Sve tanja linija između "velikih" i "malih" 1Foto: FoNet/ AP

Ko je od 14. juna do 15. jula redovno pratio zbivanja na Svetskom prvenstvu u fudbalu nije zažalio izdvojenog vremena, jer se u Rusiji imalo videti svakojakih čuda.

Toliko da će 21. Mundijal ostati upamćen kao jedan od najzanimljivijih u istoriji nadmetanja za nekada „Zlatnu boginju“ a sada „Zlatni globus“.

Većini je prva asocijacija debakl večitih favorita. Francuska nije bila u Top 3 „papirnatih“ kandidata za titulu, ali kada neko na takmičenje stigne kao aktuelni vicešampion Evrope, tim mu vodi karakterni, mudri i nepokolebljivi kapiten „zlatne generacije“ iz 1998. godine Didije Dešan, kontranapade istrčava vunderkind Kilijan Mbape, akcije završava jedan od najboljih napadača današnjice Antoan Grizman, a „opslužuje“ ih gomila vrlo talentovanih, timu do koske posvećenih i taktički maksimalno disciplinovanih pojedinaca, onda to što su „trikolori“ na „Lužnjikiju“ ispili slavljenički šampanjac ne može predstavljati iznenađenje. Kao što su to rane eliminacije: osvajača prošlog SP Nemačke (već posle grupne runde), petostrukog svetskog prvaka Brazila sa sve samim „zverima“ u sastavu (u 1/4 finalu), južnoameričkog kolosa Argentine predvođene genijalnim Lionelom Mesijem (1/8 finala), velike Španije (1/8 finala) i trenutnog fudbalskog vladara Starog kontinenta Portugala (stigao samo do najboljih 16). Ili rezultatski uzleti Japana (u zadnjoj sekundi izvisio za Top 8), Švedske (ispala u drugom nokaut krugu) i domaće selekcije (na penale izgubila borbu za polufinale). Pa i Hrvatske, iako „srebrna“ selekcija ove male zemlje predstavlja savršen koktel individualnog kvaliteta top klase (najviše oličena u MVP-ju turnira Luki Modriću), musketarskog zajedništva i gladijatorske borbenosti, znalački „umiksanih“ od strane mladog i nedovoljno poznatog, ali fudbalski veoma inteligentnog, pedagoški namazanog i autoritativnog selektora Zlatka Dalića.

– Ni na jednom Svetskom prvenstvu nisam video ovo što se dešavalo u Rusiji. Došlo je do izjednačavanja „velikih“ i „malih“ reprezentacija. Jake fudbalske nacije i ekipe s visokim posedom lopte kažnjavali su sastavi s brzim napadačima. To je fudbal. Kada se braniš, zagarantovane su ti 2-3 šanse iz kontre. Bio je ovo težak Mundijal u smislu trke i intenziteta – pogodio je suštinu ideolog francuske igre Didije Dešan, čiji sistem rada nije uvek dopadljiv posmatračima ni smislen stručnjacima, kao na primer kada se odrekne iskusnih zvezdi i isforsira klince, ali diže lestvicu očekivanja još od četvrtfinala na SP 2014, zbog čega mu je Savez i pre odlaska na turnir produžio ugovor, verujući (i) u njegovu „hemiju“ u ne tako davno sujetama i klanovima razorenoj svlačionici.

– Ceo hrvatski fudbal živi u senci „vatrenih“ iz 1998. godine, kada su napravili sjajan rezultat uzevši treće mesto na Mundijalu u Francuskoj. Tadašnji i sadašnji fudbal ne možemo da poredimo, ali sada Hrvatska možda ima i bolje igrače, koji igraju u najvećim evropskim klubovima. Imamo fudbalere iz Barselone, Reala, Juventusa, Atletiko Madrida… Imamo četvoricu igrača u finalu Lige šampiona i Lige Evrope, ali puno stvari treba da se poklopi da ostvarimo dobar rezultat. Prvo da prođemo grupu, što ne uspevamo već dve decenije – govorio je Dalić uoči starta Mundijala, ni sam ne verujući koliko daleko će da dogura tek 13. država učesnik svetskih fudbalskih finala.

Neopredeljeni između velesila i autsajdera nauživali su se u golovima, ukupno 169 na 64 utakmice. Mreže se nisu tresle samo u duelu potonjeg šampiona i Danske, a na ostalim u proseku 2,64 po meču, zbog čega je ovo SP treće na lestvici najefikasnijih, sa najvećom goleadom u finalu (4:2) posle Mundijala 1958.

Bode oči i to što je čak 43 odsto njih došlo iz prekida, a golmani su terani na kapitulaciju na sve moguće načine, na isteku regularnog toka utakmica i silnim produžecima, počesto i na penal ruletima, pa su kladioničari širom planete puno puta morali da cepaju tikete. Do novih uzbuđenja u Kataru, za četiri godine, kada će poslednji put gledati 32 selekcije, jer će konkurencija od 2026. biti glomaznija i razvodnjenija, sa čak 48 učesnika.

Zanimljiva statistika

* 16 golova dala je najefikasnija Belgija

* 11 puta je matirana najranjivija Panama

* 74% odsto vremena loptu je držala Španija

* 321 napad izvela je najofanzivnija Engleska

* 272 puta se odbranila najsigurnija Hrvatska

* 5 igrača s 4 gola deli drugo mesto na listi strelaca

* 94,5 % dodavanja Španca Ramosa ispunilo je cilj

* 10 „poentera“ imala je najraznovrsnija Belgija

* 694 minuta na terenu proveo je Hrvat Modrić

* 72,54 kilometara prešao je najveći trkač Hrvat Perišić

* 28 startova doživeo je najfauliraniji Belgijanac Azar

* 27 odbrana imao je najbolji golman Kurtoa (Belgija)

* 21 prekršaj napravio je najgrublji Rebić (Hrvatska)

* 13 golova dali su prvotimci PSŽ-a

* 33 godine i 130 dana ima najstariji strelac het-trika Ronaldo (Portugal)

* 29 penala je dosuđeno, 22 realizovano

* 4 crvenih i 249 žutih kartona je pokazano

VAR (ni)je položio test

Zagovornici i protivnici primene video tehnologije na utakmicama biće još konfrotiraniji u međusobnim stavovima posle premijerne upotrebe VAR-a na jednom velikom takmičenju reprezentacija. Skoro da nije bilo meča u kojem sudije nisu svoje odluke proveravale i često ih menjale u konsultaciji sa kolegama van terena, nekada s debelim razlogom, a nekada bez pravog pokrića. (Ne)odbijajući dobijene sugestije sa strane, što ostaje najveće polje manipulacije, s obzirom da arbitri mogu da ignorišu primedbe, a nadzorni organ prosto prećuti sporne situacije.

Rusija položila test bezbednosti

Ne računajući bezazlen upad na teren članica feminističke pank rok grupe „Pusi Rajot“, čije su članice postale planetarno poznate i pre finalnog meča u Moskvi, zbog hapšenja povodom protesta protiv ruskog predsednika Vladimira Putina u jednoj crkvi, ovo SP prošlo je bez i najmanjeg incidenta. U eri globalnog terorizma i sveopšteg huliganstva, policija, vojska i ostale službe Rusije položile su test bezbednosti, a domaćin 21. Mundijala može da se ponosi i savršenom organizacijom mečeva i velikom posetom na grandioznim stadionima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari