Sukob Japana i MOK-a oko (ne)održavanja Olimpijskih igara 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTOPHER JUE

Konačna odluka o tome da li će Olimpijske igre biti održane u planiranom terminu (24. jul – 9. avgust) verovatno neće biti doneta pre maja, iako je Međunarodni olimpijski komitet tim povodom juče imao video-konferenciju.

Japan je ostao pri svom čvrstom stavu da nema potrebe da se Olimpijada već sad odlaže pošto se očekuje da će pandemija korona virusa biti završena pre jula, odnosno termina početka Igara. Dodatni pritisak na MOK da igre moraju da budu održane izvršio je prethodnih dana i premijer Japana Šinzo Abe, koji je naglasio da će „Tokio sigurno biti domaćin kako je i planirano“. Od početka epidemije u Japanu su registrovane 1.400 osobe sa virusom, od čega je umrlo 28 osoba.

– Uz sve poštovanje prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, odluku o odlaganju ili otkazivanju Olimpijskih igara ipak će doneti Međunarodni olimpijski komitet – rekao je Šinzo Abe.

Razlog za ovako krut stav Japana verovatno leži u tome što se domaćinstvo Olimpijskih igara planira godinama unazad, ponekad i celu deceniju (računajući momenat od podnošenja kandidature). Drugi, a verovatno bitniji faktor od vremena je novac.

Organizatori igara u Tokiju saopštili su da će ih to zadovoljstvo ukupno koštati 12,6 milijardi dolara.

U ovoj ostrvskoj zemlji se već mesecima vodi verbalni rat između Vlade Japana i Nacionalnog borda revizora koji tvrdi da čak ni ova izrečena brojka nije tačna i da će konačni troškovi biti još veći.

Revizorski izveštaj tvrdi da će igre koštati preko 20 milijardi dolara, odnosno za 9,7 dodatnih milijardi, što su navodno troškovi koje je Vlada pokušala da sakrije.

Nacionalni bord revizora je ocenio i da će zarada od igara biti minorna u odnosu na troškove i da je od sponzora sakupljeno tek oko 330 miliona dolara. S druge strane, teško je proceniti pravu zaradu ako se uračunaju profiti hotela i svih ostalih propratnih sadržaja za turiste.

Vlada Japana je pri stavu da bi otkazivanje ili pomeranje Olimpijade dovelo u problem svetsku, a ne samo njihovu ekonomiju, tvrdeći i da bi mnoge avio kompanije zbog otkazivanja karata bile na ogromnom gubitku.

U Tokiju je odavno izgrađen novi Nacionalni stadion i prve probe za otvaranje već su održane.

Pojedini mediji poput Gardijana u svojim analizama tvrde da će tas na vagi biti sponzori koji vrše dodatni pritisak da ne dođe do pomeranja igara. Mnoge firme su zbog pandemije korona virusa izgubile planirani profit i odlaganje Olimpijade bilo bi „luksuz“ koji ne smeju sebi da priušte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari