Staza bila kraća za 54 metra 1Jalemzerf Jehualav Foto: EPA-EFE/Emilio Naranjo

Svetska atletska federacija poništila je svetski rekord Etiopljanke Jalemzerf Jehualav u polumaratonu zato što je utvrđeno da je greškom organizatora staza na kojoj je održana trka bila kraća za 54 metra.

Etiopska atletičarka oborila je rekord polumaratona „Antrim koust“, koji je održan krajem avgusta u gradiću Larn u Severnoj Irskoj, a njeno pobedničko vreme iznosilo je 1:03,43 sati, odnosno 18 sekundi bolje od rekorda (1:04,02) koji je u vlasništvu atletičarke iz Kenije Rut Čepngetič.

Jehualav je za ovu odluku saznala neposredno pre početka konferencije za medije pred maraton koji se u nedelju trči u Valensiji.

„Nisam razočarana. Uvek sam fokusirana na stvari na koje mogu da utičem, tako da će trka u nedelju biti prilika da konačno oborim rekord“, izjavila je Jehualav.

Najveći konkurent u nedelju biće joj zemljakinja Letesebent Gidej, osvajačica bronzane medalje na 10.000 metara sa ovogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju, koja će prvi put u karijeri trčati polumaraton. Gidej je svetska rekorderka na 5.000 i 10.000 metara, kao i u uličnoj trci na 15 kilometara.

Dužina polumaratonske trke iznosi 21,1 kilometar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari