Sve lepo se "briše", u iščekivanju još lepšeg: Nepobeđene srpske odbojkašice igraju za polufinale Svetskog prvenstva 1EPA-EFE/Roman Zawistowski

Protivnik Orlica biće domaćin Poljska, koju su već pobedile u drugoj fazi takmičenja u toj zemlji i Holandiji.

Najbolje odbojkašice Srbije igraju, oduševljavaju i pobeđuju na Svetskom prvenstvu još od 25. septembra, ali za njih ono pravo počinje tek 11. oktobra, kada će sa Poljskom odlučiti jedno polfinalistu.

Dakle, svih tih devet pobeda (uz samo dva izgubljena seta) i oreol jedine nesavladane selekcije na turniru u dve zemlje staju u taj jedan meč, jer se tu račvaju putevi gubitnika i potencijalnih osvajača medalja.

Nijednog sekunda ne bi trebalo dovoditi u sumnju rešenost fantastičnih Tijane Bošković, Bianke Buše, Brankice Mihajlović, Bojane Drče, Jovane Stevanović… da odbranu krunu iz 2018. godine. izvedu do kraja.

Jasno je kao dan i da su izabranice Danijelea Santarelija na sjajan način nadomestile odlaske Maje Ognjenović, Milene Rašić, Silvije Popović i Jelene Blagojević. odnosno savršeno izvuku svoj trenutni maksimum.

I statistika na tekućem SP im ide na ruku, jer se posle (ukupno) 92 utakmice u svim ključnijim parametrima nalaze na vrhu ili pri prvom mestu lestvica; maltene bez slabih tački u odbrani, organizaciji i napadu.

Protiv Poljakinja, 4. oktobra u Lođu, pokazale su i da su mentalno jake, jer nisu dale ni pet para na atmosferu u krcatoj dvorani i podršku domaćih navijača ekipi jednog od dva organizatora prvog SP u doba korne.

Iz meča u meč smo svedočili i pozitivnoj hemiji na terenu, odnosno solidarisanju u teškim trenucima, kako u međusobnim relacijama igračica tako u njihovom odnosu sa italijanskim stručnjakom.

Veliki plus ovog sastava je i raspoređivanje minutaže, odnosno korišćenje većeg broja reprezentativki, te njihova spremnost da, bez obzira na vreme provedeno na terenu, pomognu u osvajanju poena.

Očigledna je i dobra priprema utakmica, sa odličnim skautiranjem rivalki i nivelisanjem sopstvenih vrlina i mana, za šta velike zasluge pripadaju i brojnim saraddnicima naslednika Zorana Terzića.

Pa. opet, sve do sada napravljeno imaće smisla jedino ako ovog utorka ponovo bude preskočena Poljska, kontra nepisanom pravilu da je preteško dva puta savladati istog rivala u kratkom intervalu.

A, Orlicama i njihovom stručnom štabu za tako nešto biće potrebno da svi budu maksimalno fokusirani. I neopterećeni dosadašnjom „kilometražom“, jer se sve staro „briše“, a pamti samo konačni učinak.

Tako dominatnima, iza ćoška im se smeši reprizni dvoboj sa Sjedinjenim Američkim Državama ili Turskom, međutim da bi se opet stalo na crtu olimpijskim prvakinjama ili vicešampionkama sa pretposlednjeg evropskog prvenstva mora se još jednom biti maksimalan.

Osvajačice bronzane medalje na Olimpijsim igrama u Tokiju i srebra na kontinentalnom šampionatu, prošle godine, imaju sve što je potrebno za taj veliki iskorak u trci za titulom. Još da to Poljakinjama ponovo pokažu.

 

ČETVRTFINALE (11. OKTOBAR)

Gljivice (Poljska)

Srbija – Poljska 20.30

SAD – Turska 17.30

Apeldorn (Holandija)

Itaija – Kina 17.00

Brazil – Japan 20.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari