Stotka u Francuskoj i Šabaz Nejpir najveća inspiracija Crvene zvezde u Milanu, Armani kroji evroligaške ambicije crveno-belih 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Večerašnji meč u Milanu od višestruke važnosti za košarkaše Crvene zvezde (20.30, Sport klub1).

Nikako crveno-beli ne uspevaju da argumentovano uklone prefiks domaćinske ekipe u Evroligi. U dosadašnjih 20 kola, u samo dva navrata slavljenički su napuštali gostujući parket i po tome su u društvu pet najlošijih ekipa, ako se izuzme beznadežna Alba (Nemci su bez trijumfa na deset gostovanja).

Nakon što su prvi put vezali dve evroligaške pobede od starta sezone, puleni Janisa Sferopulosa doživeli su igrački i rezultatski brodolom u Francuskoj.

Primljenih 100 poena od jedne vrlo prosečne ekipe za evroligaške standarde, vratilo je utisak da Crvena zvezda naprosto nije u stanju i nema defanzivni kvalitet neophodan za prolazak makar u plej-in.

Pune četiri godine srpski velikan u evroligaškom društvu nije doživeo sličan epilog, tačnije nije primio trocifren broj poena, a gostovao je zaista evropskim košarkaškim silama.

To negde najbolje oslikava koliki je uistinu defanzivni kapacitet Crvene zvezde koja će večeras u poroznoj odbrani ali i u činjenici da će se nameriti na Šabaza Nejpira imati posebnu inspiraciju.

U narednih 14 kola, Zvezda ne bi smela da izgubi više od pet utakmica kako bi zadržala šanse za mesto u plej-inu.

Desetkovani Armani

Iako svake godine gazda Đorđo Armani, jedan od najbogatijih Italijana na svetu, „počasti“ klub sa više od 25 miliona evra, evropski velikan samo u retkim prilikama gazdi „replicira“ na željeni način.

Ni ove sezone rezultatski situacija nije ništa bolja. Na skoru 9-11, puleni Etorea Mesine nalaze se na 12. mestu i veliko je pitanje hoće li uspeti da se domognu zone plej-ina.

Kadrovska situacija je takva da direktno kroji ambicije, s obzirom na to da su trenutno van stroja Nikola Mirotić, Maodo Lo, Bili Beron i Ševon Šilds sigurno najbolji igrači Milana na svojim pozicijama.

Uprkos tome, ekipa je u seriji od tri pobede, od kojih su dve evroligaške. Iskorišćen je povoljan raspored, s obzirom na to da će večerašnje biti treće uzastopno domaćinstvo izabranika Etorea Mesine, a svi rivali su iz donjeg evroligaškog doma (Alba, Bajern, Crvena zvezda).

Neiskreni razmaženko Šabaz Nejpir

Predstavnici klubova neretko ističu da prilikom angažovanja inostranih igrača naročito vode računa o ljudskom karakteru pojedinca i načinu na koji bi trebalo da se uklopi sa saigračima.

Na primeru Šabaza Nejpira može se reći da su crveno-beli u potpunosti promašili temu.

Portorikanac je u datom kontekstu ubedljivo najveći promašaj Nebojše Čovića i njegovih saradnika, s obzirom na to da se njegova neljudskost manifestovala u svim onim segmentima veoma važnim za građenje timske hemije.

Pristup profesionalnim obavezama permanentno je bio problematičan; način igre daleko od očekivanog, a govor tela takav da je Nejpir neretko delovao kao amater zalutao u evroligaške vode.

Na sve to, klupsku upravu je verovatno iritiralo i to što je bio papreno plaćen, a pritom je konstantno, ispostaviće se, flertovao sa ljudima iz Armanija.

Ne da nije opravdao primanja u iznosu od astronomska 2.000.000 dolara (suma koju je trebalo da zaradi do kraja sezone) već se Nejpir pokazao kao neko ko je u pogledu isitne potpuni daltonista.

Kada su njegove loše partije postale već hronične u crveno-belom dresu, oštro je demantovao tvrdnje Etorea Mesine, trenera Armanija, da uveliko flertuje sa nekadašnjim, kasnije će se ispostaviti i aktuelnim klubom, optuživši svog trenutnog šefa struke da ne govori istinu.

Naravno da su, u obostranom interesu, dve strane zaboravile na ovu neprijatnu epizodu.

Nejpir je prethodno nogama zatvorio crveno-bela vrata, odbivši da zaigra protiv Real Madrida kako bi svoje telo i duh sačuvao za iskušenja u dobro poznatoj sredini.

Iako je permanentno u asocijacijama nagoveštvaoa da bi mogao da priča o svojoj verziji odlaska iz kluba, nakon što se vratio u Armani, automatski je zaboravio na tragove koje je ostavljao na Malom Kalemegdanu.

Večerašnji susret, biće Nejpirov prvi protiv nekadašnjih saigrača, među kojima će biti i Miloš Teodosić, plejmejker zbog čijih partija je Portorikanac još više izgledao kao nedorastao za potrebe Evrolige.

Zvezdin post i snaga klupe

Do pre par godina, Milano je bio jedno od omiljenijih evroligaških mesta za crveno-bele. Pod vođstovm Dejana Radonjića, Zvezda je neretko pobeđivala u gradu mode, međutim u poslednje vreme Armani je rival protiv kojeg je srpskom velikanu redovno tesno u sopstvenoj koži.

Branko Lazić i saigrači u seriji su od šest poraza protv Milana, a poslednji je bio u formi debakla u Beogradskoj areni.

U dosadašnjem delu sezone, nijedna ekipa nije tako nadigrala Zvezdu u Beogradskoj areni kao što je to 24. novembra 2023. učinio Armani (71:93).

Doduše, večeras neće biti Zvezdinih dželata Nikole Mirotića, Ševona Šildsa i posebno Maodu Loa koji je u Beogradskoj arnei odigrao nezaboravnu simultanku u vidu 32 poena i četiri asistencije.

Zbog kadrovski problema Armanija, veći izbor igrača u rotaciji mogao bi da bude važan faktor u koncepcijskom pristupu Janisa Sferopulosa.

Ukoliko bi se vratio i Luka Mitrović, Lazić i saigrači mogli bi da imaju veće šanse da ispariraju domaćinu koji u Forumu ima skor 7-4.

U odsustvu nosilaca igre, među kojima je većina iz spoljne linije, u poslednje vreme šansu su dobili DijegoFlakadori, Devon Hol ali i Đordano Bortolani.

Nikolo Meli i Johanes Fojtman sigurno će biti najveće uzdanice Armanija u centarskoj liniji.

Od povratka u Milano, Šabaz Nejpir pruža korektne partije, u ofanzivnom pogledu, dok je defanzivno i dalje krajnje prosečan.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari