Stojković: Ozbiljno se pripremamo, ne idemo kao turisti u Budimpeštu 1Foto: Beta/BRANISLAV BOZIC/DS

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras (19.30) u Budimpešti igra prijateljsku utakmicu sa Mađarskom u sklopu priprema za Ligu nacija, koja startuje u junu.

Ovaj meč, kao i duel sa Danskom u Kopenhagenu 29. marta, poslednje su provere našeg nacionalnog tima pred start ovog takmičenja.

Selektor Dragan Stojković tvrdi da ovi dueli nemaju veliku rezultatsku važnost, ali da će njegov tim ići na pobedu.

– Da ponovimo priču – prijateljske utakmice imaju svoju važnost ali i u slučaju poraza ništa se drastično neće desiti. Da smo izgubili, recimo, u Portugaliji, danas bismo čekali neke druge mečeve i drhtali od nervoze. Međutim, daleko od toga da reprezentacija Srbije ide u Budimpeštu kao turistička organizacija. Prošetaćemo , slikaćemo se, ali ne idemo u Mađarsku kao turisti nego kao takmičari, neko ko je ostavio ozbiljan pečat u kvalifikacijama, tim koji je uspeo da napravi rezultate sa stilom, sa fudbalom koji pleni -rekao je selektor najavljujući večerašnji duel.

On je ponovio da će njegov tim i na „Puškaš Areni“ ići na pobedu.

– Mi ne počinjemo ništa novo, nego nastavljamo tamo gde smo stali, želimo da budemo još bolji. Srbija ide na pobedu, daće sve od sebe, a ako ne uspemo, bože moj, idemo dalje. Svaka utakmica je odgovornost, novo dokazivanje. Ako hoćeš da budeš šampion, moraš stalno da se dokazuješ. Veoma ozbiljno shvatamo ovu utakmicu, videćete svi sutra. Rezultat će biti onakav kako budemo igrali i ponašali se na terenu. Uostalom, što bismo trenirali ako meč ne shvatamo ozbiljno!? Imaćemo jakog protivnika, dobar teren, stadion, sve uslove da Srbija ponovo zablista – rekao je selektor.

Stojković je otkrio da će svi fudbaleri koje je pozvao na pripreme u Staroj Pazovi dobiti šansu da igraju u naredna dva susreta.

– Igrači koji su pozvani i koji konkurišu za tim su cenjeni, imaju svoje kvalitete, individualne i kolektivne. Svako od njih može da očekuje šansu. A ko će da igra, videćemo, zavisiće od situacije, kondicije, mnogo drugih stvari. Imam puno poverenje u svakog igrača, ko god bude igrao znam da zaslužuje to i da neće biti nikakvih grešaka što se sastava tiče.

Selektor je istakao da je veoma važno to što njegovi izabranici tvrde da je atmosfera u nacionalnom timu veoma dobra.

– Ima to značenje za mene, igrači to osećaju, imaju i optimalne uslove za rad, nema tu nekog ko će da ih maltretira, da im traži neke nenormalne stvari. Imam sve to u glavi kao da sam još igrač, jer sam sve ovo prošao, nema nikakvih nepoznanica za mene, niti prostora da se izmišlja topla voda. Momci respektuju mene i to što tražim od njih, ja respektujem ono što oni pružaju, nikada nisam bio negativan. Mi koristimo samo pozitivne vibracije i nastavićemo u tom smeru. Želim osmeh, pozitivnost – izjavio je Piksi, a zatim otkrio da je na prethodnom Evropskom prvenstvu navijao za večerašnjeg rivala.

– Bio sam jedan od navijača naših komšija na poslednjem Evropskom prvenstvu, meni su ostavili fenomenalan utisak, igrali su brz, moderan fudbal. Mađarska može da napravi problem svakoj ekipi na svetu. Zaslužuje od nas pun respekt i verujem da će biti sutra prava utakmica, da će svi uživati – rekao selektor Srbije.

Pored Vlahovića i Milenkovića koji imaju lakše povrede, na utakmicama protiv Mađarske i Danske neće nastupiti ni Uroš Račić koji je na redovnom testiranju bio pozitivan na kovid. Svi ostali igrači i članovi stručnog štaba A tima bili su negativni.

Ključ je u mentalitetu

Mađarski novinari pitali su Dragana Stojkovića kako je uspeo da za tako kratko vreme preporodi reprezentaciju Srbije.

– Ključ svega što smo u kratkom periodu uspeli da promenimo mentalitet. Igrači zaista veruju u ono što rade i u ono što se traži od njih, a sve to je u funkciji tima. Kako smo to uspeli za kratko vreme, o tome će ljudi pričati. Na istom smo putu, imamo iste ciljeve, duboko verujem u igrače, njihove i ljudske i fudbalske kvalitete, a oni veruju meni – objasnio je Stojković.

Tadić: Pobede sa stilom

Kapiten Dušan Tadić najavio je da će reprezentacija Srbije ići na pobedu sa Mađarskom.

– Ako hoćemo da budemo ozbiljni takmičari, pobednici, onda ćemo želeti na svakom treningu, svakoj utakmici, imala rezultatski značaj ili ne, da pobedimo. I da to uradimo sa stilom, da uživamo. I mi i navijači. Tako i u Budimpešti hoćemo da igramo svoju igru, da pokažemo kakva smo ekipa, da nastavimo da pružamo partije kao do sada.

On je, takođe, odgovorio na pitanje šta se promenilo u nacionalnom timu od kako je Dragan Stojković preuzeo funkciju selektora.

– Bili smo i ranije jaki individualno, ali otkako je Mister došao usadio nam je zajedništvo, okupio nas, napravio odličnu atmosferu, iskrenu i onda se sve sklopilo. Individualni kvalitet koji imamo može da dođe do izražaja kada svako radi ono što se od njega očekuje, kada zna šta u svakom trenutku treba da radi i onda nema problema. Uživanje, sloga, zajedništvo, da igramo za našu zemlju sa ljubavlju, sa strašću – rekao je kapiten Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari