Stojković: Dve utakmice kao uvertira za finale sa Portugalom 1Foto: STARSPORT

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je danas da su predstojeće utakmice protiv Luksemburga i Azerbejdžana u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo uvod u „finale“ protiv Portugala i istakao da će njegov tim dati maksimum na tim mečevima.

„Svaka utakmica predstavlja izazov. Znamo da nas očekuju dve utakmice koje moramo da rešimo u svoju korist, sa punim respektom prema protivniku, ali još većim prema sebi. Verujemo da uz naš stil možemo da dođemo do rezultata. Na to smo fokusirani“, rekao Stojković na konferenciji za novinare.

„Daleko od toga da ćemo bilo koga potceniti, to ne dolazi u obzir. Moramo da shvatimo najozbiljnije sve utakmice, u tom smislu nemojte brinuti. Srbija će dati svoj maksimum i protiv Luksemburga i protiv Azerbejdžana“, dodao je on.

Reprezentaciju Srbije očekuje utakmica protiv Luksemburga u gostima, 9. oktobra, a zatim 12. oktobra protiv Azerbejdžana u Beogradu.

Srbija te mečeve dočekuje kao drugoplasirana u Grupi A sa 11 bodova, odnosno ima dva boda manje od Portugala.

„Imamo dve prepreke koje moramo da prskočimo do finala. Kad kažem finale – mislim na utakmicu sa Portugalom u Lisabonu. Bez obzira da li smo pobedili u Dablinu ili nesrećno odigrali 1:1, utakmica u Portugalu će odlučivati. I da nam treba nerešeno u Lisabonu, verujete da ćemo mi ići na pobedu. To je moja filozofija i to tražim od naših igrača“, rekao je Stojković.

Srbija je u prethodnom meču odigrala nerešeno sa Republikom Irskom (1:1), a Stojković je naveo da je „to fudbal“.

„I jedan Šerif dođe pa pobedi Real usred Madrida. Dešavaju se takve stvari u fudbalu“, rekao je Stojković.

Novinari su navele da se upravo Sebastijan Til, reprezentativac Luksemburga, „desio“ Realu, baš kao i Srbiji.

„Pa neće se desiti više. Ako ćemo da se plašimo jednog igrača, onda ne treba ni da igramo kvalifikacije, ni da idemo na Svetsko prvenstvo“, rekao je Stojković.

„Želimo da pokažemo narodu da smo spremni da se borimo do kraja. Treba paziti, naravno. Apostrofirali smo na sastanku te šuteve sa distance i pomenili smo tog momka koji može dobro da šutne. Ali, kod nas to može i Gudelj ili Sergej. Budite sigurni da ćemo u utakmicu pripremiti na najbolji način“, dodao je on.

Dobre partije u svojim klubovima u poslednje vreme pružaju i Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović, ali je Stojković istakao da njemu to ne znači ništa.

„To što se dešava sa njihovim karijerama, može da raduje najviše njih i njihove klubove. Mene raduje da su živi i zdravi, a to što daju golove je za mene normalna stvar, zato ih i pozivam. Da li će Mitrović dati jedan, dva ili tri, meni ne znači ništa“, rekao je Stojković.

„Jako bitno je i što Vlahović u jednom teškom prvenstvu postiže golove… Fudbal je sport gde moraš stalno da se dokazuješ. To što je Mitrović sad dao tri gola Svonsiju, ako ne da gol Luksemburgu, šta ćemo onda, da pričamo o ta tri gola? Ali su to sve dobre stvari i drago mi je da su u sjajnoj formi, drago mi je da se ne štede, da traže izmene. Ja cenim te karakteristike kod igrača“, dodao je selektor.

Stojković nijedan meč kvalifikacija nije počeo sa istim timom, a danas je objasnio da tim pravi „po osećaju“.

„Tim pravim po svom osećaju, ne znam kako bih vam to objasnio. Mislim da ne grešim. Taj prvi osećaj i slika koja mi se stvori, to je jednostavno to. Sam sa sobom u sobi, papiri, olovke, protivnik, svi segmenti utakmice koja predstoji, mogućnosti koje mogu da se dese… Jednostavno, taj prvi osećaj, to je to i ne postoji sila koja to može da promeni. Ne daj Bože, jedino da se neko ne razboli“, rekao je on.

„Kada se pravi tim, svaki trener gleda da izvuče maksimum. Meni je važno da u ekipi nemam problema ko će igrati, ko će ući… To im je još u martu objašnjeno i oni su to shvatili. Niko me ne zove da mi kaže ko da igra“, dodao je on.

Na spisku selektora za predstojeće utakmice nema nijednog igrača iz Super lige Srbije, pa je novinare zanimalo da li je na tu odluku možda uticao i „večiti“ derbi.

„Derbi je bio odličan, najbolji u poslednjih deset godina. Igralo se otvoreno, i to je fudbal koji volim da gledam. Treneri (Aleksandar) Stanojević i (Dejan) Stanković su odigrali fajterski, bez ležanja po terenu, bez mnogo faulova. Odličan derbi po meni“, rekao je Stojković.

„Što se tiče igrača iz Super lige, oformljena je grupa igrača i to je ono u šta verujem. Nikada nisam rekao da su vrata nekom zatvorena. Pratimo, gledamo, ali pozicije tih igrača koji bi eventualno bili interesantni za nacionalni tim, one su već popunjene jako velikim kvalitetom“, objasnio je selektor.

Novinare je zanimalo i zašto na spisku nema golmana Vanje Milinković-Savića, a selektor je odgovorio pitanjem: „Pa gde da ga stavim?“

„Jedino da pozovem pet golmana. Gledao sam ga pre dve nedelje. Radi se o kvalitetnom golmanu, dobar je momak, ali imamo Svilara, Ilića, Dmitrovića, Rajkovića. Ako nam treba po pet-šest golmana, onda ćemo zvati. Na njemu je da radi i da se dokazuje“, rekao je Stojković.

Upitan zaslužuje li Srbija da konačno dobije Nacionalni stadion, Stojković je odgovorio da je to „moranje“.

„Jedna zemlja mora da ima nacionalni stadion. Ne mora da se zove nacionalni, ali mora da ima objekat reprezentativnog kvaliteta. Ja bar očekujem do 2025. godine da ga imamo. Razgovore koje sam imao sa relevantnim ljudima koji se time bave, uverili su me da ćemo do 2024. to napraviti i da ćemo biti ponosni na jedan objekat te vrste“, rekao je on.

Stojković je dodao i da je u planu da se sazida administrativni centar Fudbalskog saveza Srbije i da se trenutno traži lokacija.

„FSS mora da ima administrativni centar, u skladu sa svim onim što Fifa i Uefa traže. Generalno, mislim da nam fudbal ide dobro“, rekao je Stojković i potom detaljnije objasnio na šta misli.

„Domaći i klupski fudbal idu dobrom putanjom i ne smemo to da propustimo sada. Ponovo apostrofiram suđenje koje je na visokom nivou. Nema više saopštenja, nema ružnih reči, da se upire prst u nekoga zbog nekog tvog poraza… Nema više nameštenih utakmica i sumnjivih rezultata. Toga više nema. To je prošlost i moramo da sve učinimo da se tako nastavi. To su sve normalne stvari, ali moramo da kažemo jer ranije nije to bio slučaj ranije“, istakao je Stojković.

„Vidim da se igra otvoren fudbal, napadački i to je ono što srpski fudbal treba da neguje i da kroz takvu igru i ponašanje vrati veru kod ljudi, koji će sutra doći na stadion kao što je nekada bilo. Zvezda i Partizan su juče imali super rezultate. Ti koeficijenti koji se broje su jako važni i doneće neke plodove za godinu-dve“, naveo je selektor.

Na konferenciji za novinare bilo je reči i o predlogu Fifa da se Svetsko prvenstvo igra na dve godine.

„Mislim da je to bezveze. Šta ćemo onda sa Evropskim prvenstvom? Mi treba prvo da čuvamo Evropsko prvenstvo, koje je možda jače takmičenje od Svetskog. Fudbal nije ni odbojka, ni košarka, uz svo poštovnje… Fudbal je nešto drugo, globalna pojava. Ako me neko ubedi da je to dobro… Ali moj prvi komentar je da je to bezveze“, rekao je Stojković.

„Mora se voditi računa i o igračima. jer nisu roboti i ne treba od njih praviti robove. To su živa bića od krvi i mesa i njima je potreban odmor. Program je i onako prenatrpan… Mislim da će SP na dve godine izgubiti draž. Mundijal treba da ostane na četiri godine, jer se onda željno isčekuje taj momenat“, zaključio je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari