Svaka čast Letoncu Žagarsu, ali na Olimpu je već 47 godina bog asistencija iz Meksika 1Foto: EPA-EFE/Yong Teck Lim / POOL

Košarkaši Letonije, debitanti na mundobasketu, zauzeli su peto mesto, a da im se osmehnula sreća, ušli bi u polufinale.

Nekadašnji Partizanov igrač Davis Bertans nije bio precizan u pokušaju da izdaleka šokira Nemce u zvuk sirene.

U poslednjoj utakmici razigravanja poraženih u četvrtfinalu Letoniji je pripao komšijski okršaj s Litvanijom (98:63).

Da u duelu prvog evropskog prvaka (1935) i njegovog dvostrukog uzastopnog naslednika (1937, 1939) ovaj drugi, vladar Evrope i 2003, pretrpi najubedljiviji poraz na svetskim prvenstvima, doprineo je i bek Arturs Žagars, koji je postavio rekord mundobasketa po broju asistencija.

Imao ih je 17, dve više nego Karlik Džons, najbolji igrač Južnog Sudana, takođe debitanta na ovom šampionatu, u afričkom derbiju s Angolom na meču razigravanja za plasman od 17. do 32. mesta, što je i presudilo da olimpijska karta za Crni kontinent pripadne njegovoj reprezentaciji, i nego Toni Kukoč, nekadašnja uzdanica jugoslovenskog tima, u susretu Hrvatske s Kinom u Kanadi 1994.

To nije i najbolje dostignuće ako se uzme u obzir i drugo najveće košarkaško takmičenje. Olimpijska slava boga asistencija pripada –  Meksikancu.

Manuel Saenz je na meču s Japanom na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. ostvario 20.

U Tokiju pre dve godine primakao mu se Slovenac Luka Dončić.

U polufinalu, koje je Francuzima pripalo s 90:89, imao je 18 asistencija i tripl-dabl s još 16 poena i deset skokova. Ni njegov ofanzivni skok na sekundu do kraja nije bio dovoljan za finale. Prepelič je promašio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari