Sve po spisku može, predsednika ne može 1Foto: STARSPORT

Utakmica 35. kola Superlige Srbije između Partizana i Napretka prekinuta je na tri minuta, jer su navijači domaćeg tima vređali Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

Glavni sudija Bojan Nikolić iz Kragujevca je zaustavio duel dok takva skandiranja sa tribina nisu prestala.

Ovakva i ovolika „agencijska“ vest pojavila se juče u medijima, poluskrivena, daleko od naslovnica novina ili portala, „nedobog“ na televizijama. Skoro nigde nije eksplicite pomenuto da je par stotina gledalaca rastresenih po celom stadionu skandiralo „Vučiću pederu“, samostalno, ili vezano sa „Uprava napolje“. Zanimljivo je da takvih povika nije bilo u poslednje vreme, ranije su bili masovniji i kudikamo glasniji, posebno od strane „navijača“ Partizana.

Prestali su sasvim „spontano“, posle učestalih apela čelnika uprava uz obrazloženje da predsednik Vučić, iako deklarisani Zvezdaš, pomaže klubove crno-bele porodice. I sam Vučić je svojevremeno izjavio da je „Partizanu pomognuto sa 1,2 miliona evra“ onomad kad mu je trebalo za evrolicencu, a i zasluge za ovogodišnji prolaz ispod skenera UEFA se posredno pripisuju njemu.

Nekadašnji fudbalski sudija i član sudijske komisije Rade Đurović tvrdi za Danas da je sudija Bojan Nikolić imao pravo da prekine meč.

– Pravila su jasna i, nažalost, nepotpuna. U njima jasno piše da sudija ima pravo da prekine utakmicu ukoliko se sa tribina upućuju poruke verske, nacionalne netrpeljivosti, fašističke parole, ili pak vređaju javna lica. U ovom slučaju vređao se predsednik i sudija je imao pravo da prekine utakmicu. Nešto slično se dogodilo nedavno i u Novom Sadu kada su (opet) navijači Partizana uzvikivali fašističke parole. Propisi su, po meni, nedorečeni jer se ne smeju vređati Mađari, Nemci, crnci…, a Srbi smeju. Ne sme se vređati ni predsednik opštine, o predsedniku države i da ne govorim, ali se smeju vređati igrači, trener, članovi rukovodstva kluba, njihove porodice. Ne bi smelo da bude tako – kaže Đurović.

Svedoci smo da su naši stadioni (a i dvorane) stalne pozornice verbalnog nasilja, vulgarnosti, šovinistički slogani, grubo vređanje aktera i članova njihovih porodica ovde je prihvaćeno kao folklor. Iako po propisima međunarodnih organizacija (FIFA, FIBA…) nije dozvoljeno nikakvo vređanje, kod nas se to pravilo primenjuje sasvim selektivno, osim ako nije u pitanju – predsednik.

Smiljan Banjac, novinar Eurosporta, kaže da je bio više nego iznenađen kad je čuo razlog za prekid na stadionu u Humskoj zbog „pogrdnog“ skandiranja navijača predsedniku Vučiću

– Najpre sam se nasmejao, jer, ako postoji pravo mesto za povik „Vučiću pederu!“ onda je to stadion Partizana, na kome je taj kolokvijalni izraz negodovanja i rođen. Pomislio sam i da je njuznet, lažna vest. Neshvatljivo mi je da sportski događaj – utakmica biva prekinuta zbog skandiranja tog tipa, tim pre, što je i sam Vučić više puta javno rekao da mu to „ne smeta“, „neka viču šta hoće, nemam problem sa tim“ i slično. Ako je odluka došla od delegata FSS – skandalozna je. Ako je sudija sam to uradio (a bojim se da nije) – skandalozno je, opet.

Banjac dodaje da sportski događaji nisu prekidani kada su navijački pokliči bili i grublji, čak i nacionalistički, šovinistički obojeni – poput „nož, žica, Srebrenica“, recimo.

– Ne sećam se da je devedesetih utakmica bila prekinuta zbog skandiranja „spasi Srbiju i ubi se, Slobodane“, a to je bilo tako često pevano na Zvezdinom severu. Protiv Torpeda (Kutaisi) čini mi se, intervenisala je policija ulaskom na tribinu, i to je sve. Ali se nije dešavalo da sudija prekida utakmicu zbog „nepristojnog“ skandiranja predsedniku – zaključuje Banjac.

Žarko Stevanović predsednik disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije tvrdi da svako vređanje sa tribina stadiona treba da bude sankcionisano, ali i da oni reaguju tek kad službena lica podnesu prijavu.

– Disciplinski pravilnik ne pravi razliku ko se vređa, da li sami akteri utakmice, da li lokalni ili državni funkcioneri, ili su uvrede na rasnoj ili verskoj osnovi, već jasno kaže da svako uvredljivo skandiranje treba da snosi i konsekvence. Naravno, postoji gradacija da li se vređa neki lokalni funkcioner ili predsednik države. Disciplinska komisija postupa samo po prijavi službenih lica, ne možemo mi i da podnosimo prijave i da kažnjavamo – objašnjava Stevanović.

Zbog incidenta u Novom Sadu kad su njegovi „navijači“ vređali domaćine na nacionalnoj osnovi, Partizan je kažnjen jednom utakmicom pred praznim tribinama. Videćemo da li se „incident“ sa predsednikom smatra težim ili lakšim prekršajem.

Oslobođen optužbe za vređanje preko RTS-a

Igor Mikić iz Žarkova, član Srpske radikalne stranke, za vreme prekida utakmice Srbija – Albanija 14. oktobra 2014. upao je u direktan prenos RTS-a i u kameru vikao: „Vučiću, pederu!“ Mikić, koji je na stadion došao sa 10-godišnjim sinom, poreklom je sa Kosova, gde je u toku rata bio otet zajedno sa celom porodicom i ubijeni su mu brat i stric.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, odbacilo je krivičnu prijavu podnetu protiv njega zbog nasilničkog ponašanja i oslobodilo ga bilo kakve odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari