Stojković: Važne utakmice u kvalifikacijama, verujem u igrače 1Foto: Beta/BRANISLAV BOZIC/DS

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je danas da je pred ekipom važan period u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, tokom kojeg će igrati dve utakmice i da veruje u igrače koje je pozvao za te duele.

„Nalazimo se pred drugom rundom, veoma važan period je pred nama, pogotovo 4. septembra kada dolazi Luksemburg u Beograd, a posle toga idemo u Dablin protiv Irske. Kompletan fokus i znanje treba da usredsredimo na te dve utakmice“, rekao je Stojković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Fudbaleri Srbije igraće 4. septembra protiv Luksembruga u Beogradu, a tri dana kasnije na gostovanju protiv Irske, u utakmicama Grupe A u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Pre toga, Srbija će 1. septembra igrati pripremnu utakmicu protiv Katara u Debrecinu.

Upitan da li će u tom duelu šansu dobiti igrači koje ne planira za utakmice u kvalifikacijama, selektor je rekao da računa na sve igrače i da je pitanje ko će početi kao starter, a ko sa klupe.

„To je utakmica bez takmičarskog značaja, znate kakvo je moje mišljenje o prijateljskim utakmcama, ali moramo to da odigramo. Još nisam razmišljao tome, ali neki igrači koji su imali manju minutažu dobiće šansu. Ono što je najvažnije za Srbiju su 4. i 7. septembar“, naveo je Stojković.

On nije želeo posebno da obrazlaže spisak za predstojeće utakmice, već je rekao da je to grupa igrača kojoj veruje.

„Poseduju kvalitet za ovo što mi tražimo i očekujemo, verujemo da su sposobni da iznesu teret kvalifikacija. Oni su zaslužili da se nađu na spisku. Nisam menadžer da komentarišem njihove prelaske u druge klubove, oni to rade da bi im bilo bolje, neće to previše uticati na njihovi formu. Za neke i ne znam da su menjali klubove, meni to ništa ne znači, Šalke ili Fjorentina, meni je bitan igrač. Neka im je sa srećom, pa neka se dokazuju“, naveo je.

Upitan o mladom Veljku Birmančeviću, Stojković je rekao da ga raduje dobra forma igrača Malmea, što ga je i preporučilo za poziv u reprezentaciju. Na konstataciju da četiri srpska igrača igraju za Fjorentinu, selektor je rekao da mu je drago što su na istom mestu i da je to dobra stvar, zbog komunikacije i uigravanja.

Na pitanje o borbi sa reprezentacijom Portugala u Grupi A, Stojković je rekao da je prva borba za njegovu ekipu protiv Luksemburga, a zatim sledi Irska i da je svaka naredna utakmica najvažnija.

Stojković je ocenio i da je Srbiji bilo mesto na Evropskom prvenstvu.

„Nama je bilo mesto na Evropskom prvenstvu, ko je sve igrao tamo, šteta što nismo bili. Imamo taj kvalitet bar da budemo tamo, ali nismo. Nažalost, propustili smo šansu, ne zato što je Škotska bila bolja, nego što mi nismo bili dobri, ali popravićemo to“, naveo je.

U Grupi A Portugal i Srbija imaju po sedam bodova iz po tri utakmice. Luksemburg ima tri boda, Irska i Azerbejdžan su bez bodova, a te tri ekipe odigrale su po dva meča.

Utakmicu između Srbije i Portugala, između ostalog, obeležila je i sudijska greška, kada je poništen gol Kristijana Ronalda. Upitan da li je i to jedan od razloga uvođenja VAR tehnologije u kvalifikacijama, Stojković je rekao da se time nije bavio, ali da treba da se poštuju odluke Evropske fudbalske unije.

„Možda ima veze, možda nema. Sa VAR tehnologijom bilo kakva sudijska greška će biti ispravljena. Neka duže traje, ali da bude poštenije i u pravi čas doneta odluka“, rekao je Stojković.

On će pred domaćom publikom debitovati 4. septembra protiv Luksemburga na stadionu „Rajko Mitić“.

„Nisam uzbuđen. Volim to i čekam, ali nemam tremu. Fudbal se igra zbog publike, a ne zbog mene i igrača. Ne zanima me da li sam zadobio poverenje posle prethodnih rezultata, to je daleko iza nas. Ovo je druga faza, to ću i igračima reći. Mart nas ne interesuje, to je zatvorena stranica, ovo je nešto novo što moramo da rešimo u našu korist. Ne živi se od prošlosti već od sadašnjeg momenta“, rekao je Stojković.

Stojković oduševljen uspehom Partizana i Zvezde

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je danas da je oduševljen uspesima Partizana i Crvene zvezde, koji su se plasirali u grupnu fazu takmičenja u Ligi konferencija i Ligi Evropa i da je to dobro ne samo za te klubove već i za srpski fudbal.

„Oduševljen sam plasmanom u grupne faze, to je strahovito dobar rezultat, kako za njih tako i za srpski fudbal. Stalno govorimo o tom famoznom 15. mestu i koeficijentima koji treba da nam donesu po dva mesta u Ligi šampiona i Ligi Evropa u narednim godinama“, rekao je Stojković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Partizan je u četvrtak uveče u dvomeču plej-ofa za Ligu konferencija pobedio portuglasku Santa Klaru, dok je Crvena zvezda do grupne faze Lige Evropa došla pobedama protiv rumunskog Kluža.

„Sinoć su pokazali da su apsolutno zasluženo u grupnoj fazi, to nas sve raduje. Mnogo mi je drago da su oba kluba to uspela, ta takmičenja su po njihovoj meri“, dodao je selektor.

Upitan zbog čega nema na spisku za predstojeće utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo nijednog igrača iz ekipa „večitih“ rivala, Stojković je rekao da oni igrači koji mu se dopadaju, ne mogu da igraju za reprezentaciju.

„Meni se mnogo igrača sviđa iz Crvene zvezde i Partizana, njihov kvalitet i forma, ali ti igrači koji se meni sviđaju oni ne mogu da igraju za reprezentaciju. Pokušali smo, pričali sa Uefom, ali ne ide. Imaju naše pasoše ali igraju za druge reprezentacije. Pratimo igre svih, ima odličnih, ali u poređenju sa igračima sa spiska, znate u čiju korist ide taj kvalitet“, dodao je.

Stojković je ocenio da se „dobre stvari dešavaju srpskom fudbalu“, ne samo zbog plasmana u grupne faze takmičenja, već i zbog toga kako je odigrano prvih šest kola u Super ligi Srbije.

„Odigrano je u fenomenalnoj atmosferi, gde nemamo nijedan negativan komentar po pitanju suđenja, penala, VAR sitema. Pratim mnogo utakmica i raduju me komentari trenera, izgubili ili pobedili. Podignut je nivo koji samo može da nas raduje. Na dobrom smo putu da ne crvenimo, na dobrom smo putu sa kojeg ne smemo da skrenemo“, rekao je on.

„Mislim da je završena priča o sumnjivim rezultatima, koje ne možemo da komentarišemo. Najavljena je gradnja nacionalnog stadiona, Crvena zvezda i Partizan u Evropi, koeficijent, zbog svega toga sam mnogo radostan“, dodao je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari