Šta donose promene u Dejvis i Fed kupu? 1Foto: Fonet / Aleksandar Koković

Promene u formatu Dejvis i Fed kupa, koje je najavila Međunarodna teniska federacija (ITF), trebalo bi da osiguraju veći priliv novca za ITF, ali i da u određenoj meri rasterete igrače napornog rasporeda, vraćajući tako u nacionalne selekcije najbolje tenisere i teniserke sveta.

Kako je ITF objavio, vrlo je izvesno da će se od 2018. godine finalne utakmice Dejvis i Fed kupa igrati na neutralnom terenu, dok se takođe ozbiljno razmišlja i o skraćivanju mečeva na dva dobijena seta, odnosno odigravanju duela tokom dva dana. Izbor domaćina finala po uzoru na Ligu šampiona značio bi da bi ITF mogao da računa na više novca od završnih mečeva koji bi bili upakovani kao celovit događaj prijemčiv za televizijske prenose po celom svetu.

– Trenutno 700.000 posetilaca godišnje dolazi na Dejvis i Fed kup mečeve… oko 3.6 miliona ih prati na TV-u, ali publika mora biti veća od toga. Sa neutralnim domaćinom, zajedno sa televizijskim partnerima, možemo da učinimo finala mnogo većim događajima nego što je to trenutno duel koji prate samo dve nacije koje igraju jedna protiv druge – rekao je Dejvid Hagerti, predsednik Međunarodne teniske federacije.

Za razliku od čelnika ITF, teniseri koji su se do sada oglasili nisu imali puno pohvala na račun izmena.

– Sviđa mi se atmosfera koju imamo kod kuće i na gostovanju u Dejvis kupu. To je nešto na šta teniseri nisu navikli pošto kada putujemo po svetu veliki deo vremena igramo na neutralnim stadionima pa je domaći i gostujući teren nešto u čemu uživam u Dejvis kupu. To ga čini drugačijim i posebnim – rekao je Endi Marej.

Oštriji u kritici najave ITF bio je Tomaš Berdih nazvavši promenu „nepravednom“ pošto teniseri ulažu dosta napora da obezbede prednost domaćeg terena.

– Mislim da je to pomalo nepravedno prema timovima koji doguraju do finala. Osnovna zamisao bi trebalo da bude da se Dejvis kup učini boljim za igrače. Stvarno ne vidim kako će ovo biti bolje za tenisere – rekao je češki teniser.

Ipak, među najavljenim promenama ona koje će sigurno koristiti sportistima jeste skraćivanje mečeva na maksimalno tri seta, što je ideja koju su prethodnih godina podržavali mnogi teniseri, ukazujući na zgusnut raspored zbog kojeg je često pravi podvig odigrati Dejvis kup mečeve.

– Potpuno podržavam promenu formata Dejvis kupa. Govorim o tome javno godinama. Očigledno je da trenutni format više ne funkcioniše. Dosta najboljih igrača ne učestvuje poslednjih godina. Nekolicina nas uspeva da igra za svoje zemlje. Tokom godine veoma je teško zbog rasporeda – rekao je Novak Đoković.

Međunarodna teniska federacija počeće da prima prijave gradova da budu domaćini finala krajem ove godine, dok bi na leto sledeće trebalo da se izaberu pobednici, a za sada se ne zna koliko novca će gradovi otprilike morati da ponude da bi bili domaćini. ITF takođe je najavio proširenje Fed kup svetske grupe na 16 timova, dok bi se šampion dobijao u fajnal-foru.

Srbija na startu sa Rusijom

Teniska reprezentacija Srbije igraće sa Rusijom u prvom kolu Dejvis kupa, koji se održava od 3. do 5. februara, na domaćem terenu, a pobednik će se u četvrtfinalu sastati sa boljim iz duela Hrvatska – Španija. U ostalim mečevima prvog kola Svetske grupe sastaće se Argentina – Italija, Nemačka – Belgija, Australija – Češka, SAD – Švajcarska, Japan – Francuska i Kanada – Velika Britanija.

Novaku najdraža pobeda u reprezentaciji’]

U razgovoru za „Tennis Smash“ Novak Đoković otkrio je da mu je jedna od najznačajnijih pobeda trijumf u Dejvis kupu 2010. godine, ali i „vimbldonska finala 2011. i 2014. godine, kao i finale Australijan opena sa Nadalom, najduže grend slem finale u istoriji“. Najbolji teniser sveta takođe je otkrio da je nakon poraza od od Melcera u četvrtfinalu Rolan Garosa 2010. godine razmišljao da napusti tenis. „Posle tog poraza prvi put u karijeri osetio sam tako jaku sumnju i strah od nastavka karijere. To je bila jedna od prekretnica u karijeri“, objasnio je srpski teniser.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari