Sud za Sportsku arbitražu u Lozani odbio je žalbu Atletskog saveza Rusije i suspendovao sve ruske atletičare sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

CAS je podržao odluku Svetske atletske federacije da zbog sistemskog dopinga sportista, za koji se spekuliše da je i sama država imala udela, zabrani da se 68 atletičara Rusije takmiči na Olimpijskim igrama.

Sada se još čeka odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta u vezi sa ostalim sportistima koji su izborili normu za Igre, a da nisu imali problema sa korišćenjem nedozvoljenih supstanci.

Na ovu vest reagovala je dvostruka olimpijska šampionka i jedna od najboljih atletičarki sveta u protekloj deceniji Jelena Isinbajeva. Ona je izjavila da je Sud za arbitražu u sportu odlukom da ruske atletičare isključi sa Olimpikih igara „sahranio atletiku“.

Hvala svima što su sahranili atletiku. Ovo je čista politička odluka, rekla je za agenciju Tas Isinbajeva, koja je u utorak pred Sudom za arbitražu u sportu u Lozani zastupala stavove ruskih atletičara.
Prema njenim rečima, iza današnje presude suda da podrži odluku o suspenziji ruskih atletičara, koju je donela Međunarodna atletska federacija, ne stoji ni jedan konkretan dokaz.

Isinbajeva je pozvala predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha da obori ovakvu presudu i da ruskim atletičarima dozvoli da nastupe u Riju.

Povodom odluke suda oglasio se i najbolji atletičar sveta Jusein Bolt, koji je izjavio da će zabrana ruskim olimpijcima „uplašiti mnoge ljude“ koji razmišljaju o dopingovanju.
Ovo će svima poslati snažnu poruku da će protiv onih koji varaju ili rade nešto drugo protiv pravila biti preduzete ozbiljne mere, rekao je Bolt u Londonu, gde će sutra trčati na 200 metara na takmičenju u okviru Dijamantske lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari