Foto: STARSPORT

Na današnjem susretu Srbija je igrala onoliko koliko joj je bilo potrebno za pobedu, posle startnih 3:2 brzo se serijom poena odvojila na pristojnih „plus 9“ – 12:3, da bi tek drugoj polovini prve četvrtine Mađari zaigrali ozbiljnije i u drugi period utakmice ušli sa „minus 4“ – 18:14.

Međutim, dobra igra Srbije nije prestajala i na poluvreme se otišlo sa „plus 7“ – 48:41, a potpuna kontrola od strane Đorđevićevih izabranika iskazana je u nekoliko navrata kada je prednost bila izrazito ubedljiva, u jednom trenutku čak i „plus 18“ sa srebrne sa prethodne Olimpijade.

U poslednjoj četvrtni Mađari su se primakli, ali nisu ništa više od toga mogli, pa su „Orlovi“ zasluženo slavili i sada se mogu na miru pripremati za najvažniji duel koji ih očekuje, meč sa uvek neugodnom Italijom koji će dati odgovor na pitanje da li će se Đorđevićevi izabranici boriti za medalju ili ne, na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Najefikasniji u redovima Srbije bili su kuzmić i Bogdanović sa po 17 poena, dok je u redovima Mađarske najzapaženiji bio Perl sa 22 poena.

Košarkaši Srbije saglasni su u oceni da je današnja utakmica i pobeda do koje se došlo teškom mukom, obilovala brojnim greškama i propustima igrača, naročito u odbrani.

Centar reprezentacije Ognjen Kuzmić istakao je da je trebalo pretpostaviti da će Mađari biti „tvrd orah“ i da je sasvim jasno da ekipa ne može biti slaba, ako je došla do osmine finala.

Bek Vladimir Lučić ocenio je da je utakmica dobro započeta, ali da je tim sredinom prve četrvtine pao i dozvolio Mađarima da se otvorenim šutevima i greškama Srbije u odbrani vrate u meč.

Pobedili smo teže nego što smo očekivali, ali sad smo u četvrfinalu i gledamo samo na Italiju, rekao je on.

Kapiten Milan Mačvan naglasio je da je ekipa ušla u meč sa manjkom energije i da su napravljene „brojne gluposti“. Ovo sigurno nije dobar uvod u četvrfinale sa Italijom, ali može da bude i dobra škola za ono što sledi, istakao je Mačvan.

Prema njegovim rečima, tim Srbije u narednoj utakmici mora da se vrati onom što ga krasi godinama, a to je odbrana. Za predstojeći meč, Mačvan je rekao da će biti jako težak i
dodao da je Italija sjajan tim koji može svakog da pobedi, kao i da imaju odlčne šutere.

Moramo da budemo mnogo spremniji, to je sigurno, zaključio je Mačvan.

Đorđević: Ponosan sam na ekipu

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević izjavio je da je ponosan dokle je ekipa stigla i najavio maksimalan fokus za četvrtfinale Evropskog prvenstva protiv Italije.

„Ponosan sam na to dokle smo došli, kako smo trenirali, kako smo radili. Pripremili smo se dobro za današnji meč, imali smo za rivala Mađarsku koja je uradila odličan posao. Čestitam njihovom selektoru Stojanu Ivkoviću, kao i svim igračima. Bili su odlični na Eurobasketu“, izjavio je
Đorđević, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, ekipa je dobro počela meć i onda je po dobrom starom običaju pomislila da će biti lako do kraja.

„Nismo dali sve od sebe u tim trenucima. Fizički nisam srećan kako su igrači sa klupe reagovali i šta su doneli na teren, ali bez obzira na to, imali smo kontrolu i završili smo ono po šta smo došli. U četvrtfinalu nas čeka Italija. Imamo teškog, jakog protivnika, jednog od kandidata za medalju, što sam rekao odavno. Samo moramo da se odmorimo, da se naspavamo, da se fokusiramo i da se spremimo. Za to smo radili?“, poručio je Đorđević.