Svetislav Pešić o problemima: "Večiti" neizvesni i za Britaniju, Milutinov i Davidovac samo za Grčku 1foto:StarSport

Vreme kvalifikacija za naredni Mundobasket, kao po pravilu, momenat je i za priču o kadrovskoj problematici sa kojom se suočava selektor Srbije, Svetislav Pešić.

Našoj reprezentaciji, u poslednjem kvalifikacionom prozoru, dovoljna je jedna pobeda da bi se plasirala na naredno Svetskog porvenstvo, koje će se održati na leto.

Ako kiksnu u petak u Grčkoj, puleni selektora Pešića moći će da se iskupe u ponedeljak protiv autsajdera, Velike Britanije.

Kadrovska problematika nešto je što onespokojava dokazanog stručnjaka, pogotovo što nije siguran i ko će mu biti na raspolaganju u ponedeljak.

– Mi smo u ponedeljak držali trening u punijem sastavu. Ovo što vidite, to je ekipa koja će konkurisati za oba meča. Dosta je dobro zdravstveno stanje kod momaka koji su ovde, nema nikakvih povreda – naveo je selektorPešić pred okupljenim novinarima u hali „Aleksandar Nikolić“.

Pešić uverava da je akcenat na meču sa Grčkom, koji je na programu u petak, u Atini.

– Sada se ne razmišlja ni o čemu drugom, osim o tome kako da se pripremimo za Grčku, da izvučemo maksimum i pokažemo dobru energiju. Da li će to biti dovoljno za pobedu – videćemo tamo.

Sumnjičav je selektor Srbije i kada je reč o eventualnim „pojačanjima“ za duel sa Velikom Britanijom, kojiće biti poslednji u kvalifikacijama za naredni Mundobasket.

– Ne znam. Imamo situaciju da od igrača iz Evrolige može da igra samo Jaramaz. Španski klubovi ne puštaju svoje igrače, ostali imaju takođe redovno kolo koje igraju…

Pešić je otkrio i da nije siguran da će igrači Crvene zvezde i Partizana moći da pomognu reprezentaciji u ponedeljak, jer sigurno neće biti deo ekipe koja će gosotvati Grčkoj.

– Još je neizvesno. Dobro je pitanje, ali neizvestan odgovor. Pričali smo sa ljudima iz Crvene zvezde i Partizana, to su bili dobri razgovori. Nisu bili u mogućnosti da puste svoje igrače jer igraju važne utakmice u Evroligi. U novembru je bio drugačija situacija, sada je borba za plej-of. Svaka pobeda ili poraz može da odluči o njihovoj sudbini, to nam je jasno. Pričalo se o mogućnosti da se neko od igrača priključi za drugu utakmicu, ali o tome dok dođe vreme – istakao je selektor Srbije.

Veliku pomoć reprezentacija Srbije trebalo bi u petak da ima od Nikole Milutinova i Dejana Davidovca.

– Znači nam to što su tu, ali imaćemo ih na raspolaganju samo za petak. Oni će posle utakmice u Atini da se spakuju i vrate za Moskvu, pošto tamo imaju redovno kolo VTB lige. Nisu dobili odobrenje za drugu utakmicu – obznanio je selektor nešto sa čime javnost nije bila upoznata.

Zbog činjenice da se već plasirala na Mundobasket, ni reprezentacija Grčke neće biti kompletna.

– Čeka nas utakmica protiv konkurentnog rivala, motivisanog tima, duže vremena igraju zajedno. Igrali su dosta zajedno. To su sve izvanredni igrači, nije to kvalitet Evrolige ili NBA, ali igraju sa dodatnom motivacijom i agresivnošću. Nemamo mnogo vremena, nije to ništa novo. Izazov je za nas da iz ove situacije izvučemo nešto više, da uzmemo situaciju u svoje ruke i rešimo, videćemo kako će se završiti – naveo je Pešić, akcentujući činjenicu da reprezentacija sam odlučuje o konačnom ishodu i plasmanu na Mundobasket.

– Dobra je stvar što mi odlučujemo o svojoj sudbini. Sada imamo apsolutnu mobilnost, moramo da zadržimo koncentraciju, što opet povećava odgovornost i pritisak. Želimo da pobedimo, ali neće sve zavisiti samo od nas, već i od Grčke koja će igrati motivisano. Svi žele da pobede Srbiju, to je izazov više za nas da odgovorimo na njihovu agresivnost. Najvažnije je da mi uradimo naše zadatke na obe polovine i ne razmišljamo previše, jer nemamo mnogo vremena da mnogo analiziramo i spremamo se.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari