Srbija "preplivala" Crnu Goru 1 EPA-EFE/Sandor Ujvari

Olimpijski šampion u vaterpolu dobio prvi meč posle eliminacije iz četvrtfinala, u nedelju igra za peto mesto na Svetskom prvenstvu.

Mada razočarani porazom od Hrvatske i ispadanjem iz konkurencije za medalje, dvadesetdrugom pobedom u međusobnim deulima, vaterpolosti Srbije izbacili su Crnu Goru iz borbe za petu poziciju na takmičenju u Mađarskoj – 10:7 (2:2, 3:2, 3:2, 2:1), pa ih u nedelju 3. jula čeka megdan za konačan plasman na SP. Sa domaćinom ili Sjedinjenih Američkih Država, koje su (istina ne lako) već „preveslali“ u grupnoj fazi turnira, a čiji je meč zakazan za kasno večeras.

Tri minuta su ekipe tražile način da savladaju jednog od golmana, da bi seriju neiskorišćenih napada prekinuo naš Strahinja Rašović, udarcem iz jedne kontre. Posle Petra Tešanovića ubrzo je kapitulirao i Branislav Mitrović, tako što je Marko Mršić realizovao peterac, dosuđen zbog faula nad Miroslavom Perkovićem.

Do isteka prve četvrtine pao je (po) još jedan pogodak na obe strane „Alfreda Hajoša“, tako što je Srbija opet povela, preko Nikole Jakšića, a Crna Gora i njen prvi strelac na šampionatu, Bogdan Đurđić, sprečili je da u drugi deo meča uđe sa rezultatskom prednošću. Pre i posle toga su komšijske odbrane dobro funkcinosale, ali je napad zatajio. Promašivalo se sa svih pozija, bez i sa jednim čovekom više u bazenu, iz sporih i brzih akcija…

Takav odnos snaga preslikan je na drugi deo meča, s tim što je sada Perković doneo Ajkulama prvi plus na utakmici (2:3), a Radomir Drašović osam sekundi pre isteka osam minuta učinio da Delfini na veliki odmor odu sa malom prednošću (5:4). Zasluge za napravljenu distancu imali su još Đorđe Lazić, za 3:3, i Nikola Jakšić (63), dok je Đurđić dao sve od sebe da to osujeti (4:4).

Posle priključivanja Nemanje Vica listi strelaca i naša dva zaveslaja više (6:4) u ranoj fazi treće deonice delovalo je da će rezervni golman Lazar Dobožanov sve ređe vaditi loptu iz svoje mreže, a da će realizacija biti podignuta na viši nivo. Međutim, iako su naš čuvar mreže i njegova podrška u branjenju u velikom procentu pronalazili način da spreče, uhvate ili izblokiraju pokušaje izabranika Vladimira Gojkovića, Vlado Popadić (6:5) i, a ko drugi nego, Đurđić iz Crvene zvezde su ostavljali svoj tim u životu.

Na njihovu nesreću, Jakšić ih je vraćao unazad, dok je Strahinja Rašović, iskorišćenom šansom malo pre završetka tog dela susreta, nagovestio pozitivan rasplet.

Četiri minuta i 30 sekundi pre kraja 34. duela selekcija dve bivše jugoslovenske republoike pomenuti od braće Rašović ispisao je plus 3 (9:6) na semaforu. Popadić je tek na kratko skratio tu distancu, jer je Marko Radulović sa pet metara vratio stvari u pređašnje stanje (10:7). I postavio konačan rezulta u sudaru timova u procesu tražejja idealnog sastava i igre nakon napravljene smene generacije.

Naročito izražene u srpskim redovima, jer su ih posle odbranjenog olimpijskog zlata, prošlog leta, napustili osvajači svega Filip Filipovć, Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Stefan Mitrović, braća Gojko i Duško Pijetlović, dok je Miloš Ćuk pre Tokija završio taj deo karijere.

A deo njihovih starih saboraca i neki novi momci sa selektorom Dejanom Savićem započeli novi olimpijski ciklus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari