"Sve sam tužniji... Sramota je što ubistvo nije razrešeno": Sećanje Miroslava Berića na Harisa Brkića i tragičan kraj košarkaša Partizana pre 22 godine 1FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com©

Na današnji dan, 2000. godine, preminuo je nekadašnji kapiten crno-belih, a počinioci nezapamćenog zločina i dalje nisu pronađeni.

Haris Brkić, miljenik navijača kluba iz Humske i jedan od najtalentovanijih igrača tog vremena 12. decembra uveče upucan je u glavu na parkingu ispred dvorane „Pionir“, a tri dana kasnije je preminuo.

Brkić je to veče ranije napustio trening jer se nije dobro osećao, a nepoznati napadači su pucali na njega. Ustreljen je sa dva hica iz malokalibarskog pištolja u jagodičnu kost i ispod oka. Slučajni prolaznik je zatekao nepomično Harisovo telo pored automobila i obavestio ekonoma Partizana Nikolu Tomaševića dok je trening još bio u toku. košarkaš crno-belih je kolima Hitne pomoći ubrzo prevezen u Urgentni centar i operisan je na Neurohirurgiji. Bio je u komi do 15. decembra ujutru, kada je preminuo.

Haris je deseti igrač na večnoj listi po broju odigranih utakmica (290) u Partizanovom dresu i osmi na listi strelaca sa 3.709 postignutih poena.

„Toliko godina je prošlo, ali imam osećaj da mi je sve teže da pričam o tome, da se prisećam… Sve sam tužniji i tužniji. Jednostavno, ta slika ne može nikad da izbledi. Igrali smo šest punih sezna zajedno dok 1997. nisam otišao u Taukeramiku. Haris je preuzeo kapitensku traku od mene. Kada sam se 2000. vratio u Humsku ponovo smo se ukkrstili’ jer je on već u novembru raskinuo ugovor sa Budućnošću,“ rekao je Berić i još jednom se prisetio na čuveni Brkićev dvokorak.

„To je bio njegov prepoznatljiv pokret, svi su ga kopirali. Prošle su 22 godine, a još se priča o Harisovom dvokoraku. On nije imao slabu tačku, bio je kompletan igrač. Milina je bilo imati ga za saigrača. Imam najlepše sećanje na njega, ne samo na terenu. Ni sa jednim igračem u životu nisam imao saradnju kao sa Harisom. Mogli smo zmureći da igramo zajedno. Velika je sramota što njegovo ubistvo nije razrešeno. Palo je u zaborav, ali ne i kod nas. Mi ga nikad nećemo zaboraviti.“

Haris Brkić je rođen 24. jula 1974. u Sarajevu, gde je napravio prve košarkaške korake u Bosni. U Partizan je došao 1992. godine, a ubrzo je prosleđen na pozajmicu u Borac iz Čačka. Prvotimac crno-belih postao je 1993. i sa klubom iz Humske osvojio je tri titule prvaka države i tri nacionalna Kupa. Sa Partizanom je 1998. igrao na Fajnal-foru Evrolige u Barseloni. Sa mladom reprezentacijom SR Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na EP u Turskoj 1996. godine, a bio je i povremeni član seniorskog državnog tima.

U sezoni 1999/2000. igrao je u podgoričkoj Budućnosti, sa kojom je osvojio još jednu titulu prvaka Jugoslavije, a krajem 2000. vratio se u Partizan. Pre nego što je ubijen odigrao je tri meča u crno-belom dresu.

U znak sećanja na Harisa Brkića, klubovi čiji je bio član, Bosna, Borac, Budućnost i Partizan svakog leta organizuju memorijalni turnir za mlađe selekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari