a u publici je bila i članica Gradskog veća zadužena za sport i omladinu Nataša Aleksić.

(FOTO) "Skači! Hvataj loptu! Tako je bre!": Kako su Subotičani bodrili košarkaše u finalu Svetskog prvenstva 3
Foto: J. Patarčić/Danas

A onda je lopta bačena na teren i utakmica je zvanično počela.

Od prvog poena, Subotičani su glasno bodrili momke u plavim dresovima.

Svaki koš pozdravljali su aplauzom i gromoglasnim navijanjem.

“Ja sam srećan samo što mogu da ih gledam u finalu”, dobacio je jedan mladić iz publike.

“Ja ću biti srećan ako osvojimo”, odgovorio mu je drugi.

Svaki potez košarkaša Srbije bio je ispraćen nekim komentarom: “Skači!”, “Hvataj loptu!”, “Tako je bre!”, “Hajmo!”, ali su isto tako Subotičani imali i dosta komentara na sudijske odluke.

Najviše pažnje izazvala je sudijska odluka da ne dosudi nesportski faul na Aleksi Avramoviću, kao i odluka da se upravo ovom igraču dosudi faul na šutu za tri poena.

Avramović je jedan od igrača koji je pobrao mnoštvo simpatija tokom ovog Svetskog prvenstva, naročito zbog svoje odbrane, ali i trojki u prelomnim momentima utakmice.

Tako se i sa subotičkog Gradskog trga moglo čuti: “Aleksa, ljudino!”, “Bravo, Aleksa”, kao i skandiranje njegovog imena, pogotovo kada se u poslednjoj četvrtini Srbija približila Nemačkoj na četiri razlike.

Svi Subotičani su tada ustali. Podrška je bila neupitna.

(FOTO) "Skači! Hvataj loptu! Tako je bre!": Kako su Subotičani bodrili košarkaše u finalu Svetskog prvenstva 18
Foto: J. Patarčić/Danas

Ali su košarkaši Nemačke uspeli da zadrže prednost i na kraju slave sa rezultatom 83:77.

Subotičani nisu krili razočaranje, ali su uprkos velikim željama i nadanjima, koja su svi građani Srbije delili ovog nedeljnog popodneva, da se naši košarkaši vrate kući sa zlatnom medaljom oko vrata, pozdravili aplauzom momke u plavim dresovima i mirno se razišli sa Gradskog trga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari