Liga nacija: Srbija u Beogradu izgubila od Mađarske 1Foto:Starsport

Radost zbog pobede nad Norveškom i plasmana u finale baraža za odlazak na EURO brzo je prohujala. Srbija je večeras u Beogradu izgubila i od Mađarske u trećem kolu B divizije Grupe 3 Lige nacija – 0:1 (0:1).

Sada više nema dileme da selektora LJubišu Tumbakovića čeka veliki posao, ne samo da „orlove“ odvede na EURO, već i da tamo napravi neki rezultat.

Posebna priča biće čupanje za ostanak u B diviziji Lige nacija, za koju presudan već može biti meč u sredu protiv Turske u Istanbulu.

Sve slabosti neuigrane formacije 3-4-2-1 došle su večeras do izražaja, a naročito ranjivost kada protivnik insistira na napadima po bokovima.

Posebna priča je nedostatak želje kod pojedinih igrača koji izgleda po staroj navici igranje u reprezentaciji smatraju pukom obavezom, a ne željom za dokazivanjem i činjenjem nečeg pozitivnog za svoju otadžbinu.

Tamo gde je stala pre Norveške, nastavila je Srbija protiv Mađarske u prvom poluvremenu.

Odmah u uvodnim minutama videlo se da će iznošenje lopte iz zadnje linije biti problem i da se Milivojević i Gudelj ne snalaze najbolje pod pritiskom igrača sredine terena gostujućeg tima.

Nekoliko grešaka trija u zadnjoj liniji (Milenković, S. Mitrović, Pavlović) nije bio kažnjeno u prvih 20 minuta, ali su na kraju gosti ipak počašćeni prilikom koju su uspeli da realizuju.

Gaćinović se nije sporazumeo s Milenkovićem u predaji lopte koja je ni kriva ni dužna došla do gostiju, a najbolje se ispred prerano istrčalog golmana Rajkovića snašao debitant u mađarskoj ekipi Norbert Kenjeveš – 0:1.

Pogodak nije probudio „orlove“, pa su mnogi nastavili po starom sa malo zalaganja i bez pravog pritiska na protivnika. Mogli su gosti i do drugog gola kada je Kalmar iz daljine raspalio po lopti, ali je Rajković srećom bio na visini zadatka u 34. minutu.

Jović je u napadu bio potpuno odsečen, a delovalo je i da nema želju da pokuša da uđe u gol šansu.

LJajić je takođe igrao za sebe, a ne za tim. Poslednja trojka se trudila i „tukla“ s mađarskim napadačima, ali je više nego očigledan bio nedostatak uigranosti u formaciji 3-4-2-1, kojoj će sada selektor LJubiša Tumbaković sigurno biti veran sve do kraja ovog ciklusa.

Pojačala je Srbija pritisak u drugom poluvremenu, uspela da težište igre prenese na polovinu gostiju, ali ništa više od toga nije uradila.

Jedini bitan momenat druge deonice odigrao se u 75. minutu kada je napadač Fiorentine u debiju za „orlove“ pogodio stativu. Zakrpio je domaći tim rupe u svojoj odbrani, mada su doduše i gosti igrali opreznije zadovoljivši se prednošću iz prvog dela.

Na kraju su igrači Srbije pognute glave napustili stadion „Rajko Mitić“, u nadi da će u sredu protiv Turske ne samo popraviti utisak već probati da dođu do prve pobede u Ligi nacija ove sezone.

Utisak je da je najveći problem što je većina igrača kojima Tumbaković nije dao poverenje protiv Norveške, ali im pružio priliku u Ligi nacija nisu shvatili meč protiv Mađarske kao šansu za dokazivanje. Iako se takav stav teško može opravdati, treba reći i da zaista nije lako pronaći motiv za igranje u takmičenju bez pravog značaja, a koje se sve glasnije kritikuje iz mnogih evropskih zemalja.

Selektoru je ova utakmica poslužila kao odličan reper na koga u budućnosti može ozbiljno računati, a na koga ne, bez obzira na ime i klub u kome igra, tako da će odgovornost za buduće rezultate prvenstveno biti na njegovom kontu.

Srpski fudbaler Dušan Tadić izjavio je nakon utakmice da je reprezentacija morala mnogo bolje u večerašnjem porazu od Mađarske

B divizija, Grupa 3

3. kolo

Srbija – Mađarska 0:1

Rusija – Turska 1:1

4. kolo (sreda)

Turska – Srbija 20.45

Rusija – Mađarska 20.45

Tabela

1. Rusija 7

2. Mađarska 6

3. Turska 2

4. Srbija 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari