Portugal samo preznojio „orlove“ 1Foto: (BETAPHOTO/CEV/PIOTR_SUMARA/MO)

Iako je duel sa Portugalom imao težinu obezbeđenog mesta u osmini finala, kolo pre kraja grupnog dela, „orlovi“ su se protivniku suprotstavili bez Atanasijevića, Podraščanina i Kovačevića u startnoj postavi, kao i libera Pekovića.

I bez njih, odbojkaši Srbije korektno su obavili posao, savladavši „navigatore“ sa 3:1 (25:15, 25:21, 22:25, 25:17) i sa nova tri boda, ne samo što su obezbedili mesto u osmini finala, već su rezervisali drugo mesto u grupi A.

Format od 24 reprezentacije dobrano je uticao i na raspored utakmica tokom grupne faze Evropskog prvenstva.

Slobodan Kovač, selektor Srbije, jedva je dočekao jedan relativno lakši meč  kako bi odmorio pojedine nosioce igre.

Sutrašnji meč sa Grčkom (17.30) takođe bi trebalo da posluži selektoru Kovaču da odmori lidere ekipe.

Umesto Kovačevića, na prijemu servisa, protiv Portugala, Ivoviću se pridružio Pavle Perić, od ove sezone odbojkaš grčkog Olimpijakosa. Jovović jeste započeo meč, ali je tokom utakmice ustupio mesto rezervnom tehničaru Todoroviću.

Na poziciji srednjaka, Podraščanina je zamenio Krsmanović, dok je na korekciji bio Luburić.

Majstorović je menjao Pekovića na poziciji libera, što se nekako uklopilo i u kompletnu sliku na terenu u Krakovu, s obzirom na to da je i selektor Portugala izveo rezervnu postavu kako bi lidere odmorio pred meč poslednjeg kola u kome će se boriti za plasman u osminu finala.

Na mestu srednjaka tako nije bilo Filipa Cvetičanina, srpskog odbojkaša koji je stasao u Portugalu, pošto je njegov otac posle perioda u Crvenoj zvezdi karijeru završio upravo u Portugaliji.

Srbija je u većem delu meča bila superiornija naročito u napadu kroz sredinu.

Portugal na srednjacima nije imao igrače koji bi mogli da se mere sa umećem Lisinca i Krsmanovića.

Kasnije je Lisinca zamenio Okolić, ali je kvalitet ostao gotovo nepromenjen.

Jedini osetniji pad dogodio se u trećem delu meča i on je odmah kažnjen gubitkom seta.

Portugal je češće pri servisu gađao Perića koji je pokazao određenu dozu nesigurnosti koja je i bila pokazatelj da još uvek nije stasao za primača u startnoj postavi.

Perićev napad iz četvorke sasvim je korektan, međutim za vrhunski kvalitet u mečevima za medalju, njegov prijem servisa vrlo je problematičan i nekonstantan.

Perić je meč završio sa 11 poena, što je bila ilustracija sigurnosti tehničara da mu češće podižu loptu kada je bio u prvoj liniji.

I na servisu je bio sasvim dobar, što je sigurno obradovalo selektora Kovača kome je upravo na prijemu rotacija smanjena.

„Orlovi“ će se u osmini finala „ukrstiti“ sa grupom C, a u njoj reprezentacija Rusije trenutno zauzima tek četvrto mesto.

S tim u vezi, biće interesantno pratiti rezultate Poljske, prvoplasirane u našoj grupi, jer bi lako moglo da se dogodi da upravo oni nalete na neplaniranu „bombu“ u borbi za četvrtfinale.

Petrić se vratio u Beograd

Nemanja Petrić, kapiten Srbije, doživeo je povredu mišića još tokom prijateljskih utakmica sa Ukrajinom.

Nažalost, pouzdani primač nije uspeo da se oporavi na vreme, naprotiv, povreda ga je konstantno mučila tako da su doktori reprezentacije odlučili da ga pošalju za Beograd kako bi imao idealne uslove za sprovođenje adekvatne terapije.

Petrić će sigurno propustiti i sutrašnji meč sa Grčkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari