Šta je neophodno da bi Srbija došla do uspeha na Mundobasketu: „Osveta“ nad Italijom vodi do borbe za medalje i plasmana na Olimpijske igre 1Foto: STARSPORT

Nakon današnjeg žreba za prvu fazu ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u košarci jasno je šta je potrebno ekipi selektora Svetislava Pešića da bi ostvarila dva najveća cilja na ovom takmičenju – plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. i osvajanje jedne od medalja.

„Orlovi“ najpre moraju da zauzmu jedno od prva dva mesta u Grupi B, u kojoj su još i Kina, Portoriko i Južni Sudan, a potom će igrati u novoformiranoj grupi sa dve najbolje ekipe iz Grupe A (Italija, Filipini, Angola i Dominikanska republika).

Put ka ostvarenju ciljeva na ovom takmičenju će u mnogome zavisiti od duela sa Italijom, ekipom koja se isprečila Srbiji i na prošlogodišnjem prvenstvu Evrope.

U slučaju trijumfa nad „azurima“ zauzeli bi prvo mesto i u četvrtfinalu igrali sa drugoplasiranim timom iz grupe u kojoj će se naći četiri najbolje reprezentacije iz Grupa C i D (favoriti SAD, Litvanija i Grčka).

Ukoliko Amerikanci budu prvoplasirani u svojoj grupi oni bi mogli da budu rival Srbiji tek u eventualnom finalu, a u četvrtfinalu protivnik Pešićevog tima bi u tom slučaju bio bolji iz duela u kojem se sastaju Grčka i Litvanija.

Eventualnim trijumfom u četvrtfinalu nad jednom od ove dve selekcije Srbija bi obezbedila plasman u polufinale, ali i odlazak na Olimpijske igre u Parizu.

Ukoliko se ostvare sve ove pretpostavke, u meču za ulazak u finale rival Srbije će biti reprezentacija iz druge polovine „kostura“, u kojem su favoriti Australija, Slovenija, Španija, Francuska i Kanada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari