„Srebrna strela“ dobila krila 1Foto: mercedesamgf1.com

Mercedes je trenutno u centru spora oko legalnosti njihovog bolida za novu sezonu šampionata Formule 1 nakon što je nemački tim predstavio radikalno novi dizajn na drugom predsezonskom testu, prenosi BBC.

Generalni direktor Formule 1 Ros Bron rekao je da aerodinamika automobila oko bočnih podmetača predstavlja „veoma ekstremno tumačenje propisa“.

Šef Red Bula Kristijan Horner izjavio je za nemački časopis Auto Motor Und Sport da je „Mercedes otišao korak predaleko. To nije u duhu propisa“, rekao je Horner, a zatim dodao:

„Za nas, ta krila (aerodinamički deo na vozilu) su nelegalna“.

Nakon što je razgovor objavljen ekipa Red Bula je prvobitno saopštila da su izjave iz intervjua koje se pripisuju Horneru „netačne“, da bi kasnije pojasnili da se radi o „nezvaničnim“ izjavama i da ne predstavljaju stav tima.

Horner je kasnije rekao za Skaj Sports: „Bio sam malo iznenađen kad sam pročitao te komentare, kao i to da su pripisani meni.

„Nisam obraćao pažnju (na Mercedesov automobil]. Očigledno je da je to prilično drugačiji koncept, ali to treba da komentarišu stručnjaci“, izjavio je prvi čovek Red Bula.

Revidirani Mercedes je nazvan „automobil bez bočnih podmetača“ zbog ekstremnog načina na koji su svetski šampioni uspeli da smanje karoseriju i da tako efikasnije hlade vozilo.

Direktor Ferarija Matija Binoto je takođe postavio pitanja o dizajnu Mercedesa.

„Nema sumnje da je to odličan automobil – to ne bi trebalo da nas iznenadi“, rekao je on. „Koncept sasvim drugačiji od našeg, prilično zanimljiv sa rasporedom hlađenja i bočnim podlogama.

 

„Srebrna strela“ dobila krila 2
foto; mercedesamgf1.com

„Što se tiče ogledala, to je bilo veliko iznenađenje – nismo to očekivali. Uvek smo govorili da ogledalo ne bi trebalo da ima aerodinamičku svrhu a kod njih postoji značajna aeronamena kod retrovizora.

„Rizik u budućnosti je da će svi timovi početi da dizajniraju ogledala koja izgledaju kao svemirski brodovi. U duhu onoga što nameravamo da uradimo za budućnost, to je nešto o čemu treba da razgovaramo“, izjavio je Binoto.

Direktor Mercedes F1 tima Toto Volf tvrdi da nije zabrinut zbog eventualnih žalbi da bolid nemačkog tima nije po propisima.

Volf je napomenuo da je Međunarodna automobilistička federacija (FIA) bila uključena u proces izrade dizajna automobila.

„Jasno je da ponekad kada dođete sa inovacijom to stvara debatu kakvu mi ovde vodimo“, dodao je Volf. „Nismo želeli da radimo na svoju ruku, bili smo sve vreme u kontaktu sa FIA. Zato mislim da će to biti u redu“, izjavio je šef „srebrne strele“.

Povodom rasprave koja se povela oko Mercedesovog bolida generalni direktor Formule 1 Ros Bron naglasio je da, prema novoj proceduri u šampionatu F1, pravila mogu biti promenjena sredinom sezone ako se složi osam od deset timova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari