Stanković: Patnjom do uspeha 1Njegoš Petrović foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Fudbaleri Crvene zvezde večeras (21.00) igraju u gostima protiv Brage meč poslednjeg kola grupne faze Lige Evrope. Crveno-belima, koji su trenutno prvoplasirani tim na tabeli Grupe F, za plasman u eliminacionu fazu ovog takmičenja dovoljno je da ostanu neporaženi.

Ukoliko Midtjiland izgubi od Ludogoreca u drugom meču ove grupe, onda će duel u Bragi odlučivati ko će se direktno plasirati u osminu finala, a koji tim će igrati plej-of sa trećeplasiranim ekipama iz grupa Lige šampiona.

Ukoliko Zvezda izgubi u Portugaliji, a Midtjiland trijumfuje u Bugarskoj crveno-beli će takmičenje u Evropi nastaviti u nokaut fazi Lige konferencija.

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković izjavio je da bi duel protiv Brage trebalo da predstavlja krunu njegovog dvogodišnjeg rada sa ovim timom.

– Moglo bi se reći da je ovo diplomski rad posle dve godine zajedničkog rada i napretka, dobrih utakmica i trofeja. Pokušavam da im predočim da jednom utakmicom možemo da uđemo u osminu finala Lige Evrope. Ponavljam im da je ovo kao da igramo šesnaestinu finala i da imamo pozitivan rezultat iz prve utakmice. Ne želim da budem podređen u Bragi. Ako se to bude desilo, gledaćemo kako svi zajedno da odigramo defanzivu. Želim da budemo hrabri sa loptom. Ovo je stvarno jedna lepa prilika da napravimo nešto veliko.

Prvi stručnjak crveno-belih tvrdi da je Braga podigla formu u odnosu na duel ova dva tima u Beogradu.

– Moramo da budemo strpljivi kada je reč o posedu lopte. Odlično napadaju prostor i u poslednjoj trećini terena. Takvi su bili u Beogradu, pa smo uspeli. Braga igra odlično, u fenomenalnoj su formi. Ekipa kao da je promenila odnos, nisu isti kao u septembru. Posao će biti teži, respektujemo ih, ali znamo im vrline i mane. Šta god da se desi, rekao sam da smo pobednici. Ali ovakve šanse ne smete da propuštate – rekao je Stanković.

On je dodao da Braga sada igra mnogo življe i direktnije nego pre dva meseca.

– Mi ćemo da odgovorimo organizacijom i strpljenjem. Biće trenutaka kada ćemo da patimo. Ali je važno da, kao u Beogradu, patimo zajedno i da se zajedno branimo. Moje informacije govore da su se dva bitna igrača Brage, Galeno i Musrati oporavili i da su trenirali. Ne znam samo u kakvoj su kondiciji i da li će njihov trener reskirati.

Zvezda će večeras igrati bez Sekua Sanoga, fudbalera koji obavlja veliki broj zadataka kao defanzivni vezni igrač.

– Sve smo pokušali da uradimo da bi se oporavio, ali ne ide. Nije zalečio povredu i to je veliki hendikep. On nam mnogo donosi kada je reč o ravnoteži. Kad god je on sve pohvatao na sredini, mi smo u ofanzivi bili ubojiti. Ali vratili smo Njegoša Petrovića u takmičarski ritam. Igra odlično, čak fenomenalno u poslednje vreme. On će biti Sekuova zamena – rekao je Stanković, i napomenuo da bi Filipo Falko trbalo da višew povede računa o sebi u momentu kad je svaki igrač dragocen.

– Možda nekad treba stisnuti zube. Ali to ide od karaktera do karaktera. Imali smo ovde igrače koji su igrali povređeni, kao Sanogo što je igrao sa pokidanim mišićem, kao što je Katai igrao sa temperaturom 38,2, pa umalo nije pao u nesvest.

Trener crveno-belih smatra da neće morati dodatno da motiviše igrače.

– Održaću neki govor, koji dođe kao posledica emocija. Međutim, kada su ovakve utakmice u pitanju igrači su svesni šta ih očekuje. Imali smo dva taktička treninga, delovali su fokusirano. Večeras svi treba da damo više od maksimuma, da pretrčimo kilometar ili dva više, pa i da prebacimo ta dva kilometara. Na ovakvoj šansi smo radili dve godine. Možda bude i neka druga šansa, ali što bi rekao Žoze Murinjo, finala se ne igraju, ona se pobeđuju – izjavio je Stanković.

Vežu me emocije, a ne ugovor

Dejan Stanković demantovao je da je posle utakmice sa Bragom trebalo da pređe u Sampdoriju.

– Ja ne mogu da zabranim ljudima da se raspituju i meni, i da se o tome piše. Neću više pričati o ovoj temi. Razumljivo je da je lepo čuti da te traži ovaj ili onaj klub. Međutim, ja za Zvezdu nisam vezan ugovorom, nego emocijama. Možda je ovo sve dokaz da smo nešto uradili. Ambiciozan sam i neću odustati od ciljeva. A sada sam fokusiran samo na momke i Crvenu zvezdu.

Stanković se osvrnuo i na pisanje italijanskih medija da će Udineze pokušati da ga angažuje ove zime.

– Morate da znate da su Merkato i vesti vezane za fudbalsko tržište u Italiji stvar kulture. Kada bi se sve obistinilo što piše tamo, ne bismo mogli da pohvatamo te selidbe. Nekada i vi znate informacije pre mene – izjavio je trener crveno-belih.

Grupa F

Braga – Crvena zvezda       21.00

Ludogorec – Midtjiland     21.00

Crvena zvezda       5          3          1          1          10

Braga                      5          3          0          2          9

Midtjiland             5          2          2          1          8

Ludogorec             5          0          1          4          1

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari