Srpske košarkašice savladale Rusiju u drugom meču na EP 1Foto: FoNet/FIBA

Srpske košarkašice kao domaćini (uz Letoniju) Evropskog prvenstva nemaju milosti prema gošćama. Srpkinje su u drugom kolu Grupe D došle do druge pobede, protiv Rusije – 77:63, u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu i tako osigurale prolazak u osminu finala.

Ana Dabović je pružila još jednu sjajnu partiju sa 16 poena, dok je Dajana Butulija ubacila 15. Pratili su ih Nikolina Milić (14) i Jelena Bruks (12).

– Publika u Zrenjaninu je prepoznala ovo što radimo i hvala im na sjajnoj podršci. Bilo je jako teško, ali smo ipak uspele da izađemo kao pobednice. Mislim da je ovo bila sjajna partija celog tima – rekla je posle meča Dajana Butulija.

Srpske košarkašice su prva tri minuta provele tražeći pravu igru i recept za protivnika. Ruskinje su brzo stigle do male prednosti (0:5), ali je buđenje domaćih košarkašica počelo poenima Crvendakićeve (2:5). Usledili su poeni Bruks i Dabovićeve za preokret (6:5) i preuzimanje svih konaca igre.

Završnica prve četvrtine pripala je Srpkinjama koje su imale seriju 8:1, a na prvu pauzu otišle su s prednošću od sedam poena (23:16). Imale su u 12. minutu Srpkinje prednost i od 10 poena (28:18), a naročito je u tim trenucima bila agilna Dajana Butulija. Uspele su domaće košarkašice da do poluvremena sačuvaju opipljivu prednost i mirne glave odu na pauzu (41:32).

Umesto da u drugom poluvremenu nastave tamo gde su stale u prvom, kao da su trema i strah učinile svoje u redovima srpskih košarkašica. Ruskinje su od starta treće deonice krenule na sve ili ništa i agresivnom igrom su u 28. minutu stigle na samo poen minusa (48:47). Stao je šut srpske devojke u tim trenucima, a Ruskinje su umele i te kako da iskoriste i psihološki pad, pa su do kraja četvrtine čak stekle prednost (50:53).

Međutim, imala je selektorka Marina Maljević odgovor i na ovo, pa se u poslednjoj deonici uzadala debitantkinju Nikolinu Milić koja je vezala šest poena za povratak tasa na vagi na srpsku stranu (60:53). Bilo je drame i u nastavku poslednje četvrtine, ali srpske devojke nisu dozvoljavale Ruskinjama da se primaknu na više od tri poena, te su na kraju izvojevale zasluženu pobedu (77:63).

Minut ćutanja za Žarka Varajića

Meč između Srbije i Rusije počeo je minutom ćutanja za nedavno preminulu legendu jugoslovenske košarke Žarka Varajića. Čuveni jugoslovenski košarkaš sahranjen je juče u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Grupa D

1. kolo: Rusija – Belgija 54:67, Belorusija – Srbija 53:55; 2. kolo: Belgija – Belorusija 61:69, Srbija – Rusija 77:63; 3. kolo (nedelja): Belorusija – Rusija 17.45, Belgija – Srbija 20.30. 1. Srbija 2-0; 2. Belorusija 1-1; 3. Belgija 1-1;4. Rusija 0-2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari